Nourished Journal

Zeg Je Droge Zomerhuid Vaarwel

Sep 30, 2020

Shed Your Dry Summer Skin

Een droge huid, in medische terminologie ook wel xerosis genoemd, is een veel voorkomend probleem waar bijna iedereen op een bepaald moment mee te maken krijgt... zeker na de zomer! Een droge huid kan worden veroorzaakt door zowel interne factoren zoals hormonale balans, bepaalde ziekten en medicijnen, of externe factoren zoals blootstelling aan de zon, zwemmen in zout water of juist in een zwembad met chloor, door sporten, regelmatig douchen en climate control (airco of verwarming). Tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst, waarin we helaas afscheid moeten nemen van onze zomerse glow, verwelkomen we een post-zomer huid door bovengenoemde factoren. Denk hierbij aan een droge, doffe en soms schilferige huid. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de bijwerkingen van een droge huid tekenen van veroudering veroorzaken, zoals fijne lijntjes en een vale huid.


Onze huid heeft een watergehalte van 10-15% nodig om gehydrateerd, zacht en soepel te blijven. Dit watergehalte is afhankelijk van drie factoren: de snelheid waarmee water van de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huidbarrière wordt getransporteerd, de snelheid waarmee water van het huidoppervlak verloren gaat en de snelheid en het gemak waarmee water zich aan de huidbarrière kan binden. En hoewel een succesvolle behandeling van de droge huid multifactorieel kan zijn komt het voornamelijk aan op twee dingen: een adequate werking en hydratatie van de huidbarrière.


Verbeter je huidbarrièrefunctie en hydratatie  

+ Was met een pH geoptimaliseerde body wash

 

+ Verminder hete douches en baden

 

+ Dep de huid droog na het douchen en vermijd afdrogen met een grove handdoek.

 

+ Vermijd huid contact met chemicaliën en giftige stoffen door te kiezen voor plantaardige wasmiddelen en over te stappen naar "schone" huidverzorging. 

 

+ Herstel de lipide (vet)/ waterbalans van je huidbarrière om waterverlies te verminderen en hydratatie van de cellen te verbeteren met s ‘werelds beste, clean & green huidverzorgingsproducten.



Welke producten?

Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten om de droge huid te verzorgen, zijn we op zoek naar een paar belangrijke eigenschappen welke de hydratatie en werking van de huidbarrière helpen optimaliseren, waaronder:

 

+ Een zo natuurlijk mogelijke ingrediëntenlijst - ook de meeste natuurlijke producten hebben een zeer kleine hoeveelheid conserveermiddel nodig om de groei van schimmels en bacteriën te remmen, maar afgezien daarvan moet de ingrediëntenlijst volledig natuurlijk zijn.


+ Clean en vrij van gifstoffen - onze huid is een biologisch orgaan, net als onze lever of onze maag, en zal doorgaans beter functioneren zonder gifstoffen en chemicaliën.  


+ Vrij van kunstmatige geurstoffen - de meeste conventionele huidverzorgingsproducten bevatten een scala aan kunstmatige parfums- en geurstoffen die de natuurlijke barrière van de huid kunnen beschadigen.


+ Rijk aan lipiden - natuurlijke noten- en zaden oliën, waaronder jojoba-, zonnebloem-, avocado- en rozenbottelolie zijn rijk aan lipiden en het is klinisch bewezen dat ze de huidbarrièrefunctie verbeteren.


+ Vrij van siliconen, oppervlakteactieve stoffen en petrochemische bijproducten - je huid is een levende, ademende jas en deze ingrediënten kunnen de neiging hebben om de huid te verstikken, wat het hydratatievermogen beïnvloedt.

Het goede nieuws Beauty’s, is dat een goede verzorging van een droge huid met schone huidverzorgingsproducten, rijk aan lipiden je huid kan laten stralen en er gezond, fris en jeugdig uit kan laten zien.

Ontdek meer producten voor een Droge Huid in de Nourished Collectie.  

Opzoek naar meer clean & green, lipide rijke, huidverzorging? Lees hier het artikel: De Voordelen Van Een Lichaamsolie.  

 

Referenties: 

+ Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007 Sep;21 Suppl 2:1-4. doi: 10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x. PMID: 17716284.

+ Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003 Mar-Apr;69(2):69-75. PMID: 17642836.

+ Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004 Aug;31(8):603-9. doi: 10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x. PMID: 15492432.