Nourished Journal

Je huidbarrière behouden terwijl je schoon en veilig reist

Jun 08, 2021

Maintaining Your Skin Barrier Whilst Travelling Clean & Safe

Kun je raden over welk product we het hebben als we zeggen dat het een must-have product is dat een snelle en effectieve manier biedt om ziektekiemen te verdrijven, zelfs wanneer je onderweg bent…? Ja, dat klopt. We hebben het over hand sanitizers, ofwel handdesinfecterende middelen. Producten die we tegenwoordig allemaal wel kennen. Hoewel we deze middelen met een hele goede reden gebruiken – namelijk om onze handen vrij te houden van ziektekiemen – kunnen ze onze huid soms meer kwaad dan goed doen door de barrière van de huid te beschadigen. Dit artikel leidt je door dit onderwerp heen en vertelt hoe je je huidbarrière kan behouden terwijl je schoon en veilig reist.

 

Hoe ontsmettingsmiddelen je handen kunnen  beschadigen

De meeste handdesinfecterende middelen bevatten een alcoholpercentage van minimaal 60%. De gebruikte alcoholen (bijv. ethanol, gedenatureerde alcohol, ethylalcohol) verstoren de barrièrefunctie van de huid door het stratum corneum (de buitenste laag van de huid) te beschadigen en lipiden te verwijderen. Dit leidt tot:

+ Droogheid van de huid. Als je huid droog is, kan het onaangenaam en gespannen aanvoelen en kan de huid gaan schilferen. Bovendien gaat het vaak gepaard met jeuk.


+ Dermatitis. Wanneer micro-organismen, irriterende stoffen of allergenen het stratum corneum (de buitenste laag van de huid) binnendringen, wordt een tweede verdedigingslinie in het lichaam geactiveerd. Dit leidt tot symptomen van ontsteking, zoals roodheid, zwelling, schilfering en ruwheid.

+ Chronische dermatitis. Omdat herhaalde schade leidt tot herhaalde ontstekingen, neemt de dikte van de huid toe, worden de oppervlaktestructuren grover en kan de huid de neiging hebben te barsten. 

 

Naast alcohol wil je ook het schadelijke ingrediënt triclosan vermijden, wat een synthetisch antimicrobieel middel is. Triclosan werd in de EU door de Europese Commissie verbannen uit cosmetica, inclusief handdesinfecterende middelen. Buiten de EU, na de risicobeoordeling van de Amerikaanse Food and Drug Administration, werd triclosan echter alleen verbannen uit zeepproducten. Het kan dus nog steeds aanwezig zijn in andere producten, zoals mondwater en handdesinfecterende middelen. Triclosan is in verband gebracht met antibioticaresistentie, veranderde schildklier- en oestrogeenhormoonspiegels en reproductieve problemen.

 

Probeer ook aandacht te besteden aan toegevoegde geuren. Chemicaliën die worden gebruikt om geuren te maken, zijn geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico’s. Ftalaten bijvoorbeeld, die ervoor zorgen dat geuren langer meegaan, kun je het best omschrijven als giftige schurken. In meerdere onderzoeken worden ze geclassificeerd als kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen. 

 

Schone EN gezonde handen 

Als je je zorgen maakt dat je het gebruik van handdesinfecterende middelen moet opgeven na het lezen van bovenstaande tekst, laat me je geruststellen door je te vertellen dat er geweldige opties zijn: 


Natural, Hand, Sanitiser, Bondi Wash, Sans ceuticals + Sans [ceuticals] Moisture + Shield 

Dit product bevat niet alleen ingrediënten met antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, maar ook ingrediënten die hydraterende en helende eigenschappen hebben. Het biedt bescherming tegen 99.9% van de ziektekiemen en zorgt tegelijkertijd voor gehydrateerde handen! + Bondi Wash Mist Sprays

Deze sprays zijn heel fijn voor je handen omdat ze een zeer kleine hoeveelheid alcohol bevatten (<10%). Ze zijn ontworpen met krachtige essentiële oliën om bacteriën te doden. Laboratoriumtests bevestigen dat het 99.9% van de ziektekiemen op natuurlijke wijze doodt. Perfect voor het desinfecteren van oppervlakten, inclusief stoffen. Onze tip: gebruik je spray als kussenspray of verfris je kleding.

Je kunt kiezen uit verschillende natuurlijke geuren:

+ Ontspannend (Tasmanian Pepper and Lavender)

+ Verfrissend (Sydney Peppermint & Rosemary)

+ Reinigend (Lemon Tea Tree & Mandarin)

+ Aardend (Fragonia & Sandalwood).

+ Bondi Wash Hand Spray - net als de mist sprays bied deze bescherming tegen ziektekiemen, virussen en bacteriën. De handspray komt in een kleiner formaat fles en past hierdoor gemakkelijk in je reis/ handtas / luiertas. Perfect voor onderweg! !

+ Bondi Wash Travel Spray - wie houd er niet van frisse kleding, handen en spullen tijdens het reizen? Deze naar Lemon Tea Tree & Mandarin ruikende spray deodoriseert, reinigt en het is bewezen dat het 99,9% van de ziektekiemen doodt! Dag nare reisgeurtjes.

 

Met deze producten behoud je je huidbarrière terwijl je schoon en veilig reist. Zeg maar dag tegen ziektekiemen en hallo tegen schone en gezonde handen!

 

Bekijk meer clean & green oplossingen voor op reis en ontdek onze reiscollectie hier

References
+ Kownatzki E. Hand hygiene and skin health. Journal of Hospital Infection, December 2005; 55(4):239-45.
+ Weatherly L.M. et al. Triclosan exposure, transformation, and human health effects. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B, Critical reviews. 2017; 20(8): 447-469.
+ [SCCS] Scientific Committee on Consumer Safety, European Commission. Addendum to the SCCP Opinion on Triclosan (SCCP/1192/08) from January 2009.
+ Qureshi M.S. et al. Methods for the determination of endocrine-disrupting phthalate esters. Critical Reviews in Analytical Chemistry, 2016; 46(2):146-59.