Nourished Journal

7 ingrediënten die niet in je deodorant thuishoren

Mar 01, 2021

7 Ingredients you don't want in your deodorant

Heb je geen idee waar alle ophef rondom de switch van je conventionele naar natuurlijke deodorant over gaat? Het zit zo, je oksels zijn de thuisbasis van miljoenen zweetklieren die 'ontworpen' zijn om je lichaam te helpen bij temperatuurregulatie en ontgifting. Om nog maar te zwijgen over de lymfeklieren die in het gebied rond je oksel zitten en een belangrijke rol spelen in het bestrijden van infecties in het lichaam. Nu je dit weet begrijp je vast waarom het een goed idee is om voorzichtig te zijn met wat je onder je oksels smeert.

Er zijn 7 ingrediënten die niet in je deodorant thuishoren en welke je zeker niet op je kwetsbare huid rondom je oksels wilt smeren. Die 7 ingrediënten zijn:   

1. Aluminium & zouten

Aluminium is het meest voorkomende actieve ingrediënt in veel deodorants en anti-transpiranten. Het sluit de zweetklieren af om transpiratie te verminderen of te stoppen. Hoewel dit klinkt als een geweldige oplossing, zijn er zorgen over het gebruik van aluminiumverbindingen in huidproducten want aluminium is een bekende hormoonverstoorder. Eenmaal in het lichaam bootst het de effecten van oestrogeen na; dit hormoon wordt in hoge concentraties aangetroffen bij verschillende soorten borstkanker, wat ertoe heeft geleid dat wetenschappers de mogelijke verbanden tussen deodorants op basis van aluminium en borstkanker nader hebben onderzocht. 


Aluminium is ook zorgelijk voor mensen met een verminderde nierfunctie. Bovendien is er gepubliceerd onderzoek dat hogere sporen van aluminium in de hersenen van Alzheimerpatiënten aantrof dan die zonder. Hoewel er meer onderzoek nodig is om een duidelijk verband te leggen, is het de moeite waard om nu de overstap te maken naar een natuurlijke deodorant in plaats van te wachten tot het te laat is, vooral als er zoveel geweldige aluminiumvrije deodorants beschikbaar zijn!  

2. Alcohol

Veel deodorants en anti-transpiranten bevatten alcohol, wat vaak wordt gebruikt om de verschillende ingrediënten met elkaar te mengen en om het product na het aanbrengen snel te laten drogen. Alcohol werkt ook om bepaalde bacteriën in de oksel die een nare geur veroorzaken te doden, MAAR het kan ook de huid uitdrogen en leiden tot jeuk, irritatie en gevoeligheid. Dit kan ook de reden zijn waarom sommige mensen een zeer gevoelige okselhuid hebben, waardoor je in eerste instantie kan reageren op natuurlijke ingrediënten in deodorant. Alcohol wordt vaak vervangen door zachtere ingrediënten in natuurlijke deodorants zoals biologische kokosolie en magnesiumhydroxide, die beide bekend staan om hun antibacteriële eigenschappen.  

3. Parabenen

Parabenen zijn synthetische verbindingen die vaak worden gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging, zoals tandpasta's, shampoos en deodorants om schimmels, bacteriën en andere ongewenste microben te bestrijden. Helaas kunnen parabenen door de huid worden opgenomen en kunnen ze hormoonverstoorders zijn, de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen en het delicate evenwicht van het endocriene systeem aantasten. Parabenen zijn onder andere gevonden in biopsieën van borsttumoren. Er bestaat een kans dat ze ook in jouw lichaam zijn te vinden! Een studie wees uit dat bijna 100% van de urinemonsters van willekeurige mensen sporen van parabenen bevat. 

Hoewel deze bevindingen geen directe link vormen met kanker of ziekte, kiezen veel mensen ervoor om parabenenvrij te gaan met hun keuzes voor persoonlijke verzorging en schoonheidsproducten om het risico te verkleinen. Veel natuurlijke ingrediënten, waaronder kruidnagelolie, kunnen in plaats daarvan worden gebruikt als antibacterieel middel, antischimmelmiddel en antiseptica.  

4. Propyleenglycol 

Propyleenglycol is een synthetische organische verbinding die wordt gebruikt als een additief in  voeding- en om vliegtuigmotoren te ontdooien in wanneer het koud is! Het wordt ook gebruikt in schoonheidsproducten en deodorants om de consistentie te verzachten, waardoor je het gemakkelijker kunt aanbrengen. Je zou heel veel propyleenglycol moeten inslikken om ernstige nadelige gezondheidseffecten te ervaren, maar er is met name bezorgdheid over propyleenglycol in combinatie met andere schadelijke ingrediënten, omdat dit de kans vergroot dat deze stof door de huid door dringt. En dat wil je absoluut niet! 

