Nourished Journal

Waarom Zou Je Overstappen Op Natuurlijke Haarverzorging?

Nov 15, 2017

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

Overstappen naar natuurlijke haarverzorging is niet altijd even makkelijk. Vooral als je gewend bent aan het gebruik van shampoo en conditioner met synthetische ingrediënten. De overstap is echt net zo belangrijk als overstappen naar een natuurlijke routine voor je huidverzorging en make-up. Ieder stukje huid heeft de kracht om alles wat je erop aanbrengt te absorberen. Chemische stoffen uit je haarverzorgingsproducten worden ook via de huid in het lichaam opgenomen. Hierdoor krijg je opbouw van stoffen in het lichaam die niet in het voordeel van je gezondheid werken. Om het beste uit natuurlijke haarverzorging te halen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe verschillende producten werken.

Hoe werken verschillende haarverzorgingsproducten?

Shampoo

Zoals iedereen wel weet, is het doel van een shampoo het verwijderen van vuil van het haar. Wat sommigen van ons niet realiseren is dat dit ‘vuil’ een combinatie bevat van viezigheid, stof, resten van haarproducten en natuurlijke lichaamsafscheidingen.

Een goede shampoo wast het vuil en vet van het haar zonder de natuurlijke vetten en oliën van het haar te verwijderen, dat zorgt namelijk voor droog en bros haar. Dit schoonmaken is de taak van een 'surfactant' oftewel oppervlakte-actieve stof en de meeste van deze stoffen doen dit door hun schuimende werking. Het probleem is dat de meeste oppervlakte-actieve stoffen synthetisch geproduceerd worden en afkomstig zijn van niet-duurzame bronnen, waaronder palmolie en aardolie.

Het alternatief... 

...voor een synthetische oppervlakte-actieve stof is het gebruik van een compleet natuurlijke, zeep-gebaseerd product, dat het haar en de hoofdhuid volledig stript van zijn natuurlijke oliën, waardoor het haar slap en beschadigd achterblijft. Dus wat te doen? Wassen met shampoo moet een mild en zacht proces zijn, waardoor het haar wordt beschermd zonder dat het gestript wordt van zijn essentiële oliën. Er zitten nadelen aan zowel synthetische als natuurlijke producten.

Nourished 

Wij tackelen dit dilemma door producten te kiezen die de best mogelijke compromis sluiten. Onze haarlijn is gemaakt met de meest zachte, natuurlijk oppervlakte-actieve stoffen, in evenwicht gebracht met natuurlijke oliën om ervoor te zorgen dat je haar gezond & schoon is. Haar wordt/ blijft gezond, zacht en sterk en zal zijn natuurlijke glans behoudt.

Conditioner

Nadat je jezelf met natuurlijke shampoo hebt ingezeept en deze hebt uitgespoeld, is je haar schoon maar bevat ook minder natuurlijke oliën dan wenselijk. Het is de taak van een conditioner/ hydratant om deze weer aan te vullen. Om vele redenen is het gemakkelijker om een 100% natuurlijke conditioneren te maken.

Structuur van Haar

Haar is voornamelijk opgebouwd uit het eiwit genaamd Keratine dat negatief geladen aminozuren bevat. De meeste conditioners bevatten kationische oppervlakte-actieve stoffen, met positief geladen deeltjes, deze binden aan de negatief geladen keratine. Helemaal wanneer er schade aan het haar is wat resulteert in een toename van negatief geladen eiwitten. Het is als een chemische romance, het negatief geladen beschadigde keratine molecuul trekt de positief geladen kationische oppervlakteactieve stof aan. Die de gebroken deeltjes en spleten vult, wat resulteert in ‘gezonder’ haar, vol en glanzend haar. 

De conditioners van Nourished bevatten natuurlijke alternatieven voor kationische oppervlakteactieve stoffen, waaronder:

  • Moringa-, Broccoli-, en Arganolie,
  • Avocado-, lijnzaad- en jojoba-oliën,
  • Shea en mango-butter
  • evenals Panthenol (pro-vitamine B5) en Tocoferol (Vitamine E).

Met deze natuurlijke ingrediënten bereik je dezelfde resultaten als met conventionele, synthetische ingrediënten: gladder, sterker, gezond haar. Maar zonder de nadelige gevolgen!

Is overstappen op natuurlijke haarverzorging belangrijk?

Ja! Er zijn zoveel voordelen aan het overstappen naar natuurlijke haarverzorging, waaronder:

  • Verminderde blootstelling aan potentiële schadelijke chemicaliën/ toxinen zoals natriumlauriersulfaat, polysorbaten, synthetische geurstoffen, vaseline, triclosan, propylene-glycol (antivries), olefin sulfonate (kerosine)
  • Minder kans op huidirritatie en allergische reacties. Natuurlijke haarverzorgingsproducten zijn geschikt voor de meeste huidtypen dus ook voor gevoelige huidtypen.
  • Milieuvriendelijk. Natuurlijke ingrediënten zijn biologisch afbreekbaar. Wat betekent dat er geen chemicaliën/ gifstoffen in de waterwegen en stortplaatsen wordt opgebouwd. De haarverzorging van Nourished gebruikt 100% recyclebare verpakkingen en plantaardige inkt gemaakt van groenten. Hoe gaaf is dat?

Bekijk de Nourished collectie clean & green haarverzorgingsproducten. Wil je meer leren over de voordelen van natuurlijke haarverzorging? Lees meer in ons artikel 'Waarom shampoo je haar verpest.'

Wil je meer te weten komen over de voordelen Clean & Green haarverzorging? Lees dan ons volgende artikel 'Waarom Shampoo Je Haar Verpest'.