Nourished Journal

Maak je skincare routine mindful

Dec 28, 2023

A skincare routine as a mindful practice | Nourished

Het is geen nieuws wanneer we stilstaan bij het feit dat het leven zich op een steeds snellere schaal afspeelt waardoor het soms lastig is om alles bij te houden en op adem te komen. Zo zijn we druk met werk, willen we ons sociale leven onderhouden, koken we graag gezond, mag het huishouden niet achterblijven, sporten we het liefst regelmatig en niet te vergeten, hoort de grote verantwoordelijkheid van het ouderschap er voor sommigen ook bij. Wanneer we bovenstaande activiteiten proberen te balanceren, verdwijnt goed voor onszelf zorgen snel naar de achtergrond. Het wordt een verre bestemming die we pas bereiken wanneer we alle to-do’s van ons lijstje hebben afgestreept.

Mindfulness en de voordelen

Hoewel goed voor onszelf zorgen er redelijk verschillend uit kan zien voor iedereen, is welbekend dat wanneer we mindful door de dag heen bewegen dit een positief effect op ons welzijn heeft. Zo is wetenschappelijk bewezen dat het toepassen van mindfulness veel gezondheidsvoordelen oplevert. Denk hierbij aan het verlichten van stress, betere kwaliteit slaap, verbeterde concentratie en tot slot helpt het ook bij het verminderen van angsten en depressies. Je kunt hieruit opmaken dat wanneer je met aandacht en in rust bezig bent met je dagelijkse routine, dit een wezenlijk verschil kan maken.

Skincare als logische match

In de basis betekent mindful zijn dat we bewust vertragen, op adem komen en ons gewaar worden van sensaties in ons lichaam en de omgeving. Sommige mensen beoefenen deze “kunst van zijn” door middel van een toegewijd meditatie ritueel, of door middel van koken en anderen door bijvoorbeeld hun hond uit te laten. Echter, een andere verzachtende manier om mindfulness te oefenen is door het toe te passen tijdens je skincare routine. Dat is eigenlijk een hele logische match aangezien skin care de ultieme ervaring vormt waarin we onze zintuigen prikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanraken van je gezicht terwijl je een rijke moisturizer opsmeert of de geur van een verfrissende cleanser. Daarnaast bekijk je de producten die je gebruikt en maak je gedurende het hele proces oogcontact met jezelf. Stel je voor wat een liefdevolle oefening dit zou kunnen zijn als je heel bewust dit moment voor jezelf pakt.

Neem het allemaal in je op

Tijdens de verschillende stappen van je skincare routine kun je heel bewust vertragen en de verschillende sensaties voelen die elke stap met zich meebrengt. Jezelf gewaar maken van elke stap verandert de routine in een liefdevol self-care moment in plaats van een extra to-do dat afgevinkt moet worden. Een manier om een mindful skin care ritueel te creëren, is door de kunst van kalmerende visualisaties.

CLEANSE: Wanneer je je huid reinigt met onze Eco tan super citrus cleanser, adem dan de verfrissende geur van citroengras in en stel je tijdens je uitademing voor dat je de dag van je afspoelt.

SPRINKLE: Wanneer je onze Eco tan super fruit toner op je gezicht sprayt, voel dan de tintelende sensatie en beeld je in dat je je op je gemak en vredig voelt.

SCRUB: Wanneer je je gezicht mild verzorgt met onze Nourished daily Face + Body scrub, neem dan de korrelige structuur in je op en stel je voor dat je het oude weg scrubt en het nieuwe verwelkomt.

MOISTURIZE: Wanneer je je huid voedt met onze Raww Cosmetics Activate-Me Face Moisturizer, masseer je gezicht dan aandachtig en beeld je in dat je jezelf omhult in een warme deken.

Uiteindelijk zorgt het creëren van een liefdevol ritueel voor je huid ervoor dat je jezelf de boodschap geeft dat jij ertoe doet. Dat je het verdient om tijd vrij te maken en jezelf te herinneren dat je het waard bent om lekker in je vel te zitten.