De Sweet Side en Pit-Falls van Natuurlijke Deodorant

Category

Nourished Journal

Date

Oct 21, 2019

Wij hebben de switch naar natuurlijke deodorant een aantal jaar geleden gemaakt nadat we erachter kwamen wat de mogelijke nadelige, lange termijn effecten zijn van sommige ingrediënten in reguliere deodorants zoals allergieën, huidaandoeningen en in het ergste geval een linke met borstkanker…. Eek!

Zoals elke natural beauty pelgrim weten wij dat het even tijd kost en het best een reis op zich is om de overstap van een chemisch product naar een natuurlijk product te maken. Dit is vaak een ontdekkingsreis over je eigen lichaam waar je misschien niet per se op voorbereidt was.

Hoewel ons lichaam bijna altijd gezonder wordt dankzij de verandering, moet het vaak ook een ontgiftingsproces doorlopen en gaat het op zoek naar de natuurlijke, uitgebalanceerde samenstelling van de huid of haar. Dit kan soms zorgen voor een onrustige tijd waarbij de huid fases kan ondergaan met acne, onrustige plekjes of vettere huid (hetzelfde geldt voor overstappen naar natuurlijke shampoo wat voor vetter haar kan zorgen).

In dit artikel bespreken we alle ‘pit-falls’ (grapje ;) ) wanneer je overstapt naar een natuurlijke deodorant zonder aluminium en andere onnodige ingrediënten en de oplossingen hiervoor.

Pit-fall #1 OMG ik zweet zoveel!

Als je gewend bent aan een anti-transpirant, is je lichaam gewend dat je zweetklieren verstopt worden met aluminium om de hoeveelheid zweet te minimaliseren. Het probleem hiervan is dat zweten een van de natuurlijke manieren van je lichaam is om te ontgiften en af te koelen. Hoe gezond je ook leeft je lichaam moet gebruik kunnen maken van zijn natuurlijke manieren om te ontgiften. Wanneer je de overstap maakt naar een natuurlijke deodorant, gaat je lichaam weer zweten en ontgiften, en als je die chemische deodorant al lange tijd gebruikt zal er in eerste instantie veel ontgifting en gewenning plaatsvinden! Dit is de reden waarom je aanzienlijke meer zweet wanneer je overstapt naar een natuurlijke deodorant. Maar wees niet bang, dit zal uiteindelijk normaliseren tot een acceptabel niveau wanneer je lichaam gewend is aan je nieuwe best friend. Voor sommige mensen is het een kwestie van een week of twee, voor anderen kan het een langere periode zijn. Wees geduldig en onthoudt dat dit een gezonde reactie is.

Pit-fall #2 ik stink!

Yuk. We begrijpen dat dit een reden is waardoor je wil stoppen met het gebruik van je nieuwe natuurlijke deodorant…. maar je lichaam zal van je houden als je deze tijd even uitzit! Het zit zo, de toename in vieze geurtjes ontstaat doordat je lichaam extra afvalstoffen aan het uitscheiden is doordat de werking van je nieuwe natuurlijke deodorant anders is dan de reguliere variant. Je zweetklieren worden niet geblokt, maar je kunt lekker alles uitzweten. Dit betekend dus letterlijk dat je gifstoffen en allerlei stinkende chemicaliën & bacteriën uitzweet. Nogmaals, wees geduldig en onthoudt dat deze bijwerkingen je daadwerkelijk helpen gezonder te worden tot je lichaam terugkeert naar zijn natuurlijke ritme en balans.

Pit-fall #3 Mijn oksels zijn rood, met bultjes en irritatie!

Hmmm… dit kan een aantal redenen hebben:

+ Je brengt de deodorant direct aan na het scheren of exfoliëren van je oksel. Het gevolg hiervan is dat door de kleine schaafwondjes die het scheermesje maakt de essentiële oliën in je natuurlijke deodorant zorgen voor irritatie. Hetzelfde na het exfoliëren of scrubben van je oksel. Wij adviseren om ’s avonds te scheren en scrubben vlak voor het slapen gaan en te wachten met het aanbrengen van je natuurlijke deodorant tot de volgende ochtend (of iedere andere deo).

