Nourished Journal

To Clean Or Not To Clean

Mar 09, 2021

While cleansing your face is a good thing, washing away irritants, dirt, dead skin cells, excess oil and make-up, over-cleansing your face can affect our skin microbiome and can cause skin barrier damage.

To clean or not to clean, that’s the question. Het antwoord? To clean, maar pas op dat het niet té clean wordt. Hoewel het goed is je gezicht te reinigen – het spoelt namelijk irriterende stoffen, vuil, dode huidcellen, overtollige olie en make-up weg – kan overmatig reinigen van je gezicht het microbioom aantasten en de huidbarrière beschadigen. Dit artikel gaat over het fijne evenwicht tussen huidreiniging en het behoud van de eigenschappen van onze huid.


Het menselijke microbioom verwijst naar alle micro-organismen die in en op ons lichaam aanwezig zijn. De meesten van jullie kennen de term microbioom misschien met betrekking tot het maag-darmkanaal, maar onze huid heeft ook een eigen microbioom met miljoenen bacteriën, schimmels en virussen die onze huid als hun huis beschouwen. We moeten lief zijn voor het microbioom van onze huid, aangezien het de eerste laag van bescherming is tegen binnendringende ziekteverwekkers en een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van ons immuunsysteem, waarbij onze huid onderscheid kan maken tussen onschadelijke commensale micro-organismen (“goed”) en schadelijke pathogene micro-organismen (“slecht”). Je kunt je voorstellen dat een verstoring van ons microbioom – omstandigheden waarin de balans tussen “goed” en “slecht” verstoord is – kan leiden tot irritatie, ontsteking, een droge, jeukende huid, dermatitis en sommige dermatologische aandoeningen, zoals eczeem, acne, psoriasis en rosacea, kan verergeren. 


Overmatig reinigen heeft niet alleen invloed op het microbioom van onze huid, maar kan ook de lipidenbarrière van onze huid beschadigen door natuurlijke oliën te verwijderen. Dit komt voornamelijk door reinigers op basis van zeep en zogeheten surfactants, die geen onderscheid kunnen maken tussen huidresten die moeten worden verwijderd en lipiden tussen onze cellen die nodig zijn voor het onderhoud van de barrière. Het verwijderen van natuurlijke oliën kan leiden tot uitdroging van de huid, wat de klieren in onze huid proberen te compenseren door extra olie te maken. Dit leidt uiteindelijk tot te veel olie en een vettige huid. 


Door je gezicht te reinigen, wordt alles dat je poriën zou kunnen verstoppen weggespoeld, wat huidontsteking kan verminderen, puistjes kan voorkomen en kan helpen bij het behandelen van specifieke huidaandoeningen. Omdat ons microbioom en de structuur en functie van onze huidbarrière echter cruciaal zijn voor de algehele gezondheid van onze huid, is het kiezen van de juiste reiniger belangrijk evenals weten hoe je je gezicht op de juiste manier reinigt. Laat ons jullie helpen door enkele tips te geven over reinigers en reinigen:

 

BC refresh Cleanser Biologi
Cleanser tips:

+ Zure tot neutrale pH 

Aangezien beschadiging van de huidbarrière wordt beïnvloed door de pH van de reiniger, kun je het beste een zure tot neutrale pH-waarde van 5 tot 7 gebruiken om beschadiging van de huidbarrière te minimaliseren

 

+ Op Oliebasis 

Een reiniger op oliebasis, is geschikt voor alle huidtypes. Zoals eerder genoemd in dit artikel, worden natuurlijke oliën na verloop van tijd verwijderd door reinigers op basis van zeep en surfactants. Reinigers op oliebasis reinigen de huid echter voorzichtig, met behoud van het oorspronkelijke vocht. Deze reinigers zijn ontwikkeld met behulp van de oude Japanse wijdheid dat ‘olie olie oplost’, waardoor je poriën niet verstopt raken

 

+ Vloeibaar 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld zepen, bevatten vloeibare reinigers vaak hydraterende en vochtinbrengende ingrediënten die voorkomen dat je huid uitdroogt. 

+ Vast - soap bar 

Vaste cleansers zijn de hotste trend in duurzame huidverzorging dankzij hun serieuze eco-friendly cred! Maar deze vaste 'goudstaven' zijn niet alleen een goede keus voor de planeet. Door de weloverwogen formulering en de hoge concentratie actieve ingrediënten in verhouding tot water zijn ze ook een geweldige optie voor je huid.

Dit zijn een aantal hele fijne opties voor soap bar cleansers waar je huid gek op is: 

Nourished Daily: 

Sensitive Skin Cleanse Bar

Acne Cleanse Bar

Dry Skin Cleanse Bar

Hier een aantal opties van cleanser waar je huid gek op zal zijn: 


Biologi – Bc Refresh Cleanser

 

Eco Tan - Super Citrus Cleanser

 

Sans [Ceuticals] – Goji Body & Face Cleansing Oil 

 

Black Chicken Remedies - My Face Natural Cleansing Oil 

 


Cleansing tips

+ Reinig je gezicht niet te vaak. We raden aan om je gezicht twee keer per dag te reinigen met een milde reiniger: ’s avonds, zelfs als je geen make-up draagt, en ’s ochtends.

 

+ Gebruik lauw-warm water en probeer je huid niet te scrubben, aangezien dit de huid irriteert.

 

+ Wrijf je huid niet droog, maar dep je huid voorzichtig droog met een zachte handdoek en breng als het nodig is nog een laagje van een hydraterend en vochtinbrengend product aan.

 

Enkele van onze favorieten zijn:  

Nourished Daily - Daily Moisturizer

Biologi – Bf Hydration Face & Body Serum

 

Edible Beauty – No.4 Vanilla Silk Hydration Lotion 

 

Sans [Ceuticals] – Activator 7 Body + Hair + Face Oil

 

{SIMPLE as that} - Moisturiser 

Ontdek je ultieme cleanser in de Nourished collectie.  Dit artikel is geschreven door gastschrijver Drs. Coco Dekkers. Coco is woonachtig in Amsterdam en is een PhD medicine - dermatology student.  

 

References: 
+ Byrd AL., Belkaid Y., Segre JA. The human skin microbiome. Nature Reviews | Microbiology. 2018;16(1):143-155.
+ Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2–6.
+ Diaz D. Ditre CM. The effect of cleansers on the skin microbiome. Practical dermatology. 2020;62-65.