Nourished Journal

De Curly Girl methode Nourished style

Jan 03, 2022

Emanuelle Vos, Curly Girl, Curly Girls, Curly Girl Method, Nourished

Ben jij gezegend met krullend haar? Dan is de Curly Girl Methode jou vast niet onbekend. Tenzij je onder een steen hebt geleefd, maar laten we daar nu even niet vanuit gaan. Deze methode is oorspronkelijk bedacht door kapper en mede Curly Girl Lorraine Massey, de eerste editie van haar boek werd in 2001 in druk uitgebracht. 20 jaar later wordt dit nu wereldberoemde boek beschouwd als een 'how-to-bijbel' over hoe je je beste krullen ooit kunt krijgen.

Zoals je je wel kunt voorstellen, is er veel veranderd in 20 jaar sinds de originele Curly Girl Method werd uitgebracht, en zelfs sinds de tweede editie die in 2010 werd gedrukt. Dus na veel onderzoek, vallen, opstaan en persoonlijke horror momenten, presenteren we je met veel trots de Nourished Curly Girl Methode:

Stap 1: Vermijd hitte

Stop met het verbranden van je krullen met je föhn en stijltang. Warmte voor krullend haar is als kryptonite voor Superman, het neemt al zijn krachten weg en laat het droog en pluizig achter! Laat je haar in plaats daarvan aan de lucht drogen (idealiter zonder wind, het gebruik van je vingers en borstel), gebruik af en toe een zachte bamboe handdoek of T-shirt om je haar te scrunchen zodat je haar vocht vasthoudt en om zo te helpen bij de vorming van de perfecte krullen. Als alternatief kun je een diffuser gebruiken met de föhn op low/cool ingesteld. Wat we ook kunnen aanraden is om te douchen met lauwwarm water om tijden het wassen je krulvorming te behouden.

Stap 2: Low Poo  

Volgens de traditionele Curly Girl-methode moest alle shampoo bij het afval worden gegooid en alle sulfaten moesten worden vermeden, omdat ze agressief kunnen zijn en hetzelfde kunnen werken als wasmiddelen, waardoor het haar van zijn natuurlijke oliën wordt ontdaan. Maar aangezien haarformuleringen de afgelopen 20 jaar steeds geavanceerder zijn geworden, hebben we geleerd dat niet alle sulfaten werken als agressieve reinigingsmiddelen en dat sommige zelfs heel goed kunnen zijn, wanneer ze worden gecombineerd met de juiste formulering.

Curly Girl, Curly Girls, Curly Girl Method, Natuurlijke Huidverzorging, Nourished

 

De Nourished Curly Girl-methode beveelt een No-Poo OF Low-Poo-aanpak aan. Sulfaten zijn de ingrediënten in shampoo die het product laten schuimen. De voordelen van het gebruik van milde, natuurlijke sulfaten in een natuurlijke shampooformule, in plaats van geen sulfaten, zorgen voor een subtiel schuimend effect voor een aangename wasbeurt, samen met een verbeterde zachte maar effectieve reiniging van de haarwortels en hoofdhuid. Lees meer over de voordelen van natuurlijke sulfaten in shampoo in dit over sodium coco sulfate.

Dus in plaats van op zoek te gaan naar een volledig sulfaatvrije shampoo, raden we aan om de meest voorkomende agressieve sulfaten die in shampoo worden gebruikt, te vermijden zoals: natriumlaurylsulfaat (SLS), ammoniumlaurethsulfaat en natriumlaurethsulfaat. Deze sulfaten ontdoen het haar van hun natuurlijke oliën, beschadigen de haarschubben en zorgen voor een verlies van essentieel vocht en lipiden, wat leidt tot pluizig haar en slecht gedefinieerde krullen.

Curly Girl, Curly Girl Method, Curly Girls, CG, CGM, Nourished

Onze go-to low-poo shampoo:

Nourished x Romy Cleanse + Refresh Hair Wash 

Nog enkele no-poo alternatieven:

Sans [ceuticals] Balancing Hair Wash 

Sans [ceuticals] Volumising Hair Wash   

Bondi Wash Cleansing Shampoo 

Stap 3: Conditioner! - zorg er wel voor dat deze siliconenvrij is.

Om pluisvrije, gedefinieerde krullen te krijgen, heeft het haar drie primaire dingen nodig; vocht, lipiden en proteïne.

