Nourished Journal

Tips voor een eczeem en dermatitis gevoelige huid

Sep 13, 2021

Eczema, Dermatitis, Eczeem, Sensitive Skin, Droge huid, Dry skin, Sans ceuticals, Barrier Restore Body + Hand Butter

Tijdens de Nationale Eczeemweek, die dit jaar van start gaat op 13 september en loopt tot 19 september, wordt alle aandacht gevestigd op deze huidaandoening, waar wereldwijd miljoenen mensen last van hebben. Deze week besteden wij, bij Nourished ook extra aandacht aan eczeem door er een artikel aan te wijden, waarin we tips met jullie delen die zullen helpen om eczeem onder controle te krijgen en enkele producten aanbevelen die de huidbarrière zullen herstellen en versterken om het leven met deze huidaandoening beter draaglijk te maken.

Eczeem, ook wel bekend als dermatitis, is een veelvoorkomende en recidiverende huidziekte, wat betekent dat het vaak blijft terugkomen. Dermatitis is het gevolg van een ontstoken huid en gaat gepaard met een abnormale barrièrefunctie van de huid. Eczeem wordt gekenmerkt door ruwe, rode vlekken, een schilferige, droge huid en intense jeuk. Het exacte mechanisme van de ziekte is onduidelijk, maar het is bekend dat eczeem door vele factoren kan worden uitgelokt. 

Eczema, Dermatitis, Eczeem, Sensitive Skin, Droge huid, Dry skin, Sans ceuticals, Barrier Restore Body + Hand Butter, Biologi

De ernst van de aandoening kan per persoon enorm variëren, net als de triggers die eczeem veroorzaken. Bovendien kan elke persoon anders reageren op een behandeling. Daarom is eczeem een hele persoonlijke aandoening. Vaak moeten er verschillende dingen geprobeerd worden voordat je de behandeling vindt die voor jou het beste werkt.   

Stop met krabben 

Makkelijker gezegd dan gedaan... Maar krabben beschadigt de huidbarrière nog meer waardoor het uiteindelijk alleen maar erger wordt. Dit wordt de jeuk-krab cyclus genoemd: de jeuk veroorzaakt het krabben, en het krabben veroorzaakt meer ontstekingen met meer uitslag en jeuk. Enkele niet-medische tips om deze jeuk-krab cyclus te doorbreken: 

+ In plaats van krabben, probeer in de jeukende huid te knijpen. Er zijn gratis programma's beschikbaar die je kunnen leren hoe je hardnekkig krabben en plukken aan de huid kunt afleren, zoals SKIN DEEP: A Mind/Body Program for Healthy Skin. 

+ Wanneer de jeuk niet houdbaar is, probeer dan een koud kompres op je huid te leggen. 

+ Houd je huid koel om de jeuk te verlichten; ongeveer 18 °C is ideaal. 

Gebruik parfumvrije productren 

Alles met een geurtje kan irriterend zijn voor je huid  Stop met het gebruik van parfum en producten waar parfum aan toegevoegd is.

Take care of your skin everyday

De meeste mensen zijn gewend om hun huid te verzorgen wanneer de huid droog aanvoelt of jeukt. Om deze huidproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de huid elke dag minstens twee keer per dag met een verzorgend product in te smeren. Je huid zal je hier dankbaar voor zijn! 

Producten 

Het gebruik van een moisturizer is één van de belangrijkste dingen om je eczeem onder controle te krijgen, aangezien dit de huidbarrière herstelt en versterkt. Moisturizers worden geclassificeerd op basis van de hoeveelheid olie en water die ze bevatten. Zalven hebben het hoogste oliegehalte van alle moisturizers, gevolgd door crèmes en dan lotions. De beste moisturizers voor de behandeling van eczeem zijn meestal de producten met een hoog oliegehalte, omdat deze zeer effectief zijn in het vasthouden van vocht en het afstoten van irriterende stoffen. Enkele topproducten van Nourished zijn: 

Eczema, Dermatitis, Eczeem, Sensitive Skin, Droge huid, Dry skin, Sans ceuticals, Barrier Restore Body + Hand Butter

+ Sans [ceuticals] Activator 7 Body + Hair + Face Oil  

+ Kenkô Calming Body Oil. Deze verzorgende body oil is beschikbaar voor Moeder en Baby 

+ Bondi Wash Night Balm - Buddhawood & Blackcurrant  

+ Ere Perez SOS Papaya Marmalade 

+ Sans [ceuticals] Barrier Restore Body + Hand Butter 

Een mooie manier om dit artikel af te sluiten is met deze laatste tip: luister naar je huid. Dit werd genoemd in een memorabele toespraak van een bestuurslid van de National Eczema Association, die vertelde over haar ervaringen nadat ze al 40 jaar met eczeem had geleefd. Luister altijd naar je huid, zei ze. De ene keer fluistert je huid tegen je met een tintelend en jeukend gevoel en de andere keer schreeuwt je huid tegen je met een opvlamming van eczeem over je hele lichaam. Door naar je huid te luisteren en bovenstaande tips ter harte te nemen, kun je ervoor zorgen dat er uiteindelijk meer gefluisterd en minder geschreeuwd zal worden.

Lees meer over eczeem & dermatitis. 


Dit artikel is geschreven door gastschrijver Drs. Coco Dekkers. Coco is woonachtig in Amsterdam en is een PhD medicine - dermatology student.

References 
+ Yang, G. et al. Skin Barrier Abnormalities and Immune Dysfunction in Atopic Dermatitis. International Journal of Molecular Sciences. 2020 Apr 20;21(8):2867. 
+ Harrison, I.P. and Spada, F. Breaking the Itch-Scratch Cycle: Topical Options for the Management of Chronic Cutaneous Itch in Atopic Dermatitis. Medicines (Basel). 2019 Jul 18;6(3):76. 
+ Grossbart, T. and Sherman, C. SKIN DEEP: A Mind/Body Program for Healthy Skin. Available via http://grossbart.com/SkinDeep.pdf
+ Eui Kim, B. et al. Significance of Skin Barrier Dysfunction in Atopic Dermatitis. Allergy Asthma Immunology Research. 2018 May; 10(3):207-215.