Nourished Journal

Huid en hormonen, de relatie tussen die twee.

May 26, 2023

Skin and hormones:  a closer look at the surprising relationship

Als vrouw beleef je een aantal keer in je leven grote hormonale veranderingen die ook je huid beïnvloeden. Denk aan de puberteit, zwangerschap en de overgang, maar ook de normale maandelijkse fluctuaties kunnen een groot effect hebben. Dat je huid reageert op deze hormonale fases, is begrijpelijk. Maar dat zij een actieve rol speelt in je hormoonstelsel is iets wat pas recent bekend is geworden.

Femmegetic, hormones, natural, Nourished

Onze huid is net als andere organen in het hormoonstelsel instaat om beïnvloed te worden door hormonen, maar ook om ze zelf te produceren. Dit zijn hormonen zoals je vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, maar ook schildklierhormonen, je stresshormoon cortisol, je goed gevoel hormoonserotonine en je dag- en nachthormoon melatonine. Dit is eigenlijk niet zo vreemd, want zoals je weet, produceert je huid vitamine D – ook wel bekend als een prohormoon in het lichaam. Eigenlijk was de hormonale taak van je huid allang duidelijk. 

Er zijn twee belangrijke hormonale disbalansen die je in de gaten wil houden als het gaat om je huid.

1. Stress

Als je altijd “AAN” staat dan ziet je lichaam dat als haar grootste prioriteit, omdat het gaat over overleven. Je maakt dan constant te veel cortisol aan en dit kun je aan je huid zien. Het kan leiden tot acne, omdat je meer talg produceert en er meer ontstekingen zijn. Daarbij wordt de huid ook gevoeliger voor de zon, waardoor je sneller verbrandt en de huid eerder beschadigt. Op de langere termijn is er sprake van een versnelde afbraak van collageen dat leidt tot vroegtijdige veroudering van de huid. Ontspannen is daarom cruciaal, niet eenmalig, maar juist consistent de tijd nemen om je batterij op te laden. Om je daarbij te helpen, kun je gebruik maken van de kracht van Ashwagandha. Onderzoek naar dit Ayurvedisch kruid laat zien dat Ashwagandha helpt bij het ervaren van meer rust helpt je stress systeem te kalmeren. In de supplementen van Femmegetic zit naast dit mooie kruid ook voldoende zink om de huidontstekingen te verminderen en vitamine D om je hormonale balans te ondersteunen.

Femmegetic, supplements, Nourished, Natural

2. Oestrogeendominanite

Je vrouwelijk geslachtshormoon, oestrogeen is ook voor je huid heel belangrijk. Dit hormoon helpt je huid stevig en elastisch te blijven.Ook stimuleert oestrogeen de productie van collageen en zorgt het voor een betere doorbloeding van de huid. Veel vrouwen in de vruchtbare fase hebben lastvan de hormonale disbalans waarbij ze meer oestrogeen produceren in verhouding tot progesteron. Naast de cyclus klachten zoals een onregelmatige menstruatie stemmingswisselingen, gewichtstoename, kunnen je daardoor ook huidklachten ervaren. Acne, rosacea en eczeem kunnen verband houden met oestrogeendominantie net als de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels, vooral rond de mond en ogen. Stressmanagement zoals hierboven beschreven, draagt bij aan het verminderen van oestrogeendominantie en helpt daardoor de gezondheid van de huid te verbeteren. Ook is het van belang om je darmklachten aan te pakken.Zolang je geen goede dagelijkse stoelgang hebt, scheid je jouw overschot aan oestrogeen niet uit en wordt oestrogeendominantie in stand gehouden.


Er zijn uiteraard meer hormonen die een rol spelen als het gaat om een gezonde huid. Zeker wanneer je last hebt van aandoeningen zoals PMS (premenstrueel syndroom), endometriose, PCOS (polycysteus ovarium syndroom) of bent gestopt met hormonale anticonceptie kan het effect op je huid je onaangenaam verrassen. Door te focussen op je hormonale gezondheid pak je de bron aan waardoor je huid echt gaat stralen.

Als je vragen hebt over dit onderwerp of iets anders, kunt je altijd contact met ons opnemen!