Nourished Journal

​Zuur of Base? Waarom de pH van je huid belangrijk is.

Nov 18, 2018

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

Heb jij je hele badkamerkast volstaan met huidverzorgingsproducten die je hebt gekocht tijdens je zoektocht naar de 'juiste'? Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom een huidverzorgingsproduct de ene maand perfect werkt en de andere maand niks voor je huid doet? Het vinden van de juiste producten voor onze huid kan ongelooflijk moeilijk zijn, vooral als je een gevoelige huid hebt of last hebt van eczeem of psoriasis. Je huid wordt door vele factoren beïnvloed, waaronder de producten waarmee we ons wassen en verzorgen.

 

Recent onderzoek in huidverzorging waar dermatologen enthousiast over zijn heeft alles te maken met de pH-balans van onze huid. De gezondheid en integriteit van onze huid hangt samen met een gezonde pH van de huid. Maar weinigen van ons begrijpen echt wat ‘pH’ is en waarom het zo belangrijk is voor de gezondheid van onze huid. Het onder controle krijgen van een gevoelige huid en huidaandoeningen zoals dermatitis, eczeem en psoriasis heeft hiermee te maken.

 

 

Wat is pH?

 

pH staat voor Potentiaal Hydrogenium ofwel Potentiaal Waterstof en meet hoe zuur of base (alkalisch) een stof is. Dit wordt gemeten op een schaal van 0 (zeer zuur) tot 14 (zeer basisch). Waarom is dit belangrijk? De pH-waarde van de huid kan variëren van 4 tot 8, onderzoeken tonen aan dat een huid met een pH lager dan 5 in een mild zure toestand zich in een betere conditie bevindt, een betere beschermingsbarrière is, vocht beter vasthoudt en beschermt tegen milieuvervuiling en bacteriën dan een huid met pH-waarde hoger dan 5.

 

De pH-balans van onze huid kan worden beïnvloed door gebruik van cosmetica en huidverzorgingsproducten waarbij zeep/ bodywash de grootste impact heeft, maar ook blootstelling aan de zon en douchen dragen hieraan bij. In Europa heeft kraanwater een pH-waarde welke doorgaans rond de 8,0 ligt en daardoor is de pH van je huid tot 6 uur na het douchen verhoogt. Veroudering is een andere belangrijke factor die de pH-balans van onze huid aanzienlijk beïnvloedt.

 

Dus hoe weten we of de pH-waarde van onze huid optimaal is of niet?

 

Als de pH-waarde van onze huid te zuur of basisch is kan dit zich verschillend uiten, variërend van een droge en schilferige huid, een gevoelige huid, acne of tekenen van vroegtijdige veroudering waaronder rimpels en pigmentvlekken. Veranderde pH-levels beïnvloeden onze huidgezondheid niet alleen op de manier waarop deze eruit ziet en ons beschermt tegen de omgeving, maar heeft ook een impact op het delicate evenwicht van de huidflora. Als dit het geval is worden we meer vatbaar voor huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis en psoriasis. 

 

Als je last hebt van bovenstaande symptomen kan dat wijzen op een te lage of hoge pH-waarde van de huid. Dan is het van essentieel belang dat je huidverzorgingsproducten, met name gezichtsreiniger en bodywash de perfecte pH-balans hebben. Dit betekent dat deze een pH van ongeveer 4-4,5 moeten zijn. Deze tip kan voor jou het ontbrekende stukje zijn voor de beste-huid-tot-nu-toe puzzel!


Onze aanbevelingen voor pH gebalanceerde huidverzorgingsproducten zijn: 

 

Sans [ceuticals] Goji Body + Face Cleansing Oil - Een effectieve reiniger die werkt op basis van het feit dat 'olie olie oplost'. De Goji Body + Face Cleansing Oil werkt om de gevoelige pH- en vochtbarrière van je huid intact te houden. Met Goji Olie dat helpt bij het beschermen en herstellen van de vitale balans tussen water en olie in de huid. Tevens is het een uitstekende reinigingsolie, omdat het helpt de huid te ontgiften en poriën te ontstoppen. Met Vitamine E die de opname van vitamine A optimaliseert en tevens een krachtige antioxidant is. De perfecte gezichtsreiniger voor iedereen met droge, gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis.

 

Sans [ceuticals] pH Perfect Hand + Body Wash - speciaal geformuleerd voor een droge en gevoelige huid. Deze wash is rijk aan ceramiden; die je huid hydrateren en vitamine B; om je huid te verzachten en te herstellen. Met Lychee-Extract dat werkt als een krachtige antioxidant, welke de pH-waarde van de huid balanceert en het vochtgehalte verbetert. Deze wash gebruikt een sulfaatvrije, gepatenteerde samenstelling die veel wordt gebruikt voor babyverzorging waardoor de wash veilig is om te gebruiken voor het hele gezin.

 

Ere Perez Ginkgo Micellair Water - bevat moleculen die ‘micellen’ worden genoemd die vuil en olie verwijderen zonder dat je leidingwater rechtstreeks op het gezicht hoeft te gebruiken. Micellair water is een fijn alternatief voor schuimende reinigingsmiddelen. Met hydraterend Aloë Vera en antioxidant-rijk Ginkgo Biloba die een gebalanceerde complexie ondersteunen en de huid zacht en soepel laten aanvoelen. Een all-in-one product, fijn als je veel onderweg bent of voor je dagelijkse reinigingsroutine. Deze zachte én verzachtende formule is ideaal voor gevoelige huidtype, omdat deze niet uitdroogt, alcoholvrij is met 100% natuurlijke geur.