Nourished Journal

Keratosis Pilaris - natuurlijke behandelingsmogelijkheden

Jun 13, 2024

Keratosis Pilaris, Nourished, Natural treatment for keratosis pilaris, sensitive skin, dermatitis, eczema, bumpy skin

Keratosis pilaris, vaak ook “kippenhuid” genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die zich uit in kleine, ruwe bultjes op de huid. Deze bultjes, die meestal te vinden zijn op de bovenarmen, dijen, wangen of billen, zijn onschuldig maar kunnen vervelend zijn voor degenen die er last van hebben. Als je begrijpt wat keratosis pilaris is en hoe je het moet verzorgen, kun je beter omgaan met deze dermatologische aandoening en je huid met vertrouwen en liefde omarmen.


Wat is Keratosis Pilaris? 

Keratosis Pilaris is de medische term voor keratineachtige propjes die de haarfollikels op de buitenste oppervlakken van het lichaam blokkeren en die gepaard kunnen gaan met roodheid bij de omringende huid.

Keratine is het belangrijkste structurele eiwit waaruit haar, huid en nagels zijn opgebouwd. Het helpt ook onze interne organen, klieren en andere belangrijke structuren van het lichaam te ondersteunen. Keratine wordt gevormd in de middelste huidlaag en komt langzaam naar de oppervlakte om daar structuur en steun te bieden aan je huid en haren. Keratosis Pilaris ontstaat wanneer de hoeveelheid keratine zich niet over de huid en het haar verspreidt, maar zich ophoopt en een 'prop' of blokkade in de haarfollikel veroorzaakt, waardoor de karakteristieke bultjes van KP ontstaan.

Keratosis Pilaris, Nourished, Natural treatment for keratosis pilaris, sensitive skin, dermatitis, eczema, bumpy skinWat veroorzaakt Keratosis Pilaris?

Keratosis Pilaris verschijnt meestal voor het eerst in de vroege kinderjaren en ontwikkelt zich tot de meest uitgebreide vorm in de twintiger jaren. Hoewel de exacte oorzaak van Keratosis Pilaris niet volledig bekend is, wordt het vaak in verband gebracht met genetische aanleg en komt het vaker voor bij mensen met een droge huid, eczeem of een familiegeschiedenis van de aandoening. Daarnaast kunnen slechte voeding, diabetes en obesitas de bultjes op de huid ook veroorzaken. 

Hoe Keratosis Pilaris te verzorgen

Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met keratosis pilaris een voortdurend proces is. Consequente verzorging en geduld zijn essentieel. Hoewel de aandoening misschien niet helemaal verdwijnt, kan een goede huidverzorging het uiterlijk aanzienlijk verbeteren. Hier zijn enkele verzorgende tips om je huid te kalmeren en te verzachten:

Zachte reiniging:

Gebruik een mild, niet-irriterende body wash om de betreffende gebieden te wassen. Vermijd agressieve zepen die de huid van haar natuurlijke oliën kunnen ontdoen, omdat dit de droogheid en irritatie kan verergeren. De Daily Body Wash en de pH Perfect Body & Hand Wash zijn uitstekende opties voor een milde reiniging. Beide producten hebben antioxiderende en hydraterende eigenschappen die de droge en gevoelige huid voeden.

Exfoliëren:

Dit verbetert de textuur van het huidoppervlak en verhoogt de vochtopname. Er zijn twee soorten exfolianten: enzymatische exfoliatie en mechanische exfoliatie.

Enzymatische exfoliatie wordt meestal bereikt door middel van zuren. Hoewel dit misschien eng klinkt, zijn deze zuren meestal afkomstig uit fruit, groenten en andere natuurlijke bronnen die we dagelijks consumeren en zijn ze geweldig voor de huid.

Op zoek naar een enzymatische exfoliatie? Probeer de Wild Berry Honey Cleanse Mask van Wildcrafted Organics. Een heerlijke reiniger, scrub en masker op basis van honing, boordevol voedende voedingsstoffen, antioxidanten en de zuiverste Halloysite klei uit Nieuw-Zeeland. De gecombineerde werking van de natuurlijke enzymen in honing en geplette Hibiscusblaadjes lossen dode huidcellen op en zorgen voor een zachte enymatische peeling. Of ga voor de Sans [ceuticals] - Superdose Luminosity Masque. Dankzij het 5% melkzuur is dit masker een geweldige optie voor mensen met KP op hun gezicht, hals en decolleté of als spot treatment voor plekken op het lichaam.

Fysieke peelings zijn een goede optie voor mensen met hardnekkige Keratosis Pilaris en voor mensen die geen gevoelige huid hebben. Fysieke exfoliators gebruiken een mild werkend ingrediënt zoals zand, rijst en bamboepoeder om dode, droge huidcellen te verwijderen en poriën en follikels te ontstoppen.

De Refining Face Polish van Retreatment Botanics bevat Lilly Pilly, Camellia Seed, Kaolin Clay en Jojoba Seeds. Deze supersterren werken samen om dode huidcellen te verwijderen, de huid te verhelderen en de huid te kalmeren door de ontstekingsremmende eigenschappen. Een favoriet van Nourished is de Bio Active Exfoliant. Deze zachte scrub is geschikt voor lichaam en gezicht. Ginseng & Goji-extract stimuleren de huidcirculatie en het metabolisme.

 

Hydratatie:

Onderzoek toont aan dat hydratatie van de huid één van de belangrijkste factoren is voor het herstel van Keratosis Pilaris. Een droge huid zorgt ervoor dat dode huidcellen zich ophopen aan de oppervlakte, waardoor de kans toeneemt dat keratinepluggen zich kunnen vormen in de haarfollikel. Dagelijks hydrateren met een hoogwaardige moisturizer die vrij is van siliconen en andere schadelijke stoffen is essentieel voor een gehydrateerde huid en minder Keratosis Pilaris. Pro tip: onmiddellijk na het douchen of baden moisturizer aanbrengen. Wanneer de huid nog vochtig is, kan de vochtopname worden verbeterd en de hydratatie worden vastgehouden.

Geef je huid een hydratatie boost met het Bf Restore Face & Body Serum van Biologi. Dit serum bevat een unieke combinatie van fruitzuren die het hele lichaam voeden en beschermen. Perfect voor iedereen met een gevoelige, droge of geïrriteerde huid. De Sans [ceuticals] Activator 7 Body + Hair + Face Oil  is een multifunctionele booster. De olie bevat een unieke mix van bio-beschikbare oliën die sterke antibacteriële eigenschappen hebben, wat het ook geschikt voor dermatitis, eczeem & ketosis pilaris.

   

Meer extreme gevallen van keratosis pilaris, die niet reageren op de behandelingsmogelijkheden zoals hierboven genoemd, kunnen baat hebben bij andere therapieën, waaronder lasertherapie. We raden aan om hiervoor een dermatoloog te raadplegen om te bepalen welke behandelingsoptie het meest geschikt is voor je huid.References:
Fuchs E. Keratins and the skin. Annu Rev Cell Dev Biol. 1995;11:123-53. doi: 10.1146/annurev.cb.11.110195.001011. PMID: 8689554.

Pennycook KB, McCready TA. Keratosis Pilaris. 2022 May 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 31536314.

Maghfour J, Ly S, Haidari W, Taylor SL, Feldman SR. Treatment of keratosis pilaris and its variants: a systematic review. J Dermatolog Treat. 2022 May;33(3):1231-1242. doi: 10.1080/09546634.2020.1818678. Epub 2020 Sep 14. PMID: 32886029.

Thomas M, Khopkar US. Keratosis pilaris revisited: is it more than just a follicular keratosis? Int J Trichology. 2012 Oct;4(4):255-8. doi: 10.4103/0974-7753.111215. PMID: 23766609; PMCID: PMC3681106.

Tian Y, Li XX, Zhang JJ, Yun Q, Zhang S, Yu JY, Feng XJ, Xia AT, Kang Y, Huang F, Wan F. Clinical outcomes and 5-year follow-up results of keratosis pilaris treated by a high concentration of glycolic acid. World J Clin Cases. 2021 Jun 26;9(18):4681-4689. doi: 10.12998/wjcc.v9.i18.4681. PMID: 34222434; PMCID: PMC8223817.

Hwang S, Schwartz RA. Keratosis pilaris: a common follicular hyperkeratosis. Cutis. 2008 Sep;82(3):177-80. PMID: 18856156.

Fekete GL, Fekete L, Neagu N, Bacârea V, Drăgănescu M, Brihan I. Keratosis pilaris atrophicans faciei: An observational, descriptive, retrospective clinical study. Exp Ther Med. 2021 Nov;22(5):1331. doi: 10.3892/etm.2021.10766. Epub 2021 Sep 20. PMID: 34630685; PMCID: PMC8495552.