Nourished Journal

Waarom zit er alcohol in mijn haarverzorging?

Dec 30, 2021

Why Is There Alcohol In My Hair Care?, Alcohol,  Restore + Repair Conditioner, Nourished, Nourishedeu
Ben je er na het aanschaffen van je droom shampoo of conditioner achter gekomen dat er Alcohol in zit? Misschien schrikt het je af na alles wat je er online over hebt gelezen of wellicht kan het je vrij weinig schelen. We kunnen er niet omheen alcohol in haar- en huidverzorging is inmiddels een veelbesproken onderwerp, het internet staat er vol mee. Wij helpen je graag op weg om de feiten en fabels over alcohol in verzorgingsproducten van elkaar te onderscheiden.

 

Ten eerste is het goed om te weten dat er verschillende soorten type alcohol zijn. Sommige van deze alcoholen zijn funest en andere daarentegen zijn juist geweldig goed voor je huid en haar.


Ten tweede, kan ik mij heel goed voorstellen dat al dat gepraat over 'goede en slechte’ producten je enorm verward. Geloof me je bent niet alleen. De kans is statistisch gezien onwaarschijnlijk dat je een chemicus bent en in de meeste gevallen is je kennis over natuurkunde zo’n beetje gestopt na de middelbare school of na je eerste jaren universiteit. Met behulp van onze chemicus, een expert op het gebied van natuurlijke cosmetica producten en onze kennis van de clean beauty industrie en wetenschappelijke diploma’s kunnen wij jullie van wetenschappelijk onderbouwde informatie voorzien voor een zo transparante en eerlijke uitleg over jouw producten en de ingrediënten die daar inzitten.

 

 

 Thomas de Waal chemicus en oprichter van het 100% natuurlijke cosmetica-formuleringslaboratorium Rebel Nature: 'Er zijn veel verschillende soorten alcohol en meestal is het iets heel anders dan wat mensen denken. Alcohol is in feite een naam voor een groep zeer brede verbindingen'.  

Neem bijvoorbeeld de verbinding ‘Sucrose’ iets waar we dagelijks mee te maken hebben. Deze suiker, die vaak vermeld staat bij de ingrediënten van ons voedsel, heeft ook veel alcoholgroepen in zijn molecuul waar we nooit iets over horen omdat de meeste mensen zich dat niet realiseren. ‘Alcohol kan in vele vormen voorkomen en betekent simpelweg dat de verbinding een -OH in de moleculaire structuur bevat’. 

Er zijn beslist een heleboel alcoholen die je voor je huid wilt vermijden omdat ze uitdrogend of zelfs schadