Nourished Journal

Waarom zou je voor Eco-Friendly Menstruatie Producten Kiezen? Jouw Lichaam. Onze Planeet.

Dec 30, 2020

organic tampons, grace & green, grace and green, organic liners, organic pads, eco-period products, ethical period products

De moderne vrouw bevat zonder twijfelen een ongekende kennis over haar lichaam en wat goed en niet goed voor haar is. Maar het ontcijferen van misleidende etiketten en je een weg banen door de chemische 'cocktail' die de consumenten-productenindustrie is geworden, kan een lastige missie zijn voor zelfs de meest vooruitstrevende denkers onder ons! En alsof het ontcijferen van huidverzorgings- en make-up producten niet genoeg is, is de kans groot dat de gecompliceerde etiketten van menstruatieproducten de meesten van ons volkomen in de war brengen. 

 

Een chemische cocktail

 Organic tampons, Organic pads, period cups, menstrual cups, ethical period products, eco-sanitary products, Grace & Green, Grace and Green

 

Voor de meeste vrouwen is het gebruik van menstruatie producten zo'n ingebakken ritueel geworden, dat we eigenlijk niet stilstaan bij wat we nou precies in en om ons lichaam stoppen om deze maandelijkse 'struggle' te doorstaan. Zodra je je hierin gaat verdiepen kom je er al gauw achter dat de meeste tampons zijn gemaakt van een onaangename mix van polyester, rayon en niet organisch katoen. Een mix van ingrediënten die een chemische cocktail voor onze vagina's is geworden. Een recent rapport van de non-profitorganisatie Women’s Voices for the Earth (WVE) benadrukt zelfs dat producten voor vrouwelijke hygiëne, ingrediënten kunnen bevatten die vermoedelijk hormoon ontregelende chemicaliën (EDC's), kankerverwekkende stoffen of allergenen bevatten. 

Rayon is een synthetische vezel die uit veel verschillende bronnen van cellulose kan worden vervaardigd en waarvan bekend is dat het de beschermende slijmvlies van de vagina uitdroogt, hierdoor is het zelfreinigend vermogen van de vagina minder effectief. 

 

Heb je je ooit afgevraagd waarom je tampon zo mooi wit van kleur is? De meeste helderwitte tampons zijn zo geworden doordat de vezel is gebleekt met chloor waardoor deze hoogstwaarschijnlijk schadelijke, kankerverwekkende dioxineresiduen bevatten die vervolgens het vaginale kanaal kunnen binnendringen. Het is algemeen bekend dat deze vezels mogelijk kunnen afbreken en bacteriën kunnen bevatten die kunnen leiden tot het Toxic Shock Syndroom.
 

 


Bescherm je vagina.


Onze vagina’s zijn vergelijkbaar met een spons. Het vaginale kanaal zit boordevol bloedvaten en produceert slijm dat beschermt tegen schadelijke micro-organismen door een slijmvliesbarrière te creëren en deze indringers weg te wassen. Hierdoor is de vagina zowel in staat vocht af te scheiden als snel op te nemen en ze doet dit zelfs sneller dan onze huid! Gelukkig en helaas doet ze dit zonder het te metaboliseren, wat betekent dat de vagina uitstekend kan zijn voor het toedienen van levensreddende medicatie, maar het betekent ook dat het vrouwen kan blootstellen aan hogere levels van chemicaliën uit hun menstruatie producten. 

 

Organic tampons, Organic pads, period cups, menstrual cups, ethical period products, eco-sanitary products, Grace & Green, Grace and Green

Onder deze chemicaliën die we uit onze menstruatie producten kunnen absorberen, vallen hormoonverstoorders, waaronder parabenen, die worden gebruikt als conserveermiddel en parfum (interessant is dat parabenen ook vaak worden gebruikt in glijmiddelen - bekijk ons aanbod non-toxic biologisch glijmiddel). Er is gedocumenteerd dat hormoonverstoorders een invloed hebben op de vruchtbaarheid, de menstruatiecyclus en seksueel functioneren en ontwikkeling. Ook chemische stoffen uit plastic die worden gebruikt om tampons en maandverband in te pakken blijken te zorgen voor de nodige bezorgdheid onder deskundigen.