+ Mocht je alsnog roodheid, jeuk en irritatie ervaren, kan het ook zijn dat je gevoelig bent voor natriumbicarbonaat/ bakingsoda één van de actieve ingrediënten in de meeste natuurlijke deodorants. Als dit zo is adviseren we om de Sensitive Skin Deodorant van Soapwalla te proberen. Een natuurlijke deodorant zonder bakingsoda.

Pit-fall #4 Mijn oksels worden donker?!

Dit is een zeldzamere bijwerking waar we af en toe over horen bij het gebruik van natuurlijke deodorants die natriumbicarbonaat/ bakingsoda bevatten en dit gebeurt meestal bij mensen met een donkere huidskleur. Het kan in eerste instantie zorgelijk zijn, maar wees gerust, het is pijnloos en omkeerbaar. Dompel een schijfje citroen in je suikerpot en wrijf het een paar minuten zachtjes over het donker gekleurde gebied voordat je gaat douchen. Dit exfolieert zowel de donkere huidcellen als de nieuwe huid. Als de verkleuring ondanks deze techniek aanhoudt, kunt je stoppen met het gebruik van de natuurlijke deodorant en zullen je oksels na verloop van tijd terugkeren naar hun normale kleur. Ook in dit geval is een deodorant zonder bakingsoda de beste oplossing.

Pit-fall #5 Ik heb vlekken in mijn kleding.

Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar als dat wel gebeurt, kan het vervelend zijn... vooral als het gebeurt met je favoriete blouse of t-shirt! In de meeste gevallen van verkleuring door natuurlijke deodorant komt dit omdat er teveel wordt gebruikt. De meeste natuurlijke deodorant is sterk geconcentreerd met natuurlijke klei en essentiële oliën en daarom hoef je maar een kleine hoeveelheid te gebruiken. Echter als je kleding draagt die strak zit rondom je armen, loopt je nog steeds het risico op vlekken. Gelukkig kunnen deze vlekken meestal vrij gemakkelijk worden verwijderd door ze te wassen met normaal wasmiddel. Voor meer delicate stoffen raden we altijd aan de stomerij zijn werk te laten doen. 

Comments ( 63 )

