Nourished Journal

Sulfaatvrije shampoo: wat het doet voor je haar

Sep 18, 2023

sulfate-free shampoo | natural hair wash | Nourished

Steeds meer mensen worden zich bewust van alle ingrediënten die in verzorgingsproducten zitten, zo ook bij haarproducten. Daarom heb je vast eens over de term sulfaatvrije shampoo gehoord. Maar wat is het precies, hoe herken je sulfaten en waarom is sulfaatvrije shampoo beter voor je haar? In dit artikel leggen wij jou graag alles uit, zodat je haar straks straalt!

Wat is sulfaatvrije shampoo?

De naam zegt het eigenlijk al, een sulfaatvrije shampoo bevat geen sulfaten. Het is milder voor je haar en hoofdhuid, waardoor het minder droog wordt en de kans op een geïrriteerde hoofdhuid vermindert. Dat klinkt fantastisch, toch? Als je meer wilt weten over natuurlijke haarverzorging, lees dan het artikel: Waarom zou je overstappen op natuurlijke haarverzorging?

Sulfate-free shampoo | Nourished

Waarom zijn sulfaten slecht voor je haar?

Sulfaten zijn een oppervlakte-actieve stof die je haar en hoofdhuid stevig reinigt om vetresten en vuil te verwijderen. 

We horen je denken, daar is niks mis mee? Niets is minder waar. Doordat de hoofdhuid diep wordt gereinigd, worden ook de natuurlijke vetten van je haar verwijderd. Deze vetten heb je wel nodig om je haar gezond en soepel te houden. Doordat de talgklieren bij gebruik van shampoo met sulfaten geen tijd hebben om dit uit zichzelf te herstellen, raakt de hoofdhuid droog en geïrriteerd. Daar komt ook nog eens bij dat sulfaten de haargroei kunnen verstoren en dat wil je zeker niet. 

Verder bevatten veel shampoos met sulfaten palmolie. Sulfaatvrije shampoo is een milieuvriendelijke optie en daar houden wij van!

Hoe weet je of je shampoo sulfaatvrij is?

Waar een shampoo met sulfaten een schuimend effect geeft, schuimt een sulfaatvrije shampoo minder. Als je voor het eerst een sulfaatvrije shampoo gebruikt, zal dit misschien even wennen zijn. Een tip is om de shampoo aan te brengen op nat haar en dan een beetje water toevoegen, shampoo inmasseren en je zult zien dat er voldoende schuim ontstaat. 

Check altijd de ingrediëntenlijst van de desbetreffende shampoo om zeker te zijn dat jouw shampoo sulfaatvrij is. 

Als één van de onderstaande stoffen op de achterkant van de shampoo fles staat, bevat het sulfaten:

SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate

SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate

ALS = Ammonium Lauryl Sulfate

ALES = Ammonium Laureth Sulfate

De meest voorkomende sulfaten zijn SLS en SLES.

sulfaat vrije shampoo

Bij Nourished hebben wij verschillende natuurlijke sulfaatvrije shampoos. Op zoek naar een lichtgewicht shampoo die voor schoon, zacht en volumineus haar zorgt? De Volumising Hair Wash van Sans [ceuticals] is hiervoor perfect! De Nourishing Hair Wash van Sans [ceuticals] is ideaal voor droog, pluizig en/of gekleurd haar, deze collectie komt in 3 verschillende soorten. Dus er is er één voor iedereen.

Wil je advies over welke shampoo het beste bij jouw haar past? Neem contact met ons op via de webchat, Instagram of e-mail. We helpen je graag!