Nourished Journal

Last van een doffe droge huid?

Dec 19, 2023

Nourished, natuurlijke huidverzorging, droge huid, niacinamide, clean skincare, sans, sans ceuticals
Last van een trekkerige, overgevoelige huid, gebarsten lippen, of een vermoeide huid onder je ogen? Je bent niet de enige! Deze symptomen zijn allemaal tekenen van vochtverlies dat normaal is in de winter... maar goed nieuws, met een paar eenvoudige tips kun jij je huid zijn stevigheid, glans en glow weer teruggeven. We vertellen je er in dit artikel meer over.

Wanneer de temperatuur in de winter daalt, daalt ook de hoeveelheid waterdamp in de lucht. (luchtvochtigheid). Koele lucht heeft niet het vermogen om een hoog vochtgehalte vast te houden zoals warme lucht dat kan. Je hebt dit misschien wel gemerkt wanneer je uitademt op een koude winterochtend en je uitgeademde lucht onmiddellijk verandert in mistdruppels.

 

Transepidermaal waterverlies  

Droge lucht onttrekt langzaam vocht aan je warme huid, wat leidt tot transepidermaal waterverlies (TEW). Dit proces wordt versterkt door binnen bij de verwarming te zitten tijdens de koelere maanden. Centrale verwarming veroorzaakt een groter verlies van vocht in de lucht en laat de luchtvochtigheid verder dalen, waardoor het proces van TEW wordt versneld. Warme douches en lange baden brengen nog meer schade toe doordat niet alleen vocht maar ook natuurlijke oliën uit je huid worden onttrokken, met als resultaat een trekkerige, schilferige en droge huid.

 

Deze cyclus van TEW die in de koudere maanden wordt versterkt, leidt niet alleen vaak tot een droge huid, maar kan ook leiden tot ontstekingen en irritaties en verergering van eczeem, allergie en psoriasis. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige veranderingen in je routine en de juiste actieve ingrediënten ervoor zorgen dat je huid gehydrateerd, gezond en soepel blijft.

 

Niacinamide is een actief ingrediënt waarvan klinisch is bewezen dat het de productie van ceramiden in de bovenste huidlaag, de hoornlaag ook wel bekend als de 'huidbarrière' versnelt. Kies daarom een moisturiser die 5% Niacinamide bevat, dit is een uitstekende manier om je huidbarrière te versterken en jezelf te beschermen tegen TEW en symptomen zoals een trekkerige, schilferige en droge huid.

 

Ceramiden

Een goed werkende barrièrefunctie is essentieel om vochtverlies en een droge huid te voorkomen. Het belangrijkste bestanddeel van de huidbarrière zijn ceramiden die als bakstenen in een muur aan elkaar hechten om vocht in de diepere lagen van de huid vast te houden. De 'Ceramidenwand' kan verzwakken door beschadiging als gevolg van het gebruik van chemische huidverzorging, hormoonzalven, de seizoensgebonden elementen en door de verminderde productie van ceramiden tijdens het natuurlijke verouderingsproces.

Als je dermatitis, eczeem of psoriasis hebt, is de kans groot dat je een 'Ceramidenwand' hebt die zwak is en overmatig vochtverlies toelaat, waardoor de symptomen van deze huidaandoeningen nog meer verergeren. 

 

Er zijn twee belangrijke manieren om het Ceramideniveau van je huid te verhogen:

+ gebruik huidverzorgingsproducten die toegevoegde Ceramiden bevatten.

+ gebruik huidverzorgingsproducten die Niacinamide (Vitamine B3) bevatten. Het is klinisch bewezen dat wanneer Niacinamide in de juiste concentratie wordt gebruikt, het de Ceramideproductie in de huidbarrière verhoogt en vochtverlies vermindert.

 

De juiste producten kiezen

Nourished, natuurlijke huidverzorging, droge huid, niacinamide, clean skincare, sans, sans ceuticals

 

 

Voor het creëren van een sterke en veerkrachtige huidbarrière en het herstellen van een trekkerige, schilferige droge huid is het kiezen van de juiste ingrediënten essentieel. Kies bij voorkeur een product dat tenminste één van de bovenstaande ingrediënten bevat om het Ceramide niveau te verhogen en het liefst aangevuld met ingrediënten die vocht aantrekken in de huid en een beschermend laagje creëren op het huidoppervlak om vochtverlies verder te verminderen.

 

Sans [ceuticals] heeft twee nieuwe generatie huidverzorgingsproducten ontwikkeld die aan al deze eisen voldoen:

+  Cellular Repair Face + Body Lotion

+  Barrier Restore Body + Hand Butter


Als je een van deze producten gebruikt in combinatie met onze tips, heb je in een mum van tijd weer een gehydrateerde, gezonde huid.


 

Do's voor een gezonde huid

+ Vervang ontbrekende Ceramiden - kies vochtinbrengers die rijk zijn aan dit essentiële bestanddeel voor de huidbarrière

+ Gebruik een moisturiser die 5% Niacinamide bevat om de Ceramide productie binnen de huidbarrière te verbeteren

+ Zorg ervoor dat je moisturiser ingrediënten bevat zoals Mānuka honing, Vitamine B5 en Natriumhyaluronaat - om de epidermale laag binnen te dringen en zo een diepere hydratatie te bewerkstelligen.

+ Exfolieer 1-3 x per week om dode, droge, schilferige huid te verwijderen en een betere doordringing van de actieve en voedende ingrediënten van je moisturizer mogelijk te realiseren.

+ Verander je badroutine van 's morgens naar 's avonds om de huid beter te hydrateren

+ Drink veel water om de interne en externe hydratatie te verbeteren.

+ Gebruik een luchtbevochtiger in huis of op kantoor

Nourished, natuurlijke huidverzorging, droge huid, niacinamide, clean skincare, sans, sans ceuticals 

Don'ts voor een gezonde huid

+ Teveel douchen of baden - dit kan leiden tot overmatig verlies van vocht en natuurlijke oliën van de huid.

+ Het huis verlaten met een natte huid - droog en koud weer kan ervoor zorgen dat het vocht in je huid sneller verdampt

+ Vergeten te hydrateren na het douchen - dit is het perfecte moment om hydratatie in je huid te stoppen, mis deze kans niet!

 

Ontdek de complete Sans [ceuticals] collectie bij Nourished.