Nourished Journal

Keratosis Pilaris - natuurlijke behandelingsmogelijkheden

Dec 17, 2023

Keratosis Pilaris, Nourished, Natural treatment for keratosis pilaris, sensitive skin, dermatitis, eczema, bumpy skin

Heb je witte, heldere of huidskleurige bultjes op je wangen, bovenarmen, dijen of billen die ruw aanvoelen en een beetje lijken op kippenvel? Er is een kans dat je last hebt van Keratosis Pilaris, één van de meest voorkomende dermatologische aandoeningen, en één waar we regelmatig vragen over krijgen van onze Nourished community.

Het goede nieuws is dat Keratosis Pilaris (KP) wordt beschouwd als een huidaandoening die 'normaal' is, behalve dat het stress kan veroorzaken doordat het er minder mooi uitziet en mogelijk wat milde jeuk aan de huid kan veroorzaken, zijn er zelden andere symptomen die met deze vervelende bultjes gepaard gaan.


Wat is Keratosis Pilaris? 


Keratosis Pilaris is de medische term voor keratineachtige propjes die de haarfollikels op de buitenste oppervlakken van het lichaam blokkeren en die gepaard kunnen gaan met roodheid bij de omringende huid.

Keratine is het belangrijkste structurele eiwit waaruit haar, huid en nagels zijn opgebouwd. Het helpt ook onze interne organen, klieren en andere belangrijke structuren van het lichaam te ondersteunen. Keratine wordt gevormd in de middelste huidlaag en komt langzaam naar de oppervlakte om daar structuur en steun te bieden aan je huid en haren. Keratosis Pilaris ontstaat wanneer de hoeveelheid keratine zich niet over de huid en het haar verspreidt, maar zich ophoopt en een 'prop' of blokkade in de haarfollikel veroorzaakt, waardoor de karakteristieke bultjes van KP ontstaan.

Keratosis Pilaris, Nourished, Natural treatment for keratosis pilaris, sensitive skin, dermatitis, eczema, bumpy skinWat veroorzaakt Keratosis Pilaris?


Keratosis Pilaris ontstaat meestal in de vroege kinderjaren en ontwikkelt zich tot de meest uitgebreide vorm in de twintiger jaren. Men is het er over het algemeen over eens dat de oorzaak van Keratosis Pilaris multi-factorieel is, dat wil zeggen dat er niet één oorzaak is. Enkele factoren die de kans op het krijgen van Keratosis Pilaris kunnen vergroten zijn:

  • Wrijving door kleding of beschermende kleding waardoor irritatie van de huid en de haarfollikel ontstaat
  • Droge huid 
  • Bij krullend haar 
  • Dermatitis/eczeem
  • Genetische aanleg
  • Zwaarlijvigheid 
  • Diabetes
  • Slechte voeding 

 

Natuurlijke behandelingsmogelijkheden bij Keratosis Pilaris


Allereerst moeten we vermelden dat de behandeling van Keratosis Pilaris tijd vergt. De aard van het metabolisme en de functie van de huid moeten worden verbeterd en dit vergt een consequente behandeling. Er zijn twee primaire behandelingsmogelijkheden voor Keratosis Pilaris, we raden aan om beide behandelingen tegelijkertijd te doen.

 

Exfolieren -

Dit verbetert de textuur van het huidoppervlak en verhoogt de vochtopname. Er zijn twee soorten exfolianten: enzymatische exfoliatie en mechanische exfoliatie.
Enzymatische exfoliatie wordt meestal bereikt door middel van zuren. Hoewel dit misschien eng klinkt, zijn deze zuren meestal afkomstig uit fruit, groenten en andere natuurlijke bronnen die we dagelijks consumeren en zijn ze geweldig voor de huid.
Fysieke peelings zijn een goede optie voor mensen met hardnekkige Keratosis Pilaris en voor mensen die geen gevoelige huid hebben. Fysieke exfoliators gebruiken een mild werkend ingrediënt zoals zand, rijst en bamboepoeder om dode, droge huidcellen te verwijderen en poriën en follikels te ontstoppen.


Hydratatie -

Onderzoek toont aan dat hydratatie van de huid één van de belangrijkste factoren is voor het herstel van Keratosis Pilaris. Een droge huid zorgt ervoor dat dode huidcellen zich ophopen aan het oppervlak, waardoor de kans toeneemt dat keratinepluggen kunnen vormen in de haarfollikel. Dagelijks hydrateren met een moisturizer van goede kwaliteit die vrij is van siliconen en andere nasties is essentieel voor een gehydrateerde huid en minder Keratosis Pilaris.


