Nourished Journal

Dit is wat je moet weten over SLS en SLES

May 12, 2023

This is what you need to know about SLS and SLES

Als we kijken naar haar- en huidverzorging en de ingrediënten in de formuleringen krijgen we vaak de vraag of deze Sodium Lauryl Sulphate (SLS) en Sodium Laureth Sulphate (SLES) in de ingrediëntenlijst hebben staan. Deze ingrediënten kunnen, in combinatie met water, gemakkelijk olie of vet oplossen en daarom worden ze veel gebruikt binnen deze productcategorieën.

Wat is de functie van SLS en SLES?

We noemen deze ingrediënten oppervlakteactieve stoffen, de groep oppervlakteactieve stoffen werkt om vet en olie in je haar of op je huid op te lossen. Het zijn ook schuimvormende middelen, oppervlakteactieve stoffen verlagen de oppervlaktespanning, hierdoor kunnen ze lucht vasthouden en daardoor een schuimend effect creëren.

Waarom wil je SLS en SLES niet op je ingrediëntenlijst?

Wat we niet leuk vinden aan beide ingrediënten, is dat ze ook de goede en noodzakelijke oliën van het huidoppervlak wegspoelen. De barrièrefunctie (waar we het VEEL over hebben bij Nourished) van de huid kan hierdoor beschadigd raken met als gevolg een droge en geïrriteerde huid.

Er zijn meldingen geweest van huidirritatie rond Sodium Lauryl Sulfaat, maar er is geen bewijs dat dit ingrediënt ziekten veroorzaakt. Hetgeen wat op dit moment het meest wordt gemeld is irritatie van de huid, rond de ogen en in de longen. SLS dringt door de huid en breekt de buitenste huidlaag. Dit alles is voor ons voldoende om te besluiten dat we deze ingrediënten niet in onze formuleringen willen hebben. Je vindt deze ingrediënten vooral in je tandpasta, shampoo, handzeep en douchegel maar ook in huishoudelijke producten zoals allesreiniger.

Zijn er ook niet-agressieve en niet-uitdrogende oppervlakteactieve stoffen?

Het goede nieuws is dat er ingrediënten uit deze categorie zijn die we kunnen gebruiken om de aller fijnste huidverzorging te formuleren. Uit planten kun je oppervlakteactieve stoffen halen, veelgebruikte planten zijn kokos of palm maar ook uit soja is het mogelijk oppervlakteactieve stoffen te extraheren. Een ander voordeel van deze plantaardige ingrediënten is dat ze vriendelijk zijn voor de planeet, de natuurlijke oorsprong maakt ze biologisch afbreekbaar, niet giftig en milieuvriendelijk.

Wil je meer lezen? Lees dan het volgende artikel over: Sodium Coco Sulfate.

 

Lees meer: 
https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/706110-sodium-lauryl-sulfate/
https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/706089-SODIUM_LAURETH_SULFATE/
https://www.researchgate.net/publication/353733004_Plant-Derived_Saponins_A_Review_of_Their_Surfactant_Properties_and_Applications
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359029401000747