Nourished Journal

Hoe kom ik erachter of ik Multiple Chemical Sensitivity (MCS) heb?

Sep 13, 2019

Nourished, Nourished Nederland, Ere Perez, Sans [ceuticals], {SIMPLE as that}, sans ceuticals, simple as that, eco tan, face tan water, hurraw, soapwalla, bondi wash, kester black, jack n jill, pure papaya, papaya, Biologi, Inika, Inika Organics

Ooit gehoord van 'Multiple Chemical Sensitivity' oftewel MCS? Dit is een populair onderwerp in de gezondheidsbranche en staat vaak in de spotlight. Van wetenschappers tot beroemdheden, iedereen lijkt er mee bezig te zijn en er iets over te willen zeggen. Maar wat is het nou precies? En waarom al deze ophef?

Wat veroorzaakt MCS?

De onderliggende oorzaak hiervan is grotendeels onbekend en daarom zijn er nog steeds veel mensen sceptisch over deze aandoening. Er zijn wel een aantal theorieën in overweging genomen, onder andere het niet functioneren van de reukreceptoren in de neus en het limbisch centrum in de hersenen, een verandering in het metabolisme, psychologische condities en veranderingen in het immuunsysteem. 

Er zijn momenteel meer dan 70 miljoen unieke chemische stoffen op de markt, waaraan dagelijks 15.000 nieuwe stoffen worden toegevoegd. Deze chemicaliën zitten in veel producten die we dagelijks gebruiken, waaronder wasmiddel, schoonmaakproducten, cosmetica, andere persoonlijke verzorging, textiel en meubels. Een gebrek aan begrip rond de aandoening betekent dat deze symptomen vaak verkeerd worden gediagnosticeerd, wat leidt tot slechte zorg en onnodig lijden. 

Wat kan ik doen als ik denk dat ik gevoelig ben voor chemische stoffen?

Helaas zijn er momenteel geen gestandaardiseerde objectieve laboratoriumtests voor MCS en daarom komt de diagnose neer op 6 grotendeels aanvaarde subjectieve criteria:

  1. Symptomen zijn reproduceerbaar door blootstelling aan de chemische stof

  2. De conditie is chronisch (houdt langer dan 3 maanden aan)

  3. Lage concentraties van de stoffen kunnen al zorgen voor symptomen

  4. Het vermijden van triggers leidt tot verbetering of zelfs compleet herstel

  5. De reacties verschijnen door meerdere niet-gerelateerde triggers

  6. Symptomen hebben betrekking op meerdere orgaansystemen

Hoewel er momenteel geen gestandaardiseerde behandeling voor MCS is, kun je wel de volgende behandelingsmethoden proberen:

- Vermijd het gebruik van chemicaliën tijdens het reinigen van je huis, in persoonlijke verzorging en in je make-up routine! Er is een overvloed aan natuurlijke opties, bekijk bijvoorbeeld eens onze collectie. 

- Vraag je vrienden en collega's om niet te roken en om geen synthetische parfums of geurende huid- en lichaamsproducten te gebruiken. Maak gebruik van verjaardagen, kerst en andere speciale momenten om hen natuurlijke alternatieven cadeau te geven. Een win-win situatie voor jullie allemaal!

-Zorg ervoor dat je werkplek goed geventileerd is, uit de buurt van kopieerapparaten, faxen en printers. En indien mogelijk, dat je vlakbij een raam zit dat kan worden geopend. Denk ook altijd na waarom je iets doet: als je behoefte hebt aan frisse lucht, waarom zou je dan een chemische spray gebruiken? Zet in plaats daarvan lekker een raampje open ;)

- Koop kleding van merken die op de hoogte zijn van MCS-triggers en het gebruik van deze stoffen beperken in hun productie. Duurzame en bewuste mode is een groeiende industrie met veel merken die zich bezighouden met eerlijke handel en duurzame, low-tox productie overwegen.

- En tenslotte: vermijden is de sleutel! Lees altijd het ingrediëntenlabel op ALLES wat je koopt en vermijd bekende triggers. 

Meer weten?

Voor meer informatie & support voor als je hier last van hebt, bezoek: https://www.multiplechemicalsensitivity.org

 

 

Referenties:

  • https://www.multiplechemicalsensitivity.org

  • Martini, A., S. Iavicoli, and L. Corso. “Multiple Chemical Sensitivity and the Workplace: Current Position and Need for an Occupational Health Surveillance Protocol.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2013 (2013): 351457. PMC. Web. 17 Dec. 2017.

  • National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme (NICNAS) and the Office of Chemical Safety and Environmental Health (OCSEH) (2010) A Scientific Review Of Multiple Chemical Sensitivity: Identifying Key Research Needs

  • Wolf, C. Int. Arch Occup Environ Health (1994) 66: 213. https://doi.org/10.1007/BF00454357