Nourished Journal

Boost de gezondheid van je haar & hoofdhuid!

Apr 14, 2021

Boost Your Scalp Health, Boost Your Hair Health!

Als we het hebben over huidverzorging denken we meestal gelijk aan de huid van ons gezicht of van ons lichaam. Onze hoofdhuid moeten we hierin absoluut niet vergeten, aangezien de gezondheid van ons haar samenhangt met de gezondheid van onze hoofdhuid. Omdat we vaak veel waarde hechten aan de conditie en gezondheid van ons haar kunnen symptomen als haaruitval, roos en huidaandoeningen die de conditie van ons haar aantasten als zeer verontrustend worden ervaren. Om gezond aanvoelend en uitziend haar te krijgen, moet eerst de gezondheid van onze hoofdhuid worden bevorderd. Na het lezen van dit artikel, weet je hoe en met welke producten je een goede verzorgingsroutine voor je hoofdhuid kunt creëren.

De hoofdhuid en zijn functie

Voordat we het gaan hebben over hoe je de hoofdhuid het beste kunt verzorgen, zal ik eerst een klein beetje uitleg geven over de hoofdhuid en zijn functie om te begrijpen waarom verzorging van de hoofdhuid belangrijk is. Onze hoofdhuid is hetzelfde als de huid op andere delen van ons lichaam en heeft follikels waarin zich talgklieren en haarzakjes bevinden. Talg wordt aangemaakt om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Als follikels te veel talg bevatten of worden geblokkeerd door dode huidcellen, kunnen haarzakjes verstopt raken wat invloed heeft op de haargroei en -kwaliteit. Ook kunnen aandoeningen zoals roos, eczeem of psoriasis op de hoofdhuid de haarzakjes beschadigen en de haargroei belemmeren. 

Kortom: als je hoofdhuid niet in een goede conditie is, is er geen optimale omgeving voor haar om in te groeien, wat kan resulteren in droog, broos en dun haar met verlies van glans en gespleten haarpunten. 

Een paar eenvoudige tips om je hoofdhuid te verzorgen

+ Beschouw het wassen van je haar als het reinigen van je hoofdhuid. Kies een shampoo die speciaal ontwikkeld is voor behandeling van de hoofdhuid, kies een conditioner afhankelijk van de lengte van je haar en de conditie van je haarpunten

+ Was je haar niet te vaak, maar ook niet te weinig. De juiste balans verschilt per persoon, afhankelijk van het haartype

+ Probeer lauw en geen heet water te gebruiken als je je haar wast

+ Gebruik je vingertoppen om je hoofdhuid te masseren terwijl je je haar wast. Dit helpt de bloedsomloop in de hoofdhuid te verbeteren, waardoor voedingsstoffen bij de haarzakjes terecht komen en een gezonde haargroei wordt bevorderd

+ Omdat je haar het zwakst is als het nat is, maak het voorzichtig droog

+ Bescherm je haar als je hete stylingtools gebruikt

Producten die de hoofdhuid voeden en verbeteren

Ik kan me voorstellen dat het kiezen van de juiste haarproducten verwarrend en lastig kan zijn met zo ontzettend veel opties om uit te kiezen. Producten kunnen doorzichtig of ondoorzichtig, goedkoop of duur, geparfumeerd of ongeparfumeerd en dik of dun zijn, maar er wordt van ieder product verwacht dat ze je haar verbeteren terwijl er rekening wordt gehouden met onder andere de behoeften van verschillende haartypen, haarkleur, leeftijd en hoofdhuidconditie.

Om het kiezen uit de producten van Nourished gemakkelijker maken leggen we hieronder uit wat je van de producten kunt verwachten. Op de website vind je haarproducten van de Australische merken Sans [ceuticals]Bondi Wash en onze eigen Nourished x Romy haarverzorgingslijn. Lees vooral verder als je meer over de verschillende producten wil weten:

Clean Hair Care, Natural Hair Care, Romy Boomsma, Dry Shampoo

Sans [ceuticals]

Alle shampoos en conditioners van Sans [ceuticals] bevatten twee zeer krachtige ingrediënten:

+ Vitamine B5 staat bekend om zijn vermogen om het vochtgehalte van de huid te verhogen en de huidbarrièrefunctie te verbeteren en om zijn uitzonderlijke verzachtende en glanzende eigenschappen. Het zorgt voor kracht en volume.

+ Suikerbietextract zit boordevol voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde huid en haar. Met zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft het de kracht om vocht vast te houden en de hoofdhuid te kalmeren.

