Hier is een goed-nieuws verhaal dat elke koffieliefhebber wil lezen. Het maakt niet uit of je je koffie zwart & sterk, licht & melkachtig, espresso, doppio, machiatto, vente, grande of piccolo lekker vindt, wij hebben goed nieuws voor je! Het blijkt dat dat kopje zwarte magie waar je 's ochtends (en misschien 's middags) zo van houdt, niet alleen de ultieme oppepper is, maar ook het nieuwste superingrediënt in je huidverzorging.
De 5 redenen waarom je huid gek is op koffie:
UV bescherming
Van cafeïne is aangetoond dat het een beschermende werking heeft tegen cellulaire oxidatie door UV-schade. Aangezien +-80% van de eerste tekenen van huidveroudering worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, lijkt het erop dat koffie net zo belangrijk is in onze huidverzorgingsroutine als zonnebrandcrème. Yasssss!
Minder rimpels
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een kleine hoeveelheid gemalen koffie op onze huid de door UVB veroorzaakte rimpels aanzienlijk kan verminderen. Deze studie toonde ook een 35% reductie van rimpels met de controlegroep. Deze studie werd uitgevoerd op muizen, maar geeft een uitstekende indicatie van de positieve effecten van koffie op de menselijke huid.
Verhoogd collageen
Ons lichaam stopt met de productie van collageen rond de leeftijd van 23 jaar. Vanaf dit punt beginnen onze bestaande collageenvoorraden zelfs al af te nemen, waardoor we een brozere huid krijgen die minder elastisch is en verslapt. De vermindering van onze collageenvoorraden gebeurt enigszins natuurlijk met de tijd, maar ook door oxidatieve stress van onze omgeving en levensstijl, waaronder blootstelling aan de zon. Eek! Het goede nieuws is dat we onze collageenniveaus op natuurlijke wijze kunnen verbeteren met een collageensupplement van goede kwaliteit.
Het andere goede nieuws is dat wanneer we koffie op onze huid aanbrengen, dit het effect van UV straling op de afbraak van ons collageen vermindert. Het is zelfs aangetoond dat mensen die koffie op hun huid smeren ongeveer 40% meer type 1 collageen hebben (het beste type voor onze huid) in vergelijking met de controlegroep. Dit is geweldig nieuws en betekent dat huidverzorging op basis van koffie ons kan helpen om een sterkere, stevigere, vollere en jeugdigere huid te krijgen.
foto via: La Jeu Coffee
Meer gehydrateerde huid
Hoewel de meesten van ons weten dat het drinken van koffie een vochtafdrijvend effect kan hebben - wat betekent dat we water verliezen uit ons lichaam, is er aangetoond dat het aanbrengen van cafeïne op onze huid de dikte van de opperhuid (de bovenste laag van onze huid) met 40% vermindert. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van het transdermale waterverlies met 27% en maar liefst 48% minder roodheid van de huid als gevolg van blootstelling aan UVB. Wat een heerlijk neveneffect is, dat je dus een meer gehydrateerde huid kan krijgen door cafeïne.
Minder cellulitis
Ja, dat heb je goed gelezen. Cafeïne wordt gebruikt als een actief ingrediënt in veel anti-cellulitis producten omdat het overmatige ophoping van vet in de cellen voorkomt. Dit wondermiddel stimuleert ook de vetafbraak door de natuurlijke stofwisseling die vetten afbreekt te verbeteren.
Heb jij cafeïne nodig in je dagelijks huidverzorgingsroutine?
Ontdek meer natuurlijke Soap Bars in de Nourished collectie.
Lees meer over het gebruik van een cleansing soap bar hier
References:
Choi HS, Park ED, Park Y, Han SH, Hong KB, Suh HJ. Topical application of spent coffee ground extracts protects skin from ultraviolet B-induced photoaging in hairless mice. Photochem Photobiol Sci. 2016 Jun 8;15(6):779-90. doi: 10.1039/c6pp00045b. Epub 2016 May 19. PMID: 27195822.
Li YF, Ouyang SH, Tu LF, Wang X, Yuan WL, Wang GE, Wu YP, Duan WJ, Yu HM, Fang ZZ, Kurihara H, Zhang Y, He RR. Caffeine Protects Skin from Oxidative Stress-Induced Senescence through the Activation of Autophagy. Theranostics. 2018 Nov 10;8(20):5713-5730. doi: 10.7150/thno.28778. PMID: 30555576; PMCID: PMC6276298.
Herman A, Herman AP. Caffeine's mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi: 10.1159/000343174. Epub 2012 Oct 11. PMID: 23075568.