Nourished Journal

Hoe kom je van striae af?

Feb 21, 2020

Nourished, How to overcome stretch marks, Activator 7 Oil, Collagen Supplement.

Hoewel er maar weinig mensen fan zijn van de striae op hun lichaam, is het goede nieuws dat striae bij heel veel mensen voorkomt. Het is niks om je voor te schamen of onzeker van te worden. Striae is gelukkig ook niet gevaarlijk EN na een tijdje kan het vanzelf verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Maar hoe krijgen we striae en nog belangrijker.. hoe komen we er vanaf?

Wie krijgt er stretch marks?

Uit onderzoek blijkt dat 50-90% van alle vrouwen striae ergens op hun lichaam heeft, afhankelijk van welke leeftijdscategorie en etniciteit wordt onderzocht. Dit betekent dus dat een overgrote meerderheid deze 'streepjes' op hun huid heeft. De meest getroffen gebieden zijn de buik, de billen, dijen en borsten. 

Vrouwen met een donkere huid, vrouwen waarbij striae vaker voorkomt in de familie, vrouwen die op jonge leeftijd zwanger zijn geweest en vrouwen die roken of in het verleden hebben gerookt hebben vaker striae op hun lichaam. 

Zelf heb ik op jonge leeftijd striae gekregen door de groeispurt die ik op dat moment had. Ik heb lichte stretch marks op mijn dijbenen die nooit meer zijn weggegaan.  

Wat is striae? 

Striae zijn littekens die worden veroorzaakt door het oprekken van de collageenvezels van de huid wanneer er versnelde groei plaatsvindt, of groei waarbij de elasticiteit van onze huid niet ondersteunt wordt. 

Striae treedt meestal op bij/tijdens: 

+ Zwangerschap
+ Gewichtstoename  
+ Bodybuilding   
+ Borstvergroting 
+ Gebruik van cortison en corticosteroïden  
+ Hormoontherapie 

Body Oils & Moisturisesrs

Hoe bestrijd ik mijn striae? 

Helaas is daar geen eenvoudig antwoord op, omdat striae wordt veroorzaakt door het rekken van de huid door snelle gewichtstoename, zijn er een aantal maatregelen die we kunnen nemen die samen een ongelooflijk verschil kunnen maken:  

+ Het behouden van een gezond gewicht - hoe minder onze huid hoeft uit te rekken door gewichtstoename, des te minder kans we hebben op het krijgen of verergeren van striae. 
  
+ Sporten - consistent sporten helpt bij het behouden van een gezond gewicht en bij het verbeteren van de sterkte en elasticiteit van de huid.

+ Zorg dat je je dagelijkse dosis - Vitamine C binnenkrijgt. Dit is essentieel om je collageenproductie te onderhouden. Het nuttigen van een voedzaam dieet met veel Vitamine C kan helpen bij het creëren van een gezonde, sterke huid. Denk aan kiwi's, aardbeien, bosbessen, broccoli, rode paprika, spruitjes, sinaasappels en wortelen.

+ Eet collageenrijk voedsel zoals bouillon getrokken van botten. Je zou ook gebruik kunnen maken van een collageen supplement om je collageen productie te stimuleren. Optync is gemaakt met MCS Marine Collageen wat een hoge biobeschikbaarheid heeft voor het lichaam. 

+ Verbeter de elasticiteit van je huid met een dagelijkse massage waarbij je een fijne olie gebruikt. Onze absolute favoriet is de Sans [ceuticals] Activator 7 Oil, gedoopt tot ‘Miracle In A Bottle’ door beauty experts wereldwijd dankzij de hoge hoeveelheid Vitamine A. Vitamine A is een actief ingrediënt dat de cel-turn-over ofwel vernieuwing van cellen stimuleert. Ook zorgt het ervoor dat oude, beschadigde cellen afgestoten worden, deze wonderolie is de ultieme huidverzorgings-vriend voor iedereen. Hoewel we voorzichtig moeten zijn met de hoeveelheid Vitamine A die we oraal innemen, is het goede nieuws dat Vitamine A niet wordt opgenomen in de bloedbaan via de huid en dus volkomen veilig is in de vorm van een lichaamsolie, ook tijdens de zwangerschap.


Wil je meer lezen over lichaamsolie? Lees dan: De voordelen van een lichaamsolie


References: 

Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks (Striae) [Updated 2019 Dec 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/