Nourished Journal

Overwin Volwassenen Acne!

Jan 15, 2019

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

Niet alleen tieners hebben last van puistjes, ook bij volwassenen kan acne schade aan de huid aanrichten. Recente onderzoeken tonen een toename van acne na de adolescentie aan. Ook houdt de aandoening langer aan, soms wel tot halverwege de veertig. In tegenstelling tot tieneracne blijkt uit de gegevens dat acne voor volwassenen vooral vrouwen treft.

Om eerlijk te zijn heb ik sinds mijn tienerjaren met acne geworsteld en ik zit nu in mijn 37e levensjaar en ik heb nu pas het gevoel dat ik er overheen ben! Als gezondheidsprofessional vond ik het vaak gênant, patiënten advies geven met een gezicht vol puistjes, dit heeft mij in het verleden echt geraakt. Het frustreerde mij als vriendinnen opmerkingen maakte zoals 'jeej, hoe kan het dat je nog steeds last hebt van acne. Het is niet zo dat je nog steeds een tiener bent?!’

Wat veroorzaakt Acne?

Het feit is dat er niet één enkele oorzaak is aan te wijzen voor volwassen acne, maar dat er meerdere factoren zijn, waaronder hormonale disbalans, gebrek aan huidhygiëne, bacteriën, gebrek aan slaap, alcohol gebruik en stress. Onderzoeken suggereren dat volwassen acne een nog grotere impact kan hebben op de kwaliteit van leven dan gezien bij adolescenten (1). Dus wat kunnen we eraan doen? Hoe kunnen we volwassen acne op een natuurlijke wijze aanpakken?

Hygiëne 

Uit mijn ervaring moet je eerst naar de hygiëne van je huid kijken. Ik weet dat het raar klinkt, maar ik heb me nooit gerealiseerd hoe belangrijk een dagelijkse huid-reinigingsroutine kan zijn. Ik ging vaak gewoon naar bed na een lange dag werken (of avondje uit), met mijn make-up en al het vuil, vet en vervuiling vanuit milieu nog op mijn gezicht. De volgende ochtend ging ik dan douchen, maar ik reinigde mijn huid niet met iets anders dan water. Dit resulteerde in een langzame maar consistente opeenhoping van vuil en viezigheid in mijn poriën die leidde tot ontstekingen en acne. 

De beste Cleansers voor een Acne huid

Tegenwoordig heb ik een huid-reinigingsroutine! Ik wissel meestal tussen twee natuurlijke cleansers. Mijn favoriete optie is onze Nourished Daily Acne Cleanse Bar. Deze cleansing soap bar is geformuleerd met Tea Tree & Rozemarijnolie en ruikt niet alleen heerlijk, maar gaat ook bacteriën tegen die acne veroorzaken. Soap bar cleansers zijn de nieuwste ontwikkeling op het gebied van duurzame huidverzorgingsproducten, omdat ze afvalvrij zijn, zeer geconcentreerd zijn en voordeliger in gebruik dan vloeibare cleansers. De Purifying Gel Cleanser van Retreatment Botanics laat je huid er fris uitzien en zacht aanvoelen.. Biologi's Bc Refresh Cleanser is 's werelds eerste single-ingredient Cleanser en maakt gebruik van de ongelooflijke kracht van soapberry-extract om de huid zacht maar effectief te reinigen. Bomvol met natuurlijke actieve ingrediënten die onzuiverheden verwijderen en de huid fris, schoon en glad maken. Ik gebruik ook de Goji Body & Face Cleansing Oil van Sans [ceuticals] welke oude Japanse kennis gebruikt over hoe oliën andere oliën kunnen oplossen of afbreken. Deze producten zijn ontworpen voor een gevoelige EN voor acne gevoelige huid en werken zacht om de huid te reinigen, waardoor vuil, vet en vervuiling vanuit milieu worden verwijderd waarbij ontstekingen en roodheden niet worden verergerd.

Acne moisturizers/ verzorging

De volgende stap die ik zou aanraden is om naar je huidige moisturizer/ dagcrème te kijken. Veel vochtinbrengende crèmes bevatten een type was/wax om de ingrediënten bij elkaar te houden. Helaas kunnen deze wassen poriën verstoppen en tot acne leiden. Ook hiervoor wissel ik af tussen twee producten. Sans [ceuticals] Cellular Repair Body + Face Lotion maakt gebruik van de kracht van Niacinamide om een gezonde huidbarrière te herstellen en littekenvorming en ontstekingen te verminderen. Ik heb gemerkt dat de pigmentatievlekjes en roodheid in mijn huid aanzienlijk zijn verminderd sinds ik dit product gebruik. Ik gebruik ook een gezichtsolie/ serum de Activator 7 Oil van Sans [ceuticals]. Ik weet dat het contra-intuïtief klinkt om een gezichtsolie te gebruiken voor een huid die gevoelig is voor acne, maar deze wonderolie fungeert als een barrière om vocht te behouden en bescherming tegen dagelijkse vervuiling en verontreinigende stoffen. De Activator 7 Oil bevat ook een hoge doses vitamine A, wat effectief is voor de behandeling van acne, het verminderen van vergrote poriën en het verbeteren van de huidtextuur en elasticiteit. De Biologi Serums zijn ook fantastisch voor een acne gevoelige huid. We raden aan om te beginnen met het Bf Hydration serum en daarna over te stappen naar het Bd luminosity serum. 

Wat kan ik nog meer doen.....

Huidhygiëne is de belangrijke eerste stap bij het natuurlijk aanpakken van volwassen acne, maar ook is je leefstijl cruciaal. Enkele eenvoudige aanpassingen kunnen een drastisch effect hebben op acne:Raak je gezicht zo min mogelijk aan - bacteriën die bijdragen aan acne worden vaak verspreid door aanraking.

+ Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en doe dit op een schoon kussen, zodat je niet de hele nacht op vuil of bacteriën ligt.

+ Blijf gehydrateerd, dus drink voldoende water! Reinig je lichaam en verbeter huidhydratatie door 2 Liter H20 per dag te drinken.

+ Rook niet - studies tonen aan dat rokers van tabak een aanzienlijk hoger percentage acne hebben dan niet-rokers (2)

+ Verminder je stresslevels - stress is een belangrijke factor bij volwassen acne (2). Lees hier meer over stressvermindering.

Het aanpassen van je dagelijkse Beauty Routine kan een enorm verschil maken, helemaal in combinatie met enkele leefstijl aanpassingen. Het heeft in ieder geval mijn uiterlijk en de gezondheid van mijn huid drastisch veranderd. Ik ben erin geslaagd mijn acne te verminderen tot af en toe een puistje en ik kan je niet vertellen hoe goed het voelt!

Ontdek de Acne Huid collectie van Nourished.  

Lees hier meer over natuurlijke acne behandelingen. 

Referenties:

  1. Management of Acne in Women Over 25 Years of Age ,R. Rivera and A. Guerra, https://pdfs.semanticscholar.org/a336/392e1d2e8c9cde80c75148d7ec554793f12b.pdf
  2. Post‐adolescent acne H. E. Knaggs, E. J. Wood, R. L. Rizer, O. H. Mills, https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2004.00210.x