 

Kiezen voor biologische tampons gemaakt van katoen wat zonder pesticiden groeit en niet is verpakt in plastic is één van de beste manieren om je vagina te beschermen van mogelijke hormoonverstorende stoffen en chemicaliën. 


Jouw Lichaam. Onze Planeet.  


Gezien het feit dat de gemiddelde vrouw in haar leven 11.000 producten gebruikt, waarvan de meeste in onze waterwegen of op de vuilnisbelt terechtkomen, geloven we dat het kiezen van milieuvriendelijke sanitaire producten een bijdrage is die we allemaal kunnen leveren aan de planeet. Daarom hebben wij ervoor gekozen om voor merken te kiezen die bewust hun ingrediënten inkopen zodat we de schade voor onze toekomstige generaties beperken. 

 

Grace & Green heeft jaren onderzoek gedaan, om uiteindelijk innovatieve en goed ontworpen menstruatieproducten te maken. Het resultaat een uitzonderlijke collectie biologisch afbreekbaar maandverband en tampons, gemaakt met ingrediënten van de hoogste kwaliteit, zoals biologisch katoen. Ze hebben ook een non-plastic, biologisch afbreekbare verpakking ontwikkeld om hun eco-tampons in te pakken. Hun droom om de vrouwelijke hygiene industrie op te schudden en de continue inzet om te innoveren op het gebied van gezondheid en milieu maken Grace & Green één van de weinige merken die 100% plastic vrij zijn.


Shop onze Eco-Menstruatie Collection Waarom wij fan zijn van Grace & Green. 

+ Ethische Ontwikkelde Essentials


Het innovatieve ontwerp en vernieuwende manier van produceren met premium biologische ingrediënten creëren hoogwaardige, ethische menstruatieproducten. Het assortiment van inlegkruisjes, tampons en maandverband van biologisch katoen is plasticvrij, biologisch afbreekbaar, dierproefvrij en vegan.  


De Grace & Green collectie is gemaakt van 100% biologisch katoen gecertificeerd door GOTS (Global Organic Textile Standard), ICEA en draagt het label biologisch katoen.


Grace & Green, Grace and Green, Organic Tampons, Organic Pads, Organic Liners, period cups, menstrual cups

 

+ Veilig Voor De Intieme Gebieden

Biologisch katoen zorgt voor veiligere menstruatieproducten die zacht zijn voor je huid. Vrij van gifstoffen, chemicaliën, kleurstoffen, synthetische vezels en parfum.

 

+ Beter Voor De Planeet


Biologisch katoen wordt gekweekt zonder giftige chemicaliën, bevordert een betere bodem- en luchtkwaliteit en is minder water- en energie-intensief dan conventioneel geteeld katoen. 


+ Help De Boeren


Biologisch katoen zorgt voor betere gezondheidsomstandigheden voor boeren en hun omliggende gemeenschappen, en zorgt voor een betere kwaliteit van de grond voor toekomstige generaties .

 

Check de innovatieve 100% plasticvrije papieren verpakte tampons en de rest van de Grace & Green menstruatieproducten.

 

 

 

 

 

Organic tampons, Organic pads, period cups, menstrual cups, ethical period products, eco-sanitary products, Grace & Green, Grace and GreenReferences:
Nicole W. A question for women's health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014;122(3):A70-A75. doi:10.1289/ehp.122-A70
Singh J, Mumford SL, Pollack AZ, et al. Tampon use, environmental chemicals and oxidative stress in the BioCycle study. Environ Health. 2019;18(1):11. Published 2019 Feb 11. doi:10.1186/s12940-019-0452-z