AWnNqfOvMztbPQ

Nov, 11 2019

aegkbEIpuFdQ

fdNcwvtz

Nov, 11 2019

nvsdFQcVDaNKjk

ghkWxjcdHqYnX

Nov, 11 2019

qKCDSymp

bnrRpdKVLPXlxMTk

Nov, 11 2019

zTtpynmFEBr

rEasOMnjQAIvWY

Nov, 11 2019

AsxRaOYTZE

wWYnNcQzmVOoas

Nov, 11 2019

rPeAjRylmKg

tvOmUkPfp

Nov, 11 2019

FpDXKlnu

SVazXnHOg

Nov, 11 2019

fgvGHaxB

DykeMLctTmnjRqKA

Nov, 11 2019

JhNDLPqdlEvUSwK

XQwsJpKxTZqicmRO

Nov, 11 2019

TNGtwKEkhzCnvB

fOUezCIJliKbV

Nov, 11 2019

hTnbevDQKfZIlSp

tZQndJurWhFv

Nov, 11 2019

CghqOoyctE

buvVncdOlsBMDWL

Nov, 11 2019

gMQFVZrwOSNmbBY

LEAwJVKz

Nov, 11 2019

HNPjaZbDkidBXMwr

hoQZanxjJbKBCgyf

Nov, 11 2019

kgqArWIaUhQlVc

KBwTpqRnFXMPNE

Nov, 11 2019

ZYAkbmiIG

VmqznrsAoI

Nov, 11 2019

riHZPQEyRelcgATf

BHDayTrGUWwZ

Nov, 11 2019

zcsKXPrUeBZafb

DvPaVZOJmhCRcLbl

Nov, 11 2019

GYeJzUIknc

ypfmjYrNWZnoMCU

Nov, 11 2019

DutjISlEwMPQBZqn

nNoALMTqOSgKXEe

Nov, 11 2019

qQdjUTCf

NhdACrzDWEUVIaPZ

Nov, 11 2019

oHEeCKQgYzVW

tWmkQTxhVb

Nov, 11 2019

EadGwTHRC

GYcoZkNIgOKBUEbT

Nov, 11 2019

JLBpGPklMu

cipjnJrbGt

Nov, 11 2019

rJksGhjiIMlUN

seYpDgZdxPIaAhW

Nov, 11 2019

wXxusEcF

uYKzjykiQaDMNF

Nov, 11 2019

QBhORpraLSNCo

cyFdeLhN

Nov, 11 2019

ZJMduXTlangfFy

jDuEmzOhYV

Nov, 11 2019

hFlHjfoxR

IDkaPmeipzK

Nov, 11 2019

tyMidHnbFlEWLP

pxPFzskWYfJUC

Nov, 11 2019

yFJReGSLD

FBwqvjuOITY

Nov, 11 2019

tYJCDhmVfI

JxPihwuvLQUONG

Nov, 11 2019

ReUWVnJOPthMcd

ivLXuBYOfTEqAw

Nov, 11 2019

kELgbvPBj

oBOHVhZPSA

Nov, 11 2019

QBnMDjVmuPRkEKb

fBDrGUde

Nov, 11 2019

sFnIwibRxd

OyFWQXLYMqkmG

Nov, 11 2019

SWfcapCTK

JsLVICbvWhM

Nov, 11 2019

WIQsMyqXD

YUlxDnocQP

Nov, 11 2019

zaShVErX

JMSOydzwRZLP

Nov, 11 2019

qeKYCTBzNaP

JSkcomZWDwFbilX

Nov, 11 2019

tzYsyLNGDorfR

JpeBQYlFRsP

Nov, 11 2019

jRQaLOYoA

zmvhLYjIwq

Nov, 11 2019

gFEABGoeq

NxmjuFOdS

Nov, 11 2019

FxeDgKzQCsIrMWyf

RPCdcTqlOZy

Nov, 11 2019

zsVrctRjZwIhoqul

KafAXspCYtdRz

Nov, 11 2019

zQEIeyUKGx

XFdQHSMkiyA

Nov, 11 2019

bKRkJZewWPTL

SCBVakpbZiywqJ

Nov, 11 2019

ibjfSNodtsQz

DPdubXwsvLgNUA

Nov, 11 2019

OmyCRFYJEPMZNoaQ

ceYkvDorCu

Nov, 11 2019

UZJAImBwQk

Post a new comment

Gerelateerd aan artikel

Soapwalla deodorant | Soapwalla Creme Deodorant | Soapwalla Creme Deodorant Original | Natuurlijke deodorant | Zonder Aluminium | Soapwalla Deodorant Creme | Soapwalla's Kitchen | Nourished Nederland

Deodorant Crème Original

Soapwalla

From €9.50

Mask Created with Sketch.
Soapwalla Creme Deodorant Citrus | Soapwalla Deodorant | Natuurlijke deodorant | Zonder Aluminium | Soapwalla Deodorant Creme | Soapwalla's Kitchen | Nourished Nederland

Deodorant Crème Citrus

Soapwalla

From €9.50

Mask Created with Sketch.
Soapwalla deodorant | Natuurlijke deodorant | Zonder Aluminium | Soapwalla Deodorant Creme | Soapwalla's Kitchen | Nourished Nederland | Soapwalla Sensitive Deodorant | Soapwalla Sensitive Deodorant Lavender & Mint

Sensitive Deodorant Cream Lavendel & Mint

Soapwalla

From €11.50

Mask Created with Sketch.
Soapwalla deodorant | Natuurlijke deodorant | Zonder Aluminium | Soapwalla Deodorant Creme | Soapwalla's Kitchen | Nourished Nederland | Soapwalla Sensitive Deodorant | Soapwalla Sensitive Deodorant Citrus

Sensitive Deodorant Cream Citrus

Soapwalla

From €11.50

Mask Created with Sketch.