Nourished Journal

De Feiten En Fabels Over Handdesinfectiemiddelen

Jul 17, 2019

Nourished, Nourished Nederland, Ere Perez, Sans [ceuticals], {SIMPLE as that}, sans ceuticals, simple as that, eco tan, face tan water, hurraw, soapwalla, bondi wash, kester black, jack n jill, pure papaya, papaya, Biologi

Grote kans dat als je op de aarde leeft in het jaar 2020/2021 dat je hand sanitiser gebruikt ;). Hoewel we dit handige product, dat voornamelijk de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen tegengaat met de beste bedoelingen gebruiken, kan het soms ook schadelijk zijn voor onze gezondheid.

 

Veel mensen zijn zich niet bewust van het hoge alcohol percentage dat in de meeste desinfecterende handgel zit. Het National Poison Data System (NPDS) voerde een onderzoek uit van 2011-2014 waaruit bleek dat nadelige gezondheidseffecten veel waarschijnlijker zijn en ernstiger voor formuleringen die alcohol bevatten dan die zonder. De meest voorkomende bijwerkingen waren irritatie van de ogen en mond, braken, conjunctivitis/ bindvliesontsteking, buikpijn en aanhoudend hoesten. Andere, maar gelukkig wel zelden gemelde, bijwerkingen waren: coma, het krijgen van een toeval, lage bloedsuikerspiegel, metabole acidose en verminderde ademhalingsfunctie (3). Andere vaak voorkomende bijwerkingen van regelmatig gebruik van desinfecterende handgels zijn:

Hand Sanitizer, Hand Sanitiser, Natuurlijke Sanitizer 

Huid Irritaties

Regelmatig gebruik van desinfectie gel kan overgevoeligheid van de huid veroorzaken, waaronder jeuk, een branderig gevoel en een droge of schilferige huid. Veroorzaakt door het hoge percentage alcohol dat in veel van deze producten zit. Deze symptomen kunnen zich ook uiten in roodheid, extreme droogte of vervellen van de huid. Vooral als desinfecterende handgel te vaak wordt gebruikt ervaren veel mensen deze klachten. Bij gebruik van dit soort producten moeten ogen, neus, mond, oren en de genitale gebieden vermeden worden. Voor baby’s en jonge kinderen willen we dit extra benadrukken, omdat hun huid extra gevoelig is.

 

Alcohol & Kinderen

Er is steeds meer bezorgdheid over het gebruik van desinfecterende handgel waarin veel alcohol zit en het feit dat kinderen hier gebruik van maken, vaak doordat deze gels een lekker geurtje hebben (bijvoorbeeld vanille, appel of citrus).

 

Antibacteriële resistentie 

Veel desinfecterende handgels bevatten de chemische stof ‘Triclosan’, die werkt als een ontsmettingsmiddel, conserveermiddel en antisepticum. Er ontstaat steeds meer bezorgdheid over het gebruik hiervan en er wordt zelfs gedacht dat Triclosan heeft geleid tot de opkomst en verspreiding van schadelijke bacteriën die worden gekenmerkt als ‘Superbugs’, welke resistent zijn tegen antibiotica (1). Dit zou zeer gevaarlijk kunnen zijn voor ons, voornamelijk voor baby’s, jonge kinderen en volwassen met een verlaagd immuunsysteem.

 Hand Sanitizer, Sand Sanitiser, Natuurlijke Sanitizer, Bondi Wash, Sans ceuticals, Cedar + Stone

Verstoring van hormonen 

Triclosan wordt niet alleen in verband gebracht met antibioticaresistentie, maar ook met hormoonverstoringen. Dit kan negatieve effecten hebben op de voortplanting, en ontwikkeling als gevolg van negatieve effecten op de schildklier- en oestrogeenspiegels.

 

 

 

 

Onze Favorieten:

Als je houdt van het gemak van een desinfecterende handgel maar je wordt iets minder blij van alle mogelijke bijwerkingen die sommige van deze producten dan raden we je aan om een aantal van onze Clean & Green favorieten te proberen:

 

+ Sans [ceuticals] Moisture + Shield: is een vochtinbrengende crème en handdesinfectiemiddel in één! Bescherm jezelf tegen de wereld om je heen en bescherm tegelijkertijd je handen tegen de gebruikelijke droogheid, schilfering en scheurtjes die vaak gepaard gaan met het gebruik van desinfectiemiddelen. In het laboratorium getest om 99,9% van de microben te doden, levert het ook een overvloed aan voedende ingrediënten, waaronder Manuka-honing van medische kwaliteit, vitamine B5 en Kawakawa-extract om ervoor te zorgen dat je handen gezond en gehydrateerd blijven!

 

 + Bondi Wash Mist Sprays: de meeste handdesinfectiemiddelen bevatten 70% + alcohol om effectief te zijn. Dit maakt ze helaas ook taai voor de handen en kan leiden tot scheuren, uitdroging en schilfering. De Bondi Wash Mist Sprays gebruiken de kracht van Australische botanicals gecombineerd met slechts een kleine hoeveelheid alcohol (<10%) waardoor ze zacht zijn voor de handen, terwijl ze ook in het laboratorium worden getest en bewezen zijn om 99,9% van de bacteriën te doden. De geur Tasmanian Pepper & Lavender dood zelfs 99,99% van de bacteriën en ziektekiemen waaronder E-coli, stafylokok, griep en MHV (murina corona).

 

+ Bondi Wash Hand Spray: Wordt geleverd in een mooi vormgegeven fles die handig in je handtas, luiertas of mannentas past! De natuurlijke, antibacteriële formule met een laag alcoholpercentage is in het laboratorium getest en dood bewezen 99,99% van de ziektekiemen op natuurlijke wijze en is tegelijkertijd zacht voor de huid. Deze niet uitdrogende formule is verrijkt met Aloë Vera en Vitamine E om de huid te kalmeren en te verzachten.

 

Wil je meer weten over toxische stoffen in je dagelijkse verzorgingsproducten? Lees het artikel: 7 Tips For Reducing Your Exposure To Chemicals.

 

Referenties:

  1. http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/triclosan/en/index.htm
  2. https://www.ewg.org/enviroblog/2017/06/triclosan-not-safe-not-effective
  3. https://www.pharmacytoday.org/article/S1042-0991(17)30602-3/pdf