Nourished Journal

Sodium Coco Sulfate...?

Nov 23, 2021

Romy, Romy Boomsma, NourishedxRomy, natural shampoo, natural conditioner, natuurlijke shampoo, sulfate free shampoo, silicone free shampoo, curly girl, curly girl method, cgm, cg, vegan shampoo, cruelty free shampoo, natuurlijke haarverzorging

We weten het... je hebt op een blog gelezen dat sodium coco sulfate eigenlijk hetzelfde is als SLS en dat het een 'hard' schoonmaakmiddel is dat je beter niet op je haar kunt gebruiken. Maar op een andere blog lees je dat het veilig is, en zelfs door de Curly Girl Methode is goedgekeurd. Het kan verwarrend zijn... nietwaar? Dus naar wie luister je?


Bij Nourished baseren we onze beslissingen op het wetenschappelijk advies van experts. Met drie wetenschappelijke diploma's in de pocket, lezen we de literatuur nauwgezet en raadplegen we ook experts over de hele wereld om er zeker van te zijn dat we je het allerbeste in natuurlijke haar & huidverzorging kunnen presenteren.

"Ten eerste, mensen die zeggen dat SCS niet natuurlijk kan zijn, moeten meer onderzoek doen" zegt Thomas De Waal; chemicus en oprichter van het natuurlijke cosmetica laboratorium Rebel Nature. Thomas is ook het genie achter de formuleringen van de best-selling Nourished x Romy Natural Hair Care Collectie.

'SCS, ook bekend als sodium coco sulfate, is een palmolievrije oppervlakte-actieve stof die steeds vaker wordt gebruikt in natuurlijke formules in haar- & huidverzorging als alternatief voor de 'slechteriken' zoals sodium lauryl sulfate (SLS), ammonium laureth sulfate en sodium laureth sulfate.'  

Er zijn drie belangrijke voordelen aan het gebruik van SCS in een shampoo:

  1. Het zorgt voor een natuurlijk schuimend effect
  2. Het is een zacht maar effectief reinigend ingrediënt voor het haar en de hoofdhuid
  3. Het is afgeleid van een hernieuwbare bron van kokosolie vetzuren en is 100% bio-based

Laten we verder ingaan op de voordelen:

Coco sodium sulfate, Nourished Haarverzorging, Curly Girl Method

Schuimend Vermogen

Het grootste nadeel van volledig sulfaatvrije shampoos is ongetwijfeld dat ze niet schuimen en dus moeilijk zijn om in te masseren op de hoofdhuid en daardoor het haar goed te reinigen, waardoor het haar dof, plat en ruw wordt.

De sodium coco sulfate in onze Hair Wash geeft een mooi en subtiel schuimend effect dat de hoofdhuid en het haar effectief reinigt, terwijl het toch zacht genoeg is voor de gevoelige hoofdhuid. Je ziet dit ingredient bijvoorbeeld ook terug in babyshampoos.  

Reinigen

Voor het behoud van gezond haar en een gezonde hoofdhuid is het belangrijk dat de ophoping van vuil, zweet, milieuvervuiling, huidschilfers, talg en vettige resten van producten regelmatig worden weggespoeld. Als deze stoffen niet worden verwijderd, kunnen ze een alkalisch residu achterlaten dat schadelijk is voor je haar en je huid. Calciumzouten kunnen zich ophopen in de haarlokken waardoor klitten gemakkelijk ontstaan. De ophoping van deze stoffen kan ook de haarfollikels blokkeren en een nadelig effect hebben op de kwaliteit en groei van je haar. Let er dus op wanneer je je volgende natuurlijke shampoo koopt, dat deze shampoo een doeltreffende oppervlakte actieve stof gebruikt die je haar op een effectieve manier reinigt.

Het is echter wel belangrijk dat je zorgt voor een goede balans tussen een effectieve reiniging en het behoud van het natuurlijke evenwicht van de oliën van het haar en de hoofdhuid. Zodat de natuurlijke glans van je haar, volume en als je geluk hebt... mooie krullen geven! Wij hebben onze Hair Wash zo geformuleerd dat hij precies doet wat jij van een shampoo verwacht! De sodium coco sulfate die we gebruiken is een zeer milde oppervlakteactieve stof die effectief genoeg is om onzuiverheden te verwijderen en tegelijkertijd de delicate balans van de natuurlijke beschermende oliën van je haar en hoofdhuid in stand te houden.

"Het is slechts een klein onderdeel van de uiteindelijke formule om het net dat beetje extra te geven voor een zachte maar effectieve reiniging. Het is niet het belangrijkste reinigende ingrediënt in de formule, maar een fractie van een geweldige mix van verschillende ingrediënten die samen voor de perfecte combinatie zorgen om het haar te reinigen zonder het te beschadigen of strippen. Uiteindelijk komt het hebben van je mooiste haar ooit uit op het combineren van de juiste producten: een Shampoo, Conditioner en Haarolie! “  

Sodium Coco Sulfate, Curly girl method, curly girl methode, Nourished

Hernieuwbare Bron

De Waal stelt: "Natriumcocosulfaat kan weliswaar chemisch worden gemaakt, maar dat is bij ons niet het geval. Wij halen SCS uit de hernieuwbare bron van natuurlijke vetzuren van kokosolie, en niet uit aardolie of palmolie. Als zodanig is het een zuiver ingrediënt zonder de gebruikelijke hardere sulfaatbijproducten van een gemengd ingrediënt zoals SLS. Onzuivere of gemengde SCS is goedkoper en wordt vaker gebruikt in haarverzorgings- en cosmetische producten."

Met veel plezier lanceren wij onze nieuwe Nourished x Romy Cleanse + Refresh Hair Wash Restore + Repair Conditioner na bijna een jaar van herformuleringen en testrondes (getest door ons, onze vrienden, families en kinderen!). Onder de strikte begeleiding van De Waal's expertise, zijn we ervan overtuigd dat we een natuurlijke haarverzorgingslijn hebben gecreëerd die geschikt is voor bijna alle haar- en hoofdhuid types, inclusief krullend haar en de gevoelige hoofdhuid. Welke je haar effectief reinigt & gezond zal achterlaten voor je beste haardag tot nu toe!

Ontdek de Nourished Curly Girl vriendelijke haar collectie.  

References:
Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450
D'Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355