Overwin Volwassenen Acne!

Category

Nourished Journal

Date

Jan 15, 2019

Niet alleen tieners hebben last van puistjes, ook bij volwassenen kan acne schade aan de huid aanrichten. Recente onderzoeken tonen een toename van acne na de adolescentie aan. Ook houdt de aandoening langer aan, soms wel tot halverwege de veertig. In tegenstelling tot tieneracne blijkt uit de gegevens dat acne voor volwassenen vooral vrouwen treft.

Om eerlijk te zijn heb ik sinds mijn tienerjaren met acne geworsteld en ik zit nu in mijn 37e levensjaar en ik heb nu pas het gevoel dat ik er overheen ben! Als gezondheidsprofessional vond ik het vaak gênant, patiënten advies geven met een gezicht vol puistjes, dit heeft mij in het verleden echt geraakt. Het frustreerde mij als vriendinnen opmerkingen maakte zoals 'jeej, hoe kan het dat je nog steeds last hebt van acne. Het is niet zo dat je nog steeds een tiener bent?!’

Het feit is dat er niet één enkele oorzaak is aan te wijzen voor volwassen acne, maar dat er meerdere factoren zijn, waaronder hormonale disbalans, gebrek aan huidhygiëne, bacteriën, gebrek aan slaap, alcohol gebruik en stress. Onderzoeken suggereren dat volwassen acne een nog grotere impact kan hebben op de kwaliteit van leven dan gezien bij adolescenten (1). Dus wat kunnen we eraan doen? Hoe kunnen we volwassen acne op een natuurlijke wijze aanpakken?

Uit mijn ervaring moet je eerst naar de hygiëne van je huid kijken. Ik weet dat het raar klinkt, maar ik heb me nooit gerealiseerd hoe belangrijk een dagelijkse huid-reinigingsroutine kan zijn. Ik ging vaak gewoon naar bed na een lange dag werken (of avondje uit), met mijn make-up en al het vuil, vet en vervuiling vanuit milieu nog op mijn gezicht. De volgende ochtend ging ik dan douchen, maar ik reinigde mijn huid niet met iets anders dan water. Dit resulteerde in een langzame maar consistente opeenhoping van vuil en viezigheid in mijn poriën die leidde tot ontstekingen en acne. Tegenwoordig heb ik een huid-reinigingsroutine! Ik wissel meestal tussen twee natuurlijke cleansers Cedar + Stone's Chamomile & Yukka Root Detox Cleanser, die helpt bij de regulatie van een vette huid en lost ontstopping op, bomvol superfoods die zorgen voor een gezonde gelaatskleur. Ik gebruik ook deGoji Body & Face Cleansing Oil van Sans [ceuticals] welke oude Japanse kennis gebruikt over hoe oliën andere oliën kunnen oplossen of afbreken. Beide producten zijn ontworpen voor een gevoelige EN voor acne gevoelige huid en werken zacht om de huid te reinigen, waardoor vuil, vet en vervuiling vanuit milieu worden verwijderd waarbij ontstekingen en roodheden niet worden verergerd.

De volgende stap die ik zou aanraden is om naar je huidige moisturizer/ dagcrème te kijken. Veel vochtinbrengende crèmes bevatten een type was/wax om de ingrediënten bij elkaar te houden. Helaas kunnen deze wassen poriën verstoppen en tot acne leiden. Ook hiervoor wissel ik af tussen twee producten, een vochtinbrengende crème; Cedar + Stone's Kakadu Plum & Pink Grapefruit Moisturiser die gebruik maakt van de kracht van de Australische Kakadu Plum; 's-werelds rijkste bron van vitamine C, waardoor deze moisturizer helpt pigmentatie in mijn huid te verminderen. Ik gebruik ook een gezichtsolie/ serum de Activator 7 Oil van Sans [ceuticals]. Ik weet dat het contra-intuïtief klinkt om een gezichtsolie te gebruiken voor een huid die gevoelig is voor acne, maar deze wonderolie fungeert als een barrière om vocht te behouden en bescherming tegen dagelijkse vervuilingen en verontreinigende stoffen. De Activator 7 Oil bevat ook een hoge doses vitamine A, wat effectief is voor de behandeling van acne, het verminderen van vergrote poriën en het verbeteren van de huidtextuur en elasticiteit.

Huidhygiëne is de belangrijke eerste stap bij het natuurlijk aanpakken van volwassen acne, maar ook is je leefstijl cruciaal. Enkele eenvoudige aanpassingen kunnen een drastisch effect hebben op acne:

  • Raak je gezicht zo min mogelijk aan - bacteriën die bijdragen aan acne worden vaak verspreid door aanraking.
  • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en doe dit op een schoon kussen, zodat je niet de hele nacht op vuil of bacteriën ligt.
  • Blijf gehydrateerd, dus drink voldoende water! Reinig je lichaam en verbeter huidhydratatie door 2 Liter H20 per dag te drinken.
  • Rook niet - studies tonen aan dat rokers van tabak een aanzienlijk hoger percentage acne hebben dan niet-rokers (2)
  • Verminder je stresslevels - stress is een belangrijke factor bij volwassen acne (2). Lees hier meer over stressvermindering.

Het aanpassen van je dagelijkse Beauty Routine kan een enorm verschil maken, helemaal in combinatie met enkele leefstijl aanpassingen. Het heeft in ieder geval mijn uiterlijk en de gezondheid van mijn huid drastisch veranderd. Ik ben erin geslaagd mijn acne te verminderen tot af en toe een puistje en ik kan je niet vertellen hoe goed het voelt!

Lees hier meer over natuurlijke acne behandelingen. 

Heb jij nog meer natuurlijke Beauty tips/ advies voor ons? Laat hieronder een reactie achter!

  1. Management of Acne in Women Over 25 Years of Age ,R. Rivera and A. Guerra, https://pdfs.semanticscholar.org/a336/392e1d2e8c9cde80c75148d7ec554793f12b.pdf
  2. Post‐adolescent acne H. E. Knaggs, E. J. Wood, R. L. Rizer, O. H. Mills, https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2004.00210.x

Comments ( 16 )

WKnNTkQxSHPA

Nov, 11 2019

DhYWAtUC

kyerxYEJ

Nov, 11 2019

drSATJFBjnZWXQu

SxVUOgqBYDdsa

Nov, 11 2019

LBVwilOakgzGtXS

TqewjfYhaIoEkSi

Nov, 11 2019

wuAYpyaOkgtIfd

yXcrNxgYdbtwHm

Nov, 11 2019

AYEkCLpcugDeOGNS

VOBhtbqRrka

Nov, 11 2019

nNiQbmYCR

YsyNgLjrnT

Nov, 11 2019

GUuxNmWKRfZBnrzq

wUSRefXxCFjIvP

Nov, 11 2019

lghXVOYu

mbqHaPFRg

Nov, 11 2019

CMLNzkeGXH

SZPTnEMfo

Nov, 11 2019

HitPjSlenoMuDWA

qrVZUOwcxhQEu

Nov, 11 2019

XjuAzCxSspDqg

bpsntxyPRVUY

Nov, 11 2019

CJqdAkiEhOxVwb

NVRLBKGd

Nov, 11 2019

WnafGYJubPLS

UtlwIRBVGZkx

Nov, 11 2019

extkQrsKTiNBl

VyENqLIMxugBivOt

Nov, 11 2019

bHDkFErsBlx

grfQIVDlOMu

Nov, 11 2019

rDhBEdPy

Post a new comment