Nourished Journal

Duurzame Alternatieven Voor Een Zero Waste Levensstijl

Aug 19, 2021

Zero waste, duurzaam, sustainable, plastic free, nourished, clean beauty, natural makeup, natuurlijke makeup, clean skincare, natuurlijke huidverzorging

Het verlangen naar een levensstijl waarin we minder afval verbruiken, zou moeten toegejuicht worden. Met onze oceanen die binnenkort meer plastic dan vissen zullen hebben, stortplaatsen die overlopen met afval, en een hemel die stikt van de vervuiling, het switchen naar een zero waste levensstijl is iets waar we allemaal naar moeten streven.


Iedereen denkt wel eens aan het idee van minder afval te verbruiken aka een zero waste levensstijl, maar vaak komt hier ook een overweldigend gevoel bij kijken. Met al de mogelijkheden die er zijn zou iedereen zich ook voelen! Al mogen we hier niet vergeten dat het oke is om het niet perfect te doen van bij de start. Als veel mensen, kleine stapjes zetten naar een afvalvrij leven, kan dit leiden tot grootste verandering voor het klimaat.


Om je te helpen bij de overstap naar een zero waste levensstijl, hebben we enkele makkelijke alternatieven voor je opgelijst waarmee je een echte zero waste god(din) wordt: 

 

 

Wat Betekent Zero-Waste? 

Eenvoudig uitgelegd betekent zero waste dat er geen afval overblijft. Het item is oftewel gemaakt voor levenslang gebruik of is composteerbaar. Al zijn er ook andere manieren waarop je afvalvrij kan leven. De Hiërarchie van Materiaalbeheer, of beter gekend als de 5 R's, beschrijft 5 manieren of stappen die je kan zetten om afval te vermijden:

 

- Refuse of weiger wat je niet nodig hebt (bv.: vermijd de plastic zakjes uit de supermarkt, door je eigen zak mee te nemen).

- Reduce of verminder de hoeveelheid van wat je nodig hebt: bv.: koop minder kledij, ga meer met de fiets in plaats van met de auto...

- Reuse of hergebruik wanneer mogelijk bijvoorbeeld door glazen makeup potjes te gebruiken als opbergplek voor spullen. 

- Recycleer wanneer de vorige stappen niet mogelijk zijn.

- Rot of composteer

 

Door enkele van deze stappen in je leven te implementeren kan je al een groot verschil maken. En om het nog makkelijker te maken, delen we graag ook ook enkele zero-waste alternatieven waarvan we bij Nourished helemaal fan zijn:

 

Herbruikbare Reinigingsdoekjes 

 

Wist je dat een vrouw tot wel 6 wattenschijfjes per dag gebruikt? Dat zijn zo'n 2100 stuks dat elk jaar op de afvalhoop terechtkomen. Stel je eens voor wat hoeveel minder afval je kan hebben door gewoonweg over te shakelen naar een herbruikbaar reinigingsdoekje? Het werkt net even goed om je makeup eraf te halen en reinigt je huid goed terwijl het zachtjes exfolieërt. 


- Eye of Horus Organic Bamboo Cleansing Kit
- Black Chicken Remedies Muslin Face Cloth Pack


Nourished tip: wanneer je reinigingsdoekjes of herbruikbare wattenschijfjes versleten zijn, kan je ze nog steeds gebruiken voor je afwas of als schoonmaakdoekje!

 

 

Herbruikbare Wattenstaafjes


Deze kleine staafjes zijn een onmisbaar item in elk huishouden, in de meeste landen, om dagelijks oren uit te kuisen of makeup foutjes op te lossen. De overstap maken naar herbruikbare wattenstaafjes maakt echt een verschil, 1 herbruikbare wattenstokje vervangt ongeveer 1000 gewone wattenstaafjes, inclusief de milieu-onvriendelijke plastic staafjes! En met alle opties die er zijn bij Nourished is er wat voor iedereen:- LastSwab Basic Cotton Swabs, voor propere oren 
- LastSwab Beauty Cotton Swabs, voor al je makeup foutjes
- Op zoek naar een meer duurzaam alternatief voor plastieke wattenstaafjes maar geen fan van een herbruikbaar exemplaar? Dan zijn de Bamboo Cotton Swabs van The Humble Co iets voor jou.

 

 

Beeswax Wraps

 

Zeg je plasticfolies, wikkels en tassen voor eenmalig gebruik vaarwel dankzij de Beeswax Wraps van SuperBee. Ideaal om je lunch in mee te nemen, om fruit en groenten in te verpakken, of als afsluiting voor potjes, borden en meer. En nog beter: deze plastic vrije folie heeft antibacteriële eigenschappen om je eten vers en veilig te houden. Goed voor jou en de planeet!Ontdek alle andere formaten van de BeesWax Wraps hier.


Actieve Houtskool Waterfilter


Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het idee van plasticvrij leven, maar zeker een vermelding waard in dit artikel! In Japan gebruiken ze deze manier om water te filteren door middel van Houtskool al jaren. Deze Actieve Houtskool Waterfilter maakt je kraantjeswater schoner dan ooit.


Dit alternatief voor plastic waterfilters, zorgt er niet alleen voor dat je water echt vrij is van gifstoffen, het is ook een handig en natuurlijk zero waste item om in huis te hebben!Ziezo, eenvoudige alternatieven die je de perfecte start geven om meer afvalvrij te gaan leven! Ontdek de volledige zero waste collectie van Nourished hier.
Bronnen 

 

+ Kazidomi. 6 alternatives for a waste-free bathroom. January 2021.

+ Sustainable Jungle. What is zero waste?