En hier komt conditioner om de hoek kijken. Een goede natuurlijke conditioner levert vocht, lipiden en sommige leveren zelfs eiwitten. Ingrediënten om op te letten zijn onder andere plantaardige oliën zoals Broccoli en Avocado-olie, Notenolie, Sheaboter, Vitamine E, Tarwe-eiwit, Panthenol en Arganolie. Door regelmatig een conditioner in de lengtes en punten van je haar aan te brengen help je de structurele gezondheid van je haar te herstellen, waardoor het weer in zijn glorieuze gekrulde staat kan terugkeren.

LET OP: je conditioner MOET vrij zijn van siliconen. Deze microplastics worden vaak opgenomen in conventionele conditioner formuleringen omdat ze een laagje op het haar vormen waardoor het glanzend en glad wordt en blijft. Helaas verstikken deze siliconen letterlijk de haarschacht, waardoor ze het vermogen ontnemen om hun essentiële vocht, eiwitten en lipiden te absorberen, wat na verloop van tijd leidt tot slap, plat en pluizig haar. Je wilt dat mooie, natuurlijke kruleffect niet kwijtraken! 

Curly Girl Method, Curly Girl, CG, CGM, Nourished


Curly Girl Friendly - Siliconen Vrije Conditioners:

Nourished x Romy Restore + Repair Conditioner 

Sans [ceuticals] Volumising Hydratant/Conditioner 

Sans [ceuticals] Nourishing Hydratant/Conditioner 

Sans [ceuticals] Nourishing Hair Hydratant Ultra+

Bondi Wash Cleansing Conditioner 

Stap 4: Vermijd borstelen

Borstelen en kammen kan impact hebben op het natuurlijke krulpatroon van het haar, vooral wanneer het haar droog is. De meest krul vriendelijke manier om te borstelen is met je vingers, als het haar nat is en doordrenkt met conditioner. Voor bij wie het borstelen met je vingers een no-go is, raden we aan een borstel of kam met dunne haren te gebruiken om je krullen zo goed mogelijk in model te houden, en alleen borstelen op nat haar na het aanbrengen van je conditioner. Oh, en let niet op de uitgevallen haren! Het is heel normaal dat je dagelijks haren verliest, dit maakt deel uit van het proces om je haar gezond te krijgen.

Stap 5: Extra speciale behandeling

Voor sommigen van ons die onze krullen in de loop der jaren hebben misbruikt met een stijltang, föhn, keratinebehandelingen en producten die siliconen en agressieve sulfaten bevatten, heeft ons haar wat extra aandacht nodig om het weer in zijn natuurlijke staat te herstellen. Dat is waar extra vocht, lipiden en eiwitten om de hoek komen kijken. Klinkt herkenbaar? Geen zorgen uit ervaring weten wij dat de volgende producten je haar en je krullen weer tot leven zullen brengen:

Nourished x Romy Luxurious Hair + Scalp Treatment Oil 

Sans [ceuticals] pH + Shine Corrector 

Sans [ceuticals] Moisture + Protein Infusion 

Curly Girl, Curly Girl Method, CGM, CG, Nourished


Stap 6: Minder wassen

Naarmate je haar gezonder wordt en je krullen terugkeren naar hun schitterende staat, raden wij je aan te beginnen met het reduceren van het aantal wasbeurten en de momenten dat je je haar wast juist te focussen op het voeden van je haar door alleen een conditioner te gebruiken. Een droogshampoo is de ultieme tip om het aantal wasbeurten en bad hair days te verminderen. Dit wondermiddel laat vet haar verdwijnen in een handomdraai en geeft je haar een volume boost waardoor je het eenvoudig in model kunt brengen. Een droogshampoo is het redmiddel voor elke Curly Girl en verdiend dan ook zeker een plek in je badkamer. Onze langdurige liefde voor het gemak en het gebruik van een droogshampoo heeft ervoor gezorgd dat wij onze eigen en naar onze ogen de allerbeste natuurlijke droogshampoo ooit hebben ontwikkeld: de Nourished x Romy Dry Shampoo + Styling Powder + Scalp Treatment, is een multifunctioneel wonder!

Onthoud dat geboren worden met krullen een zegen is en een voorrecht dat op zijn beurt een beetje liefde, aandacht en inspanning vereist. Naarmate je een pro wordt in het beheersen van je krullen, zul je zien dat het juist leuk en steeds eenvoudiger wordt om nog maar te zwijgen over de complimenten die je gaat ontvangen. Kortom absoluut de moeite waard.

Nog steeds niet zeker welke producten het beste bij jouw haar passen? Neem dan contact op met ons via DM op instagram of via de webchat.  

Wil je ons hele assortiment natuurlijke haarverzorging ontdekken? Ontdek onze Curly Girl Collectie.