Nourished Journal

Zo voorkom en behandel je Maskne

Nov 11, 2020

ere perez, ere perez cosmetics, natuurlijke cosmetica, natuurlijke makeup, natural makeup, clean beauty, natural make up, nourished, clean skin care, organi makeup, bio makeup, biologisch makup

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die wordt behandeld door dermatologen en andere zorgverleners. Meer dan 90 procent van de wereldbevolking heeft ooit in zijn of haar leven last van acne. Als gevolg van de COVID-19-pandemie en de bijbehorende veiligheidsvoorschriften hebben we een nieuwe vorm van acne zien opduiken; 'Maskne' (masker + acne). Maskne is een probleem geworden voor degenen die langdurig een gezichtsmasker moeten dragen. In dit artikel leg ik uit hoe je jouw huidproblemen kunt voorkomen en behandelen.


Wat is het en waarom ontstaat het?

 

Maskne, in vaktermen ook wel bekend als acne mechanica, een type acne dat wordt veroorzaakt door wrijving, verhoogde temperatuur en/of druk, wat resulteert in verhoogde olieproductie, mee-eters en puistjes. Het dragen van een mondkapje voor een langere tijd veroorzaakt wrijving en irritatie en bij het uitademen en praten komt warme en vochtige lucht vrij. De combinatie van wrijving en warmte zorgt voor een versnelde olie- en celproductie, waardoor poriën verstopt raken. Bovendien vormt de warmte van de ingesloten lucht achter het masker de ideale voedingsbodem voor Propionibacterium Acnes - de bacterie die vaak wordt geassocieerd met acne.


Voor een succesvolle behandeling van acne mechanica is het van essentieel belang dat wrijving en aanraking van de huid voorkomen wordt. De COVID-19-pandemie zorgt dit jaar echter voor een unieke uitdaging aangezien het dragen van een mondkapje in veel dagelijkse situaties, over de hele wereld verplicht is geworden. 


Maskne huidverzorgingsroutine

 

+ Reinig, reinig, reinig

Zorg er altijd voor dat je gezicht schoon is voordat je je mondkapje opzet, dit voorkomt dat vuil en olie vast komen te zitten op het huidoppervlak. Met de juiste producten verwijder je overtollige oliën en dode huidcellen en voorkom je de innesteling van bacteriën, die kunnen leiden tot Maskne. Een paar van onze favoriete producten die verstopping verminderen en ontstekingsremmend werken zijn onder meer:

Nourished Daily Acne Cleanser Bar 

Waarom? Om zoveel redenen! Deze soap bar cleanser is geformuleerd met Tea Tree Olie & Rozemarijn om acne veroorzakende bacteriën te bestrijden. Toegevoegde Haverolie kalmeert de ontstoken en geïrriteerde huid, terwijl Groene Klei hard werkt om diep verstopte poriën te reinigen en de olieproductie te matigen.


Vaste cleansers zijn hot op het gebied van duurzame huidverzorging. Deze zeer geconcentreerde reinigers hebben een hoge verhouding actieve ingrediënten in verhouding tot het watergehalte, wat betekent dat ze lang meegaan en geld besparen. Dit maakt dat ze ook een duurzamere en milieuvriendelijkere optie zijn dan vloeibare cleansers. Alle Nourished Daily Cleanse Bars zijn ook zero-waste dankzij hun kartonnen verpakking.
 

Biologi Bc Refresh Cleanser

Waarom? Omdat het gebruik maakt van de ongelooflijke kracht van zeepbessenextract om de huid zacht maar effectief te reinigen. Boordevol natuurlijke actieve ingrediënten die onzuiverheden verwijderen en de huid fris, schoon en helder maken.

Deze wereldprimeur op basis van één enkel ingrediënt is gemaakt van 100% zeepbessen met natuurlijk voorkomende aminozuren, fenolzuren en aminen. Deze natuurlijke actieve stoffen werken in synergetische perfectie om alle sporen van vuil te verwijderen zonder de natuurlijke oliën en het vocht in de huid te verstoren, die essentieel zijn voor hydratatie en een gezonde huidbarrièrefunctie.

