Nourished Journal

Gezond en stralend haar met een natuurlijk haarserum

Oct 04, 2024

Moisture+ Protein infusion.Hair Serum. Nourished

In de wereld van haar producten is het niet gek dat je soms de weg even kwijt bent. Er zijn immers zoveel producten en alles lijkt op elkaar en belooft je perfect haar met glanzende lokken. Dus, wat is een haarserum nou precies? Wanneer gebruik je het en wat zijn nou de verschillen tussen een haarmasker, een haarserum of een haarolie? Wij leggen het haarfijn uit voor je;).

Wat is een Haarserum?

Hartstikke leuk, zo'n haarserum, maar wat doet het eigenlijk voor je lokken? Een haarserum is een lichtgewicht, vloeibaar product dat speciaal is ontworpen om je haar te beschermen, voeden en stylen. Een serum voor je haar legt een beschermend laagje over je haar, waardoor invloeden van buitenaf minder snel schade aanrichten. Afhankelijk van het serum, zijn er nog veel meer voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld meer glans krijgen, je haar veerkrachtiger maken, of zelfs pluis tegengaan.

Wanneer kan ik een natuurlijk haarserum gebruiken?

Wanneer je regelmatig styling tools zoals föhns, stijltang of krultang gebruikt, is een serum je nieuwe beste vriend. Het legt een hydraterend en beschermend laagje over je haar, zodat de hitte geen kans krijgt om je lokken te ruïneren. Daarnaast tovert een goed haarserum je haar om tot een glanzende, zijdezachte droom. 

De meeste conventionele haarserums bevatten echter siliconen die voor zachte haren zorgen. Maar, siliconen zijn eigenlijk een vloeibaar plastic laagje voor je haar. Ja, je leest het goed, plastic. Dit kan natuurlijk nooit goed zijn. Als je eenmaal siliconen gebruikt, is het lastig om ermee te stoppen. Ze worden toegevoegd om het haar gladder, zachter en makkelijker doorkambaar te maken, maar dat is slechts schijn. In werkelijkheid vormt het een plastic laagje om je haar, waardoor het dof en klitterig kan worden. Bovendien blokkeert het de werkzame ingrediënten in de producten. Niet-wateroplosbare siliconen zorgen zelfs voor een 'build-up', waarbij de lagen zich opstapelen op je haar en hoofdhuid. Dit kan leiden tot hoofdhuidproblemen en verzwaart je haar. Iets wat je zeker niet wilt als je krullen of wat dunner haar hebt.

Gelukkig hebben wij natuurlijke serums gevonden waar geen siliconen in zitten maar die je haar toch zacht maken. Dit komt onder andere door Vitamine B5 en eiwitmoleculen. Beiden kunnen de haren penetreren en daardoor je haar sterker, weerbaarder en zachter maken zoals je ziet in de Moisture + Protein Infusion.
Als laatste kun je ook baat hebben bij een natuurlijk haarserum als je in een vochtig klimaat woont waar je haar constant meedoet aan een pluis wedstrijd. Dan is een haarserum echt een redder in nood. Het serum houdt het vocht vast en verzegelt je haar, waardoor pluis geen schijn van kans meer maakt. Ook helpt een haarserum in de koudere maanden tegen statisch haar doordat het serum je haar verzegelt.

Verschil tussen een haarserum, haarmasker en haarolie

Het grootste verschil tussen een haarserum en een haarolie en haarmasker is dat een haarserum een laagje om je haar heen vormt terwijl een haarmasker of een haarolie juist van binnenuit werkt. Natuurlijk ligt het er dan wel aan wat voor een haarserum je gebruikt, sommige natuurlijke haarserums zullen namelijk ook van binnenuit het haar werken.
Verder helpt een haarserum vooral om jouw haar te beschermen, te laten glanzen en gaat het pluis tegen terwijl een haarmasker vooral is gemaakt om het haar te voeden en beschadigt haar te herstellen en een haarolie vooral om je haar te hydrateren en te voeden. Sommige haar oliën beschermen je tegen hitte van stylingapparaten zoals de Luxurious Hair + Scalp Treatment Olie

Ook in gebruik verschillen deze 3 producten van elkaar. Waar een haarserum en een haarolie dagelijks gebruikt kunnen worden, gebruik je een haarmasker 1 a 2 keer per week. Sommige haaroliën kun je ook 1 keer in de week gebruiken als masker voor je hoofdhuid. Maar, het ene product sluit het andere natuurlijk niet uit. Een haarserum, haarolie en haarmasker zijn ook goed samen te gebruiken voor een gezonde haardos.

Hoe Gebruik je een Haarserum?

Het gebruik van een haarserum is heel gemakkelijk, net zoals het gebruik van een haarolie. Je kunt het namelijk aanbrengen op droog of handdoek droog haar. En voor wie niet kan kiezen… je kan beide producten tegelijkertijd gebruiken. Wees alleen niet te scheutig, je haar gaat er namelijk snel vet uitzien van haar oliën en haarserums. Een paar druppels is echt genoeg. En breng het product alleen aan in de mid-lengte en punten, want vooral op je hoofdhuid kan het zorgen voor een vette look.

Beste natuurlijke Haarserum voor Droog Haar

Als je heel erg last hebt van droog haar of je je haar even net wat extra verzorging wilt geven, dan zijn de haarserums van Sans [ceuticals] het beste. Gebruik de pH + Shine Corrector of de Moisture + Protein Infusion. En als je je droge haar nog even extra wilt verwennen dan kun je hiervoor ook nog het Nourishing Hair Hydratant Ultra+ Haar Treatment gebruiken als haarmasker. Verder is het belangrijk om in elke stap van jouw haarroutine vocht toe te voegen tegen droog haar. Als je hier meer over wilt weten lees dan ons blog over styling producten.