Hoewel de winter de perfecte tijd is voor gezelligheid en om te genieten van al het moois van het seizoen, zoals twinkelende kerstverlichting rondom bomen en huizen, het kleuren pallet van de natuur en de warmte van de mensen om je heen, fantaseren velen van ons over de warmere dagen die ooit weer komen gaan. Dit geldt met name voor mensen die last hebben van eczeem, aangezien de koude, droge maanden er voor zorgen dat eczeem verergert. Velen van jullie zitten dan ook met de vraag: Hoe komt het dat deze symptomen vaak het ergst zijn in de winter en is er iets wat je kunt doen om je huid hierop voor te bereiden?
Eczeem
Eczeemis een chronische en inflammatoire (ontstekingsgevoelige) huidaandoening en wordt geassocieerd met een abnormale huidbarrière. De verminderde huidbarrièrefunctie leidt tot een verhoogd transepidermaal vochtverlies (vochtverlies door de opperhuid), wat uiteindelijk leidt tot de aanwezigheid van eczemateuze laesies. De vorming van deze plekjes verschilt per persoon op basis van hoe lang iemand last heeft van de aandoening en hoe oud iemand is, maar de meeste mensen met eczeem ervaren kleine bultjes, een droge, schilferige huid en hevige jeuk.
De ernst van eczeem varieert van mild tot ernstig en kan worden geteisterd door terugkerende opvlammingen. Hoewel elke persoon met eczeem zijn eigen triggers heeft, kunnen flare-up’s in veel gevallen een seizoenspatroon volgen.
Klimatologische factoren
Er zijn twee soorten seizoenspatronen bij mensen met eczeem: sommige mensen ervaren een flare-up tijdens de zomer en andere mensen tijdens de winter. Als je eczeem voornamelijk in de winter verslechtert, is dit waarschijnlijk te wijten aan klimatologische factoren zoals een lage luchtvochtigheid en koude temperaturen, die een versterkte droge huid en een gevoel van jeuk veroorzaken. Bovendien kan het schakelen tussen brute, winderige omstandigheden buiten en droge, centraal verwarmde omgevingen binnen ook worden gezien als een mogelijke trigger voor een opvlamming.
Help je huid de strijd te winnen
Vanwege de verminderde huidbarrièrefunctie is transepidermaal vochtverlies een chronisch probleem dat dagelijkse verzorging van de huid vereist. Het is belangrijk om je huid gedurende het gehele jaar goed te hydrateren en niet alleen tijdens opvlammingen! In het artikel Zeg Je Droge Zomerhuid Vaarwel, van vorige maand staan veel tips om je huidbarrière te verbeteren, maar hieronder staan nog enkele tips voor de eczeemgevoelige huid:
+ “Week en verzegel” methode
Neem een bad met lauw water gedurende vijf tot tien minuten. Als je wilt, kun je een milde reiniger gebruiken zonder chemicaliën. Dep de huid lichtjes na het baden en zorg dat er wat vocht overblijft op het huidoppervlak. Breng binnen 2 minuten een royale laag vochtinbrengende crème aan over het gehele lichaam. Omdat de huid nog steeds poreus is en openstaat voor producten die worden aangebracht, zal de moisturizer het vocht uit het bad vasthouden en absorberen. Dit helpt om de huid gehydrateerd te houden en om de epidermale barrière te herstellen.
+ Een 100% plantenserum, balsem of vochtinbrengende crème heeft vaak de voorkeur boven een lotion.
Lotions bevatten vaak een hoog percentage water dat absoluut prima is voor normale huidjes. Bij eczeem werken de meeste lotions echter niet zo goed als vochtinbrengende crèmes. Door de aangetaste huidbarrière verdampt het water in de lotion snel, wat leidt tot een paradoxaal uitdrogend effect.
Enkele Nourished-aanbevelingen zijn:
+ Nourished Daily - Daily Body Lotion
+ Ere Perez - SOS Papaya Marmalade
+ Biologi Bf - Hydration Serum
+ Sans [Ceuticals] - Barrier Restore
+ Blijf gehydrateerd!
Probeer minstens acht glazen water per dag te drinken. Dit kunnen ook kopjes kruidenthee zijn, want koud water is misschien niet zo aantrekkelijk bij koud weer... Door je lichaam gehydrateerd te houden, help je je huid ook gehydrateerd te blijven.
+ Vermijd abrupte temperatuurveranderingen
Kleed je goed aan als je naar buiten gaat en probeer natuurlijke stoffen te kiezen. Sommige stoffen, bijvoorbeeld wol, kunnen je huid nog meer irriteren. Probeer je bovendien in laagjes te kleden, omdat je zo gemakkelijk kunt reageren op veranderende temperaturen.
Ontdek meer natuurlijke huidverzorging voor een Gevoelige Huid bij Nourished.
Voor meer informatie over gevoelige huidaandoeningen, bekijk ons artikel Sensitive vs Sensitised Skin. What is the difference?
Dit artikel is geschreven door Coco Dekkers. Coco woont in Amsterdam en is een 6e jaar geneeskundestudent met een speciale interesse in dermatologie.