Eco Tan - Super Citrus Cleanser

Waarom? Het reinigt diep en helpt de huid herstellen voor een gladdere en egalere teint. Deze cleanser bevat Australische kaviaarlimoen (ook bekend als vingerlimoen) die je huid niet alleen mild exfolieert, maar ook acne helpt verwijderen en de productie van collageen verhoogt voor een gezonde, gladde huid.


Sans [ceuticals] Goji Body & Face Cleansing Olie

Waarom? Omdat ‘olie olie oplost’, helpt deze reinigingsolie de huid te ontgiften en de poriën te ontstoppen. Daarnaast bevat deze Reinigings Olie Vitamine E, wat een krachtig antioxidant is.

+ Hydrateren is de sleutel tot succes

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn de huidproblemen die worden veroorzaakt of verergerd door het dragen van een mondmasker niet altijd puistjes en andere acne-laesies. Mensen die al huidproblemen hebben (bijvoorbeeld rosacea, eczeem), hebben mogelijk meer kans op opvlammingen van de huidaandoening door het dragen van een mondmasker. Bovendien kan langdurige bedekking van de huid en ingesloten lucht en zweet ervoor zorgen dat de huid droog, ruw of jeukend aanvoelt. Het is belangrijk om de huid gehydrateerd te houden met een vochtinbrengende crème die de barrièrefunctie van de huid verbetert en irritatie vermindert. Bekijk het artikel Verzorging Van De Eczeemgevoelige Huid Tijdens De Koudere Maanden om meer te lezen over deze aandoening en te ontdekken welke natuurlijke oplossingen en producten wij aanbevelen.


+ Make-up

Het bedekken van puistjes en plekjes kan je helpen je Maskne gedeeltelijk te verhullen en je zelfvertrouwen een boost te geven. Toch is het het beste om een break te nemen van onnodige cosmetica en om geen make-up te dragen onder je mondmasker omdat dit niet alleen je puistjes kan verergeren maar ook de genezing in de weg kan staan. Als je te maken hebt met grote ongewenste puistjes die je echt wilt bedekken dan raden we je de Ere Perez Arnica Concealer.aan. Arnica staat bekend om zijn antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen, dus het bedekt niet alleen het ontstoken gebied maar helpt ook de huid te kalmeren. Op die manier draagt het bij aan de genezing van de huid!

 

Mondmasker Tips

+ Zorg ervoor dat je masker goed past.

Een masker dat veel beweegt, kan over het huidoppervlak wrijven en ontstekingen verergeren. Bovendien is de kans groter dat je jouw gezicht aanraakt om het masker op zijn plek te houden waardoor acne veroorzakende bacteriën makkelijker verspreiden.


+ Houd je masker schoon

Zorg dat je een herbruikbaar stoffen masker wast met milde zeep of niet-irriterend wasmiddel. Daarbij is het ook van belang dat het masker goed droog is.


+ Kies je materialen verstandig

Mengsels van katoen of polyester zijn redelijk zacht voor de huid en minimaliseren wrijving.


Hoewel het dragen van een mondmasker snel onze nieuwe norm aan het worden is, geldt dat niet voor Maskne. Bovenstaande huidverzorgingsroutine en mondmasker tips helpen je Maskne te voorkomen en te behandelen. In de tussentijd: zorg goed voor jezelf!

Ontdek de Acne Huid collectie van Nourished. 


Meer weten over natuurlijke acne-oplossingen? Bekijk ons artikel Overwin Volwassenen Acne! en Volwassenen Acne is sh*t!  

Dit artikel is geschreven door Coco Dekkers. Coco woont in Amsterdam en is een 6e jaar geneeskundestudent met een speciale interesse in dermatologie.


Referenties
+ Gomolin, T. A., Cline, A., & Russo, M. (2020). Maskne: Exacerbation or Eruption of Acne During the COVID-19 Pandemic. SKIN The Journal of Cutaneous Medicine4(5), 438-439. https://doi.org/10.25251/skin.4.5.7
+ Han C, Shi J, Chen Y, Zhang Z. Increased flare of acne caused by long-time mask wearing during COVID-19 pandemic among general population [published online ahead of print, 2020 May 29]. Dermatol Ther. 2020;e13704. doi:10.1111/dth.13704