Nourished Journal

Ben jij allergisch voor je wasmiddel?

Mar 14, 2018

Are you allergic to your laundry detergent, natural laundry wash, Nourished.

Heb jij of hebben familieleden last van onverklaarbare huidallergieën en/ of irritaties? Heb je alles al geprobeerd? Medicatie, lotions en crèmes maar is er niks op de markt waardoor het beter wordt? Dan is het misschien tijd om eens beter te kijken naar de ingrediënten in je wasmiddel…

Wasmiddel kan een aantal verschillende allergenen bevatten. Het interessante is dat deze allergenen niet alleen chemische ingrediënten zijn, ook natuurlijke ingrediënten werken voor sommige mensen als allergeen op de huid. 

De 'nasties' / minder fijne ingrediënten in wasmiddel  

De meeste soorten wasmiddel en wasverzachters bevatten de volgende ingrediënten:

Are you allergic to your laundry detergent | Natuurlijk wasmiddel | Allergisch voor wasmiddel | Nourished

 + Kunstmatige geuren/ parfums - waarvan bekend is dat ze toxische effecten hebben op vissen en zoogdieren. Dit kan zich uiten in: huidirritatie, allergische reacties, irritatie van de luchtwegen en hormoonontregeling.

+ Optische bleekmiddelen - waarvan bekend is dat ze de huid mogelijk irriteren en toxisch zijn voor vissen.

+ Quaternaire ammoniumverbindingen - vaak aangetroffen in wasverzachters. Kunnen dermatitis en astmatische aanvallen veroorzaken.

+ Palmolie - waarvan bekend is dat deze de huid irriteert. De productie speelt ook een grote rol bij de ontbossing van Zuidoost-Azië en veroorzaakt de dood van vele onschuldige orangutans. Als je producten met palmolie koopt, zorg er dan voor dat deze een duurzaamheidscertificering bevatten.

+ Natuurlijk afgeleide enzymen - zijn de vervangers voor fosfaten sinds de EU deze in 2013 verbood. Hoewel deze ingrediënten natuurlijk zijn, is het bekend dat ze allergische reacties veroorzaken. Enzymen zijn eiwitten die protease en amylase worden genoemd. Ze helpen vlekken, veroorzaakt door bloed, eieren en zweet af te breken, om er maar een paar te noemen.

Eek! Dus waar blijft het goede nieuws? Tja, het is zeker een lastige situatie, maar door een kritische, bewuste consument te zijn kom je er eerder achter OF jouw wasmiddel mogelijk huidallergieën of eczeem veroorzaakt. En zo ja… wat doe je dan?
 

De twee meest voorkomende reacties op kleren en wasmiddel: 

Er zijn hoofdzakelijk twee verschillende type reacties die je huid kan hebben op wasmiddel wat in en op je kleren zit:

 + Irritatie - een rode, jeukende huiduitslag die meestal direct na contact met de aanstootgevende stof optreedt. De irritatie zal meestal vrij snel verdwijnen wanneer de irriterende factor wordt verwijderd.

+ Allergische contactdermatitis - verschijnt ook als een rode, jeukende uitslag, maar meestal niet onmiddellijk. Het kan dagen tot een week duren voordat het immuunsysteem allergenen identificeert om er vervolgens op te reageren. Feit is dat mensen op een product kunnen reageren dat ze al vele malen eerder hebben gebruikt, de allergische reactie treedt op wanneer de huid herhaaldelijk wordt blootgesteld aan de voor die persoon irriterende stof.

Beide reacties worden getriggerd door direct contact met de stof. De beste manier om erachter te komen of je reageert op je wasmiddel is door deze een aantal weken niet te gebruiken. Probeer een ander merk, met andere ingrediënten. Als de uitslag of irritatie verdwijnt kun je er vrij zeker van zijn dat deze ontstaat door je wasmiddel. Wil je het zeker weten? Start weer met het gebruik van je ‘oude’ wasmiddel… komt de irritatie terug dan weet je het zeker.

Heb jij last van een gevoelige huid? Bekijk alle huidverzorging die je kan helpen bij een gevoelige huid

Ons favoriete wasmiddel? De Bondi Wash Laundry Wash. Dit 100% plantaardige Wasmiddel heeft de geur van Tasmanian Pepper & Rosemary. Je wast je kleren schoon, zacht & ze ruiken daarna heerlijk. Geschikt voor de meeste materialen en te gebruiken tijdens machine- en handwas. De formule is samengesteld met de meest gevoelige huid in gedachten. Perfect voor degenen die last hebben van allergieën & huidirritaties van de bekende wasmiddelen. Geen toxische ingrediënten, biologisch afbreekbaar en niet getest op dieren. Goed voor jou, de planeet en je kleren! Nu ook verkrijgbaar als een wol- en fijnwasmiddel in de geur Blue Cypress + Petitgrain.

Are you allergic to your laundry detergent | Natuurlijk wasmiddel | Allergisch voor je wasmiddel | Nourished

 

Zijn er nog andere alternatieven? Natuurlijk! 

Superbee heeft een geweldige optie genaamd de Hexawash. Hexawash is gevuld met kleine magnesiumpellets, wanneer deze balletjes gemengd worden met water ontstaat er waterstofgas en magnesiumhydroxide. Deze reactie resulteert in een alkalische oplossing van ongeveer pH 10.5, de negatieve hydroxide-ionen verlagen de oppervlaktespanning van water, waardoor vuil en olie gemakkelijker kunnen worden afgebroken en weggespoeld.

En dan kun je er natuurlijk altijd een do-it-yourself product van maken. Gebruik dit fantastische recept wat wij vonden op een ander low-tox platform:

  • 1 bar natuurlijke zeep, fijn geraspt

  • 1 kopje baking soda (verkrijgbaar in de supermarkt)

  • ½ kopje zout

  • ¼ kopje citroenzuur (verkrijgbaar in de supermarkt)

  • +- 20 druppels etherische oliën (zoals citroen, eucalyptus en lavendel

 Hexawash | Superbee | Natuurlijk Wasmiddel

Hoewel je in het begin denkt, wat zijn deze ingrediënten prijzig… kun je er meerdere batches mee maken en is het uiteindelijk vergelijkbaar met je reguliere wasmiddel.

En zo kom je met een beetje onderzoek en heel veel bewustwording uiteindelijk bij het perfecte wasmiddel voor jou! Een wasmiddel dat je kleren vlekvrij maakt, goed is voor je huid en je bewust schuldvrij kunt gebruiken ;)

Lees meer over eczeem & dermatitis. 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees de onderzoeken hieronder:
https://echa.europa.eu/regulations/reach/understanding-reach
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Report/2015/08/WC500191475.pdf
https://www.palmoilinvestigations.org
https://www.aise.eu/our-activities/standards-and-industry-guidelines/safe-handling-of-enzymes.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018511/
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/21/are-you-slowly-killing-your-family-with-hidden-dioxane-in-your-laundry-detergent.aspx