Daarnaast bevatten de producten natuurlijke ingrediënten die zorgen voor balancerende, volumineuze of voedende eigenschappen. Voor ieder wat wils… 

Sans [ceuticals] Balancing Hair Wash and Balancing Hair Hydratant / Conditioner 

+ Sans [ceuticals] Volumising Hair Wash and Volumising Hair Hydratant / Conditioner

+ Sans [ceuticals] Nourishing Hair Wash and Nourishing Hair Hydratant / Conditioner

Net zoals een doffe huid baat heft bij een gezichtsmasker, heeft beschadigd, droog en/of broos haar baat bij een haarmasker. De Sans [ceuticals] Hydratant Ultra+ Hair Treatment is geformuleerd met krachtige lipiden om de lipidenbarrière van je haar te herstellen, wat uiteindelijk resulteert in glad, zacht en glanzend haar.   

Op zoek naar een salonbehandeling die je gemakkelijk thuis kunt gebruiken? Sans heeft aan je gedacht met deze twee heerlijke haarverzorgingsproducten:

+ Ph + Shine Corrector - ideaal voor iedereen met gekleurd haar, beschadigd haar of kroeshaar

Moisture + Protein Infusion -  voor degenen met droog haar, beschadigd haar, met keratine behandeld haar en haar dat gemakkelijk breekt

Bondi Wash

Zowel de reinigende als de voedende producten van Bondi Wash zijn verrijkt met Australische inheemse plantenextracten, zoals bijvoorbeeld Banksia, een bloemenextract dat door zijn rijkheid aan aminozuren enorm, herstellend is voor het haar. Omdat deze producten vrij zijn van het ingrediënt Cocamidopropyl Betaine, zijn de producten ideaal voor iedereen die gevoelig of allergisch is voor dit ingrediënt.

Voor normaal tot vet haar raden we Bondi Wash Cleansing Shampoo en Conditioner aan

Voor droog tot normaal haar raden we Bondi Wash Nourishing Shampoo en Conditioner aan

Nourished x Romy

Deze 100% natuurlijke,veganistische en dierproefvrije producten producten zijn allebei in staat de barrièrefunctie te verbeteren en de hoofdhuid te kalmeren, waardoor beschadigd haar de kans krijgt om te genezen en zich te herstellen:

Nourished x Romy Cleanse + Refresh Hair Wash

Cleanse + Refresh je haar zonder het te strippen van zijn natuurlijke oliën met de Nourished x Romy 100% natuurlijke Shampoo. De luxe en lichtgewicht formule zorgt voor schoon, zacht en volumineus haar. Vrij van siliconen & parabenen is deze Hair Wash geschikt voor alle haartypes en Curly Girl Friendly!

Nourished x Romy Restore + Repair Conditioner

Restore + Repair je haar met deze lichtgewicht, maar diep voedende 100% natuurlijke conditioner van Nourished x Romy. Vrij van siliconen en parabenen is deze conditioner geschikt voor alle haartypes en Curly Girl Friendly!

Nourished Dry Shampoo + Styling Powder + Scalp Treatment

Naast het reinigen van je haar, voegt deze droogshampoo dikte en volume toe + werkt het om de huidbarrièrefunctie van de hoofdhuid te herstellen, waardoor het ideaal is voor mensen met roos, gevoelige hoofdhuid en psoriasis.

Nourished Luxurious Hair + Scalp Treatment Oil 

Deze hemelse olie biedt bescherming tegen vocht- en lipideverlies met behulp van hete stylingtools en laat je haar zacht, glad en stralend achter. De ultieme behandeling voor gladde en zijdezachte lokken!

Meer weten over gezond haar? Lees alles over Waarom Shampoo Je Haar Verpest 

Dit artikel is geschreven door Coco Dekkers. Coco woont in Amsterdam en is afgestudeerd aan de geneeskundeopleiding en werkt op dit moment aan haar PhD voor de afdeling Dermatologie.


References
+ Truëb RM et al. Scalp Condition Impacts Hair Growth and Retention via Oxidative Stress. International Journal of Trichology. 2018 November-December; 10(6): 262–270.
+ Sinclair RD. Healthy hair: what is it? Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. 2007 December; 12(2): 2-5.
+ Draelos ZD. Essentials of hair care often neglected: hair cleansing. International Journal of Trichology. 2010 January-June; 2(1): 24–29.
+ Camargo FB et al. Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of Cosmetic Science. 2011 July-August; 62: 361-369. 
+ Jasmitha SK et al. A review on beta vulgaris (beet root). International Journal of Pharma and Chemical Research. 2018 April-June; 4(2): 136-140.