5. Triclosan

Triclosan is een ingrediënt dat wordt gebruikt als antibacterieel en conserveermiddel in veel deodorants, handwasmiddelen en ontsmettingsmiddelen, en dus ook in cosmetica. Studies hebben aangetoond dat triclosan kan werken als een hormoonverstoorder, die veel van de natuurlijke ontwikkelings- en regulerende functies van het lichaam verstoort. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het gebruik van triclosan in huidverzorgingsproducten voor consumenten verboden en classificeert het middel nu als pesticide.  

6. Fthalaten

Ftalaten zijn opgenomen in veel cosmetica, geuren & parfums en huidverzorgingsproducten omdat ze helpen de gecombineerde ingrediënten met elkaar te mengen. Helaas houden ze ook verband met veel gezondheidsproblemen, waaronder vroeggeboorte bij zwangere vrouwen, astma, vroege puberteit, genitale geboorteafwijkingen en reproductieve problemen. Ftalaten zijn volgens de EU-consumentenwetgeving verboden voor gebruik in producten voor persoonlijke verzorging, maar ze sluipen vaak onder pseudoniemen en zonder wettelijke controles toch binnen.  

7. Parfum of Geurstoffen

Parfum en geurenstoffen zijn vaak een mengsel van chemicaliën die allergieën, gevoeligheden, astma en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, waaronder links naar kanker. In feite is het nu bekend dat parfum en geurstoffen inwerken op de endocriene, immuun neurale-as die cruciaal is voor de gezondheid van het lichaam. Deze verbindingen, die 'langzame gifstoffen' worden genoemd, beïnvloeden ons langzaam in de loop van de tijd, terwijl ons lichaam 'geheugen en reactie' opbouwt dat zich ophoopt bij herhaalde blootstelling aan deze schadelijke stoffen. Daarom zijn de meeste mensen zich niet bewust van de gevaren van hun sterk geurende deodorants totdat ze symptomen ontwikkelen. We raden aan om niet alleen parfum en geurstoffen te mijden uit je deodorant, maar ook uit al je huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten.  

We hebben de perfecte deodorant gecreëerd die een echte must-have is voor je dagelijkse routine. Na veel testen hebben we met Nourished Daily twee verschillende natuurlijke deodorants gevonden. De ene is voor sterk tegen heftig zweet en de andere is perfect als je te maken hebt met een gevoelige huid. De Natuurlijke Deodorant Stick in Chai Spice heeft de heerlijkste geur en is heel makkelijk aan te brengen onder je oksel. Op zoek naar een natuurlijke deodorant voor de gevoelige huid? De Natuurlijke Gevoelige Huid Deodorant Crème in Early Spring is de perfecte oplossing. Deze natuurlijke deodorant is geschikt voor de gevoelige huid en smeert fijn en gemakkelijk uit. 

We zijn er trots op dat we de allereerste Europese leverancier van Black Chicken Remedies zijn, de maker van de eerste natuurlijke deodorantpasta! Geformuleerd met een unieke mix van biologische, food-grade, plantaardige en minerale ingrediënten, hun Axilla Natural Deodorant PasteBarrier Booster Sensitive Deodorant neutraliseert op natuurlijke en effectieve wijze ongewenste geurtjes en remt zweetbacteriën zonder gebruik te maken van vervelende chemicaliën of zweetblokkers.  

De Black Chicken Remedies Axilla Natuurlijke Deodorants hebben een heerlijk luxueuze textuur die gemakkelijk aan te brengen is en geschikt is voor vrijwel alle huidtypes. Om een natuurlijke deodorant in een stickvorm te houden en niet te smelten of af te brokkelen heb je kunstmatige verharders en vulstoffen nodig. Deze ingrediënten hebben geen andere waarde dan dit en daarom heeft BCR ze weggelaten! Breng eenvoudig je Axilla Natuurlijke Deodorant aan met je vingers, net als een vochtinbrengende crème. Degenen met een beschadigde of gevoelige huidbarrière door jarenlang gebruik van conventionele deodorants, willen misschien eerst beginnen met de Barrier Booster Sensitive Deodorant voordat ze overstappen op de Original Axilla Natural Deodorant

 Met veel plezier laten we je kennismaken met de eerste en meest effectieve, natuurlijke deodorant van Australië. Thanks us later ;)