Nourished Journal

Alles wat je moet weten over Aluminium Starch Octenylsuccinate

Jul 28, 2022

 Aluminium Starch Octenylsuccinate, ingredient list, aluminium, safety, skin, Foundation, Little Urchin, Nourished, Nourishedeu

Veel mensen schrikken als ze dit ingrediënt lezen op de ingrediëntenlijst van hun natuurlijke producten, wat we ergens ook goed kunnen begrijpen. We weten allemaal wat aluminium is en denken nou niet bepaald ‘ goh, laat ik dit eens op mijn huid smeren’.

 

Een natuurlijk element dat overal om ons heen aanwezig is...

Hoewel het misschien beangstigend klinkt, betekent het niet dat als je Aluminium Starch Octenylsuccinate op de ingrediëntenlijst van je natuurlijke verzorgingsproducten vindt, dat je puur aluminium op je huid smeert, absoluut NIET. Terwijl dit bij veel conventionele deodorants wel het geval is. Aluminium is een natuurlijk element dat overal om ons heen aanwezig is, denk daarbij aan het voedsel dat we consumeren, maar ook voor het ontwikkelen van medicijnen, make-up en cosmetica, worden mengsels van aluminium in combinatie met andere natuurlijke grondstoffen toegepast.

 

Aluminium Starch Octenylsuccinate wordt gemaakt vanuit een reactie van plantaardig zetmeel, dat is afgeleid van natuurlijk voorkomende bronnen. Het wordt veel gebruikt in cosmetica en gewone voedingsmiddelen en werkt als verdikkingsmiddel. Het heeft zelfs een aantal beauty voordelen waar je misschien nog niet aan had gedacht. Het helpt om ervoor te zorgen dat de formule mooi zacht blijft en gemakkelijk uitsmeert. Het versterkt daarnaast ook het beschermende effect van de beschermingsfactor van een minerale SPF en verder werkt het ook NIET irriterend voor de ogen.

 

Geclassificeerd als een NIET-Toxische stof

Het is aangetoond door onder andere de Mayo Clinic, PubMed en de Wereldgezondheidsorganisatie, dat Aluminium Starch Octenylsuccinate geen schadelijke gevolgen heeft op onze gezondheid & welzijn. Als je het ingrediënt opzoekt op EWG skindeep, (Environmental Working Group) een onafhankelijke database waar de veiligheid en nadelige effecten van bepaalde producten en ingrediënten worden onderzocht, wordt het geclassificeerd als een NIET-Toxische stof EN scoort het een 1-2 uit 10 wat de hoogste en beste score is die een ingrediënt kan krijgen. In feite is aangetoond dat de hoeveelheid die in cosmetica en verzorgingsproducten wordt gebruikt, veel lager is dan de hoeveelheid in ons voedsel of water waaraan we dagelijks worden blootgesteld.

 

Dus als je de volgende keer Aluminium Starch Octenylsuccinate in de ingrediëntenlijst van je producten ziet staan, weet dan dat dit afkomstig is van een reactie uit een mengsels met een plantaardig zetmeel, en dat er onwijs veel onderzoek is gedaan naar dit ingrediënt zonder bewijs voor potentieel gevaarlijke bijwerkingen of schadelijke gevolgen voor je gezondheid. En vergeet ook zeker de voordelen niet:

Beauty benefits van Aluminium Starch Octenylsuccinate:

+ Zorgt voor een zachte formulering
+ Zorgt dat je het product goed en soepel aan kunt brengen
+ Heeft een positief effect op de beschermingsfactor van je SPF!

 

 

Opzoek naar natuurlijke producten om je (huid) gezondheid een boost te geven? Ontdek onze clean & green producten in onze collecties.

 

References:

EWG Skindeep, (Environmental Working Group.
PubMed, Bindu Nair, Torrill A Yamarik, Cosmetic Ingredient Review Expert panel.