Nourished Journal

Veilig Van De Zon Genieten

May 19, 2021

Natuurlijke zonnebrand, Little Urchin, natural sunscreen, natural sun protection

Bijna iedereen weet hoe belangrijk het is om je in de zomermaanden met zonnebrand in te smeren. Omdat ultraviolette (UV) straling echter elke dag aanwezig is, moet je eigenlijk het hele jaar door zonnebrand gebruiken. Dit korte artikel vertelt je waarom en hoe je je huid tegen de zon moet beschermen en maakt duidelijk dat het absoluut de moeite waard is om het smeren van natuurlijke zonnebrand aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine toe te voegen.

Waarom? 

De zon straalt drie verschillende soorten UV-straling uit, die de huid allemaal kunnen beschadigen: UV-A, UV-B en UV-C. Elk type heeft een andere invloed op de huid. 

+ UV-C wordt grotendeels door de ozon opgenomen. Hoewel deze stralen zeer bioactief zijn, worden we niet blootgesteld aan significante niveaus van UV-C.

+ UV-B kan de epidermis – ook wel de opperhuid genoemd, de buitenste laag van de huid – bereiken en verbranding veroorzaken. Ook wel te onthouden als “Burning-rays” (letterlijk vertaald “verbrandingsstralen”). Bovendien kan UV-B straling je ogen beschadigen. 

+ UV-A kan de dermis – de laag onder de epidermis – binnendringen en vroegtijdige veroudering en rimpels veroorzaken. Ook wel te onthouden als “Aging-rays” (letterlijk vertaald “verouderingsstralen”).

Blootstelling of overmatige blootstelling aan zowel UV-A als UV-B straling is een belangrijke risicofactor voor bijna alle huidkankers. Het beschermen van je huid is dus belangrijk om verbranding, veroudering en huidkanker te voorkomen. 

Hoe? 

Zonneproducten zijn producten die een soort UV-filter of -blokker bevatten en worden aanbevolen als een vorm van bescherming tegen zonlicht. Zonneproducten kunnen de transmissie van UV-straling naar de huid op verschillende manieren remmen, afhankelijk van het soort product. Zowel producten met chemische als producten met fysische zonnefilters voorkomen dat UV-stralen de huid binnendringen, maar ze werken op een andere manier:

+ Chemische (organische) zonnefilters worden in de huid opgenomen en absorberen vervolgens de UV-straling. Producten met chemische zonnefilters bevatten verschillende actieve ingrediënten (o.a. oxtinozate, avobenzone)

+ Fysische (anorganische) zonnefilters leggen een laagje op je huid en reflecteren (weerkaatsen) het licht. De belangrijkste actieve ingrediënten zijn de mineralen titaandioxide en zinkoxide.

Natuurlijke Zonnenbrand Little Urchin

Of je nu een product met chemische of fysische filters gebruikt, kies bij voorkeur een breed spectrum product (wat betekent dat het product beschermt tegen zowel UV-A als UV-B stralen) en een product met een SPF van minimaal 30. SPF staat voor “Sun Protection Factor” en verwijst naar de theoretische hoeveelheid tijd die de huid nodig heeft om te verbranden met die zonnebrand versus zonder die zonnebrand. Bijvoorbeeld: als je huid zonder gebruik van zonnebrand in 20 minuten rood begint te worden, verlengt het aanbrengen van een zonnebrand met SPF 30 deze tijd met een factor 30. Het betekent dat het 30 keer langer duurt voordat de huid rood wordt als je die zonnebrand gebruikt in vergelijking met geen zonnebrand. Hoewel SPF iets zegt over de beschermende werking van een natuurlijke zonnebrand, is de juiste manier om het product te gebruiken – denk hierbij aan aangebrachte hoeveelheid en regelmaat van opnieuw aanbrengen – nog veel belangrijker:

Hoeveel zonnebrand moet je smeren?  

Je hebt een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke zonnebrand nodig. De aanbevolen dikte van het aanbrengen van zonnebrand is 2mg per cm2, wat gelijk is aan 6 theelepels om een volwassen lichaam in te smeren. Om je gezicht optimaal te beschermen heb je een halve theelepel nodig.

Hoe vaak moet je je natuurlijke zonnebrand aanbrengen?

Over het algemeen elke twee uur. Aangezien de sterkte van de zon echter varieert tijdens de uren van de dag, moet bij het opnieuw aanbrengen ook rekening worden gehouden met het tijdstip van de dag.

Producten

Het gebruik van SPF een onderdeel maken van je dagelijkse huidverzorgingsroutine? Maak het gemakkelijk met de verschillende beschikbare producten:

+ Nourished Daily Face + Body Sunscreen Lotion SPF50

Deze natuurlijke zonnebrandcrème biedt bescherming tegen de UVA- en UVB-stralen van de zon en wordt aangedreven door non-nano zinkoxide & zeealgen, waardoor het rif-veilig en niet vet is. Geparfumeerd met een delicaat vleugje van de natuurlijke Nourished Daily geur. Perfect voor de hele familie!

+ Little Urchin Natuurlijke Zonneband SPF 30

Deze natuurlijke zonnebrand biedt breedspectrumbescherming tegen UV-A en UV-B stralen met behulp van een Non-Nano Zinkoxide filter als actief ingrediënt. Bovendien zit dit product boordevol antioxidanten, waaronder Groene Thee een Rozenbottelolie.

+ Little Urchin – Natuurlijke Zink Zonnebrand SPF 50+

Dit product, met Zinkoxide als actief ingrediënt, beschermt tegen zowel verbranding (UV-B) als tegen vroegtijdige huidveroudering (UV-A). Het is verrijkt met een mix van intens hydraterende ingrediënten en antioxidanten, waardoor het de huid zacht en soepel houdt en beschermt.

Foundation met SPF15 | Foundation | ZonbeschermingOver beide SPF-producten kun je foundation aanbrengen, maar zorg ervoor dat de producten volledig in je huid zijn opgenomen om te voorkomen dat de SPF verdunt. Als je make-up met SPF wilt gebruiken, raden we het volgende aan: 

+ Little Urchin – Natuurlijke Getinte Zonnebrand SPF 30

Dit multifunctionele product biedt niet alleen breedspectrum bescherming, maar hydrateert en egaliseert je huidtint dankzij de natuurlijk getinte formule.  

+ INIKA Organic – Loose Mineral Foundation SPF 25

Dit product kan los gebruikt worden of over een vloeibare foundation heen aangebracht worden als finish of make-up fix. De natuurlijke formule van Titanium en Zinkoxide biedt bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Verkrijgbaar in 10 tinten voor elke huidskleur.

Geniet veilig van de zon! Naast het gebruik van een natuurlijke zonnebrand of make-up met SPF, draag een zonnebril en/of een hoed, beperk de tijd in de middagzon en zoek af en toe de schaduw op. Of zoals we zeggen Down Under ... Slip, Slop, Slap! Trek een shirt aan, Zet een hoed op, En breng je zonnebrand aan.Referenties:
+ Elsner, P. et al. Recommendation: Daily sun protection in the prevention of chronic UV-induced skin damage. Dt. Dermatologische Gesellschaft Journal. 2007, 5(2): 166-173.
+ Robaee, Al, AA. Awareness to sun exposure and use of sunscreen by the general population. Bosnian Journal of Basic Medical Sciences. 01 Nov 2010, 10(4):314-318. 
+ Serpone, N. et al. Inorganic and organic UV filters: Their role and efficacy in sunscreens and suncare products. Inorganica Chimica Acta. 15 Feb 2007, 360 (3):794-802. 
+ Schalka, S. et al. Sun protection factor: meaning and controversies. Anais Brasileiros de Dermatologia. 2011; 86(3):507-515. 
+ Petersen, B. et al. Application of sunscreen – theory and reality. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine. 2014; 30: 96-101