Ben Je Allergisch Voor Je Wasmiddel?

Category

Nourished Journal

Date

Mar 14, 2018

Heb jij of hebben familieleden last van onverklaarbare huidallergieën/ irritaties? Heb je alles al geprobeerd? Medicatie, lotions en crèmes maar is er niks op de markt waardoor het beter wordt? Dan is het misschien tijd om eens beter te kijken naar de ingrediënten op je wasmiddel….

Wasmiddel kan een aantal verschillende allergenen bevatten. Het interessante is dat deze allergenen niet alleen chemische ingrediënten zijn, ook natuurlijke ingrediënten werken voor sommige mensen als allergeen op de huid. 

De 'Nasties'

De meeste soorten wasmiddel en wasverzachters bevatten de volgende ingrediënten:

 • Kunstmatige geuren/ parfums - waarvan bekend is dat ze toxische effecten hebben op vissen en zoogdieren. Voorkomend zijn huidirritatie, allergische reacties, irritatie van de luchtwegen en hormoonontregeling.
 • Optische bleekmiddelen - waarvan bekend is dat ze de huid mogelijk irriteren en toxisch zijn voor vissen.
 • Quaternaire ammoniumverbindingen - vaak aangetroffen in wasverzachters. Kunnen dermatitis en astmatische aanvallen veroorzaken.
 • Palmolie - waarvan bekend is dat deze de huid irriteert. De productie speelt ook een grote rol bij de ontbossing van Zuidoost-Azië en veroorzaakt de dood van vele onschuldige orang-oetans. Als je producten met palmolie koopt, zorg er dan voor dat deze een duurzaamheidscertificering bevatten.
 • Natuurlijk afgeleide enzymen - hebben fosfaten vervangen sinds de EU deze in 2013 verbood. Hoewel deze ingrediënten natuurlijk zijn, is het bekend dat ze allergische reacties veroorzaken. Enzymen zijn eiwitten die protease en amylase worden genoemd. Ze helpen vlekken, veroorzaakt door bloed, eieren en zweet af te breken, om er maar een paar te noemen.

Eek! Dus waar blijft het goede nieuws? Tja, het is zeker een lastige situatie, maar door een kritische, bewuste consument te zijn kom je er eerder achter OF jouw wasmiddel mogelijk huidallergieën of eczeem veroorzaakt. En zo ja… wat doe je dan?

De twee meest voorkomende reacties op kleren en wasmiddelen:

Er zijn hoofdzakelijk twee verschillende type reacties die je huid kan hebben op wasmiddel wat in en op je kleren zit:

 1. Irritatie: een rode, jeukende huiduitslag die meestal direct na contact met de aanstootgevende stof optreedt. De irritatie zal meestal vrij snel verdwijnen wanneer de irriterende factor wordt verwijderd.
 2. Allergische contactdermatitis: verschijnt ook als een rode, jeukende uitslag, maar meestal niet onmiddellijk. Het kan dagen tot een week duren voordat het immuunsysteem allergenen identificeert om er vervolgens op te reageren. Feit is dat mensen op een product kunnen reageren dat ze al vele malen eerder hebben gebruikt, de allergische reactie treedt op wanneer de huid herhaaldelijk wordt blootgesteld aan de voor die persoon irriterende stof.

Beide reacties worden getriggerd door direct contact met de stof. De beste manier om erachter te komen of je reageert op je wasmiddel is door deze een aantal weken niet te gebruiken. Probeer een ander merk, met andere ingrediënten. Als de uitslag of irritatie verdwijnt kun je er vrij zeker van zijn dat deze ontstaat door je wasmiddel. Wil je het zeker weten? Start weer met het gebruik van je ‘oude’ wasmiddel… komt de irritatie terug dan weet je het zeker.

Ons favoriete wasmiddel? De Bondi Wash Laundry Wash. Dit 100% plantaardige Wasmiddel is gegeurd met Tasmanian Pepper & Rosemary. Je wast je kleren schoon, zacht & heerlijk ruikend. Geschikt voor de meeste materialen en te gebruiken tijdens machine- en handwas. De formule is samengesteld met de gevoelige huid in gedachten. Perfect voor diegene die last hebben van allergieën & huidirritaties van de bekende wasmiddelen. Geen toxische ingrediënten, biologisch afbreekbaar en niet getest op dieren. Goed voor jou, de planeet en je kleren!

Zijn er nog andere alternatieven? Natuurlijk! Do-it-yourself :)

Gebruik dit fantastische recept wat wij vonden op een ander low-tox platform:

 • 1 bar natuurlijke zeep, fijn geraspt
 • 1 kopje baking soda (verkrijgbaar in de supermarkt)
 • ½ kopje zout
 • ¼ kopje citroenzuur (verkrijgbaar in de supermarkt)
 • +- 20 druppels etherische oliën (zoals citroen, eucalyptus en lavendel)
 • Hoewel je in het begin denkt, wat zijn deze ingrediënten prijzig… kun je er meerdere batches mee maken en is het uiteindelijk vergelijkbaar met je reguliere wasmiddel.

En zo kom je met een beetje onderzoek en heel veel bewustwording uiteindelijk bij het perfecte wasmiddel voor jou! Een wasmiddel dat je kleren vlekvrij maakt, goed is voor je huid en je bewust schuldvrij kunt gebruiken ;)

Lees hier 7 tips hoe je jezelf minder vaak bloot kunt stellen aan chemische stoffen

Bronnen/ lees meer: 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees de onderzoeken hieronder: 

https://echa.europa.eu/regulations/reach/understanding-reach

http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Report/2015/08/WC500191475.pdf

https://www.palmoilinvestigations.org

https://www.aise.eu/our-activities/standards-and-industry-guidelines/safe-handling-of-enzymes.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018511/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/21/are-you-slowly-killing-your-family-with-hidden-dioxane-in-your-laundry-detergent.aspx