Natuurlijke producten voor Keratosis Pilaris 


Alpha Hydroxy Acids - AHA’s :


Sans [ceuticals] - Superdose Luminosity Masque dankzij de 5% melkzuur/ lactic acid, is dit masker een geweldige optie voor mensen met KP op hun gezicht, hals en decolleté of als een spot treatment voor kleine plekjes op het lichaam. Het wekelijks gebruik van dit product, opgevolgd door de Activator 7 Oil doet wonderen voor het herstel van het huidoppervlak en vermindert ruwe plekken.

Wildcrafted Organics - Wild Berry Honey Cleanse Mask een fijne cleanser, exfoliant & masker op basis van honing, rijk aan voedende nutriënten, antioxidanten & de zuiverste Halloysite klei uit Nieuw-Zeeland. De natuurlijke enzymen in honing en geplette Hibiscusblaadjes lossen dode huidcellen op en zorgen voor een milde enymatische peeling.

Wildcrafted Organics - Native Hibiscus Active Enzyme Polish Rijstpoeder en Klei trekken vuil, vet en onzuiverheden zachtjes naar buiten uit verstopte porien. Vervolgens gaan de papaja-enzymen en het salicylzuur aan het werk om overtollige dode huidcellen te verwijderen en zorgen voor een optimale afgifte van het huidregenererende collageen en vitamine C verheldert de huid.

 

Keratosis Pilaris, Nourished, Natural treatment for keratosis pilaris, sensitive skin, dermatitis, eczema, bumpy skin


Beta Hydroxy Acids - BHA’s 


Biologi Bg Defence Anti - Pollution Serum is niet alleen geweldig in het beschermen van de huid tegen milieuverontreinigende stoffen, het is ook rijk aan salicylzuur; een relatief nieuwe speler in de skincare game. Het is bewezen dat salicylzuur de geïrriteerde huid kalmeert en een natuurlijke en mild exfolierend effect geeft. Salicylzuur kan samengeklonterde huidcellen losmaken en dode huidcellen zachtjes oplossen zonder het gebruik van schurende producten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.


Fysieke exfoliatiors 
Retreatment Botanics - Refining Face Polish is een zachte exfoliant die een doffe, droge huid transformeert in een zachte en stralende huidteint. Deze AHA-exfoliant bevat Lilly Pilly, Cameliazaad, Kaolineklei en Jojobazaden. Deze supersterren werken samen om dode huidcellen te verwijderen, de huid te verhelderen en de huid te kalmeren.


INIKA Organic - Phytofuse Renew Caviar Lime Exfoliator de inheemse Australische Caviar Lime zorgt voor enzymatische exfoliatie dankzij de natuurlijk voorkomende AHA's en super fijn Bamboo Stam Poeder & Pumice zorgen voor een zachte en effectieve fysieke exfoliatie om dode huidcellen te verwijderen en de huidfunctie te verbeteren.


Sans [ceuticals] - Bio Active Exfoliant  Een Nourished favoriet! Deze exfoliant is geformuleerd met facial-grade bamboe om de huid zacht maar effectief te reinigen, waardoor een gladde huid ontstaat. Andere ingrediënten zijn Ginseng- en Goji-extract om de huidcirculatie en het metabolisme te stimuleren. Deze delicate exfoliant is geschikt voor lichaam en gezicht.


Three Warriors - Tasmanian Sand Scrub geformuleerd met Tasmaans strandzand en fijngemalen poeder van de Walnootschil om de huid op de meest zachte en effectieve manier te scrubben, gecombineerd met Aloë Vera, Tasmaanse Manukahoning en Kokosolie om de huid een zacht, gevoed en gehydrateerd gevoel te geven. 


De Tasmanian Sand Scrub kan worden gebruikt om zachtjes je gezicht en hals te scrubben om de huid glad te maken, poriën te reinigen en een frisse nieuwe huid te onthullen, maar kan ook worden gebruikt voor je hele lichaam

 
Hydratatie -

Sans [ceuticals] Activator 7 Body + Hair + Face Oil - bevat krachtige hoeveelheden vitamine A, vitamine E en plantaardige oliën van farmaceutische kwaliteit waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze herstel van de huid stimuleren, de huid hydrateren en de huid steviger en elastischer maken. De unieke mix van bio-beschikbare oliën hebben sterke antibacteriële eigenschappen en maken deze olie ook geschikt voor dermatitis, eczeem & ketosis pilaris.


Biologi Bf - Restore Face & Body Serum - bevat een unieke combinatie van fruitzuren die het hele lichaam voeden en beschermen. Bf serum is het ideale serum voor iedereen met een gevoelige, droge en geïrriteerde huid die op zoek is naar een hydratatie boost. Het is een multi-functioneel serum dat zowel gebruikt kan worden op het gezicht als het lichaam.

