Je Zomer-Vakantie Wellness Guide

Category

Nourished Journal

Date

Jul 24, 2019

Door dagelijks te werken met patiënten, zie ik wat voor achtbaan de voorbereiding voor de zomervakantie voor sommige mensen is. Deze achtbaan wordt vaak op de voet gevolgd door de onvermijdelijke ‘vakantie crash’. We staan toe dat de drukte van de afgelopen weken of maanden van daarvoor zich opbouwt, om vervolgens in één klap binnen te komen. Het gevolg hiervan is vaak dat we ziek worden als we op vakantie gaan. Daarom een aantal tips en wijsheden die ik heb opgedaan tijdens mijn 15 jaar werken met patiënten, om deze ‘’vakantie crash’’ te vermijden. 

Kijk naar binnen - 

We hebben de neiging om te vergeten dat onze gezondheid één van de dingen is die we niet kunnen uitbesteden. Anderen kunnen je adviseren, je genezingsproces vergemakkelijken of een pleister op de zere wond plakken om het echte probleem te verhullen, maar je bent zelf de enige echte genezers van je eigen lichaam. Tegen patiënten zeg ik vaak: ‘’gezondheid is geen hogere wiskunde’’. Waar het op neerkomt is dat je je lichaam zijn basisbehoeften regelmatig en consistent geeft. Maar wat zijn die basisbehoeften nou eigenlijk? Het zal je misschien verbazen, maar die lijken verdacht veel op die van een plant of dier (waarmee we trouwens 99,6% van hetzelfde DNA delen!).

Wat wij nodig hebben is voeding, lichaamsbeweging en activiteit, rust en ontspanning, mentaal positief ingesteld zijn en sociale connecties met anderen. Het goede nieuws is dat dit dingen zijn waar we zelf invloed op hebben en het andere goede nieuws: ze zijn geheel gratis!

Adem-

Er zijn twee takken in ons autonome zenuwstelsel welke onze interne toestand regelen. Helaas zijn deze twee takken net als de versnellingen van een auto: ze werken niet tegelijkertijd. In de drukke tijd die voorafgaat aan onze vakantie zitten de meesten van ons in de ‘vecht en vlucht’-modus, oftewel de ‘sympathische dominantie’ zoals we dat in de gezondheidsbranche noemen. Wanneer we ons in deze toestand bevinden, concentreert ons zenuwstelsel zich op overleven in plaats van regulering, genezing en optimalisatie van het lichaam. Dit zijn de processen die plaatsvinden wanneer we in de ‘rust en vertering’ modus, oftewel ‘parasympatische dominantie’ zijn. 

Één van de belangrijkste dingen om te doen tijdens deze stressvolle, drukke tijd (en nog belangrijker: als deze periode eindigt) is om te blijven ademen met onze buik in plaats van met onze borst en nek. Dit stelt ons in staat om dieper in te ademen, onze buikspieren aan te spannen (die zijn er om ons te helpen met ademhalen) en meer zuurstof binnen te krijgen. Een hoger niveau aan O2 activeert het zenuwstelsel om van versnelling te veranderen en over te schakelen op de ‘’rust en vertering modus’’, waardoor ons lichaam kan beginnen met genezen en repareren.  

Slaap-  

Gebruik je vakantie om je lichaam te voeden! Eén van mijn favoriete manieren om dit te doen is door een paar extra uurtjes te slapen. Of ik nou lekker vroeg naar bed ga of overdag een dutje doe, ik ben FAN van wat extra ‘’vakantie-ZzZz’’ om te herstellen. En vergeet niet je cafeïne te beperken.. je hoeft niet alert te zijn als je aan het chillen bent in een hangmat of aan het genieten bent van een duik in de zee.

Zonbescherming-

Ik zie zoveel mensen helemaal uitgeput en verbrand terug komen van vakantie. Er is geen betere manier om je lichaam in stressmodus te brengen dan door je lichaam te beschadigen (en ja! dat is verbranding door de zon echt. Je huid is je grootste orgaan). Dus: slip, slop, slap (dat is Australisch voor jezelf beschermen tegen de zon).

Een paar van onze favorieten maatregelen om je te beschermen tegen de zon zijn: investeren in een goede parasol gemaakt van SPF materiaal, zorgen dat er niet teveel direct zonlicht op je gezicht komt door het dragen van een hoed, en natuurlijk het gebruik van een zonnebrandcrème. 

Let er op dat je deze gedurende de dag steeds opnieuw aanbrengt, vooral na het zwemmen of sporten! Een aantal fijne natuurlijke zonnebrand opties zijn de {SIMPLE as that} 100% Natuurlijke Zonnebrand en de 100% Natuurlijke Kids Zonnebrand. En natuurlijk de Little Urchin Natural Sunscreen SPF30 en Tinted Natural Sunscreen SPF30. Als je op zoek bent naar make-up met een factor dan is de Loose Mineral Foundation SPF 25+ van INIKA Organics een hele goede optie. 

Ga de natuur in-

Gebruik je zomervakantie om weer in verbinding te komen met de natuur. Of het nu een dagelijkse duik in de oceaan is of een bergwandeling; de natuur triggert de interne genezing van ons lichaam. We vergeten vaak hoe belangrijk deze kleine dingen zijn. We zijn tenslotte zelf  organismen uit de natuur! Denk aan een aap in een kooi in de dierentuin versus een aap in zijn natuurlijke habitat… ook wij mensen doe het goed in de natuur.

En vergeet niet; je vakantie is de tijd om te ontspannen, in contact te komen met anderen (of jezelf) en te genieten. Allemaal simpele, maar prachtige eigenschappen van het menselijk lichaam!

We wensen jullie een heerlijke relaxte zomervakantie,

 

 

 

 

Gerelateerd aan artikel

Eco By Sonya Face Tan Water - 100% Natuurlijke Zelfbruiner, Tanning Lotion, Cacao Mousse, Eco Tan, zelfbruiner, fake-tan, Face Tan Water, Invisible Tan, Winter Skin, Eco Tan by Sonia Driver, Nourished, Nourished Nederland

Face Tan Water

Eco Tan

€32.95

Mask Created with Sketch.
Simple As That 100% Natural Childeren's Sunscreen Lotion, Nourished Nederland, Natuurlijke kinder zonnebrand, zonnebrand voor kinderen, kids zonnebrand, zinc-oxide filter, baby zonnebrand, natuurlijke zonnebrand voor babies, vegan zonnebrand kinderen.

100% Natuurlijke Kids & Baby Zonnebrand

{SIMPLE as that}

€29.95

Mask Created with Sketch.
{SIMPLE as that} 100% natural sunscreen, 100% natuurlijke zonnebrand, zinc oxide filter zonnebrand, zinc oxide filter, natuurlijke zonnebrand voor de hele familie, zonnebrand, nourished nederland natuurlijke zonnebrand, nourished natuurlijke zonnebrand, natuurlijke zonnebrand voor kinderen, natuurvriendelijke zonnebrand.

100% Natuurlijke Zonnebrand

{SIMPLE as that}

€29.95

Mask Created with Sketch.
Little Urchin, Natural Sunscreen, Natuurlijke Zonnebrand, Zon, Sunscreen, Natural, Natuurlijke, 100% natural sunscreen, sun protection, SPF, SPF30, SPF50, water-resistant sunscreen, Nourished, SIMPLE as that, children sunscreen, baby sunscreen, Tinted Sunscreen, Little urchin TInted Sunscreen, Nourished tinited sunscreen, getinte zonnebrand, natuurlijke getinte zonnebrand, natuurlijke foundation.

Natuurlijke Getinte Zonnebrand SPF30

Little Urchin

€29.95

Mask Created with Sketch.
Hempitan Body Tan Water

Hempitan Body Tan Water

Eco Tan

€35.95

Mask Created with Sketch.
hurraw! lipbalm, nourished nederland, lippenbalsem, natuurlijke lippenbalsem, vegan lippenbalsem, vegan huidverzorging, vegan cosmetica, natuurlijke make-up, groene drogist, biologische huidverzorging, duurzame make-up

ZON beschermende Lippenbalsem SPF15+

Hurraw!

€6.95

Mask Created with Sketch.
REVOLUTIONARY EXPRESS SELF TAN BRONZING CACAO MOUSSE, 100% Natuurlijke Zelfbruiner, Tanning Lotion, Cacao Mousse, Eco Tan, zelfbruiner, fake-tan, Face Tan Water, Invisible Tan, Winter Skin, Eco Tan by Sonia Driver, Nourished, Nourished Nederland

Cacao Mousse

Eco Tan

€32.95

Mask Created with Sketch.
100% Natuurlijke Zelfbruiner, Tanning Lotion, Cacao Mousse, Eco Tan, zelfbruiner, fake-tan, Face Tan Water, Invisible Tan, Winter Skin, Pink Himalayan Salt Scrub, Body Exfoliant, Eco Tan by Sonia Driver, Nourished, Nourished Nederland

Pink Himalayan Salt Scrub

Eco Tan

€32.95

Mask Created with Sketch.