 

 Keratosis Pilaris, Nourished, Natural treatment for keratosis pilaris, sensitive skin, dermatitis, eczema, bumpy skin


Sans [ceuticals] Barrier Restore Butter - geformuleerd met 5% Niacinamide, gecombineerd met Haverextracten en Mãnuka Honing om de natuurlijke wondgenezing te versnellen, de pH-waarde van de huid in balans te brengen, en een geïrriteerde huid te kalmeren en genezen. Deze luxe boter is ideaal voor de behandeling van de vochtarme en ontstoken huid, zoals eczeem, dermatitis & ketosis pilaris.


Bondi Wash Night Balm - Buddhawood & Blackcurrant  - deze prachtige, rijke en dikke balsem bevat Rosella Olie om de elasticiteit te bevorderen en de huid te verzachten, Wattleseed om de poriën te verkleinen, gemengd met een delicate mix van essentiële oliën waaronder, Buddhawood, Blackcurrant en Blue Cypress voor een gladde en heldere huid. Geschikt voor alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid, en een uitstekende optie om de huid diep te hydrateren terwijl je slaapt.

Ere Perez - Papaya SOS Marmalade red je huid met deze voedende cocktail van Kokosnoot, Hennep, Chia, Grapefruit Olie en gefermenteerde Papaja. Deze remedie balsem levert je huid essentiële anti-oxidanten en vitaminen, en zorgt voor enzymatische exfoliëring dankzij de papaja-enzymen. De SOS Marmelade houdt vocht vast in de huid voor extra hydratatie.


keratosis pilaris, eczema, dermatitis, natural treatment, nourishedMeer extreme gevallen van keratosis pilaris, die niet reageren op de behandelingsmogelijkheden zoals hierboven genoemd, kunnen baat hebben bij andere therapieën, waaronder lasertherapie. We raden aan om hiervoor een dermatoloog te raadplegen om te bepalen welke behandelingsoptie het meest geschikt is voor je huid.


REFERENCES:
FUCHS E. KERATINS AND THE SKIN. ANNU REV CELL DEV BIOL. 1995;11:123-53. DOI: 10.1146/ANNUREV.CB.11.110195.001011. PMID: 8689554.

PENNYCOOK KB, MCCREADY TA. KERATOSIS PILARIS. 2022 MAY 8. IN: STATPEARLS [INTERNET]. TREASURE ISLAND (FL): STATPEARLS PUBLISHING; 2022 JAN–. PMID: 31536314.

MAGHFOUR J, LY S, HAIDARI W, TAYLOR SL, FELDMAN SR. TREATMENT OF KERATOSIS PILARIS AND ITS VARIANTS: A SYSTEMATIC REVIEW. J DERMATOLOG TREAT. 2022 MAY;33(3):1231-1242. DOI: 10.1080/09546634.2020.1818678. EPUB 2020 SEP 14. PMID: 32886029.

THOMAS M, KHOPKAR US. KERATOSIS PILARIS REVISITED: IS IT MORE THAN JUST A FOLLICULAR KERATOSIS? INT J TRICHOLOGY. 2012 OCT;4(4):255-8. DOI: 10.4103/0974-7753.111215. PMID: 23766609; PMCID: PMC3681106.

TIAN Y, LI XX, ZHANG JJ, YUN Q, ZHANG S, YU JY, FENG XJ, XIA AT, KANG Y, HUANG F, WAN F. CLINICAL OUTCOMES AND 5-YEAR FOLLOW-UP RESULTS OF KERATOSIS PILARIS TREATED BY A HIGH CONCENTRATION OF GLYCOLIC ACID. WORLD J CLIN CASES. 2021 JUN 26;9(18):4681-4689. DOI: 10.12998/WJCC.V9.I18.4681. PMID: 34222434; PMCID: PMC8223817.

HWANG S, SCHWARTZ RA. KERATOSIS PILARIS: A COMMON FOLLICULAR HYPERKERATOSIS. CUTIS. 2008 SEP;82(3):177-80. PMID: 18856156.

FEKETE GL, FEKETE L, NEAGU N, BACÂREA V, DRĂGĂNESCU M, BRIHAN I. KERATOSIS PILARIS ATROPHICANS FACIEI: AN OBSERVATIONAL, DESCRIPTIVE, RETROSPECTIVE CLINICAL STUDY. EXP THER MED. 2021 NOV;22(5):1331. DOI: 10.3892/ETM.2021.10766. EPUB 2021 SEP 20. PMID: 34630685; PMCID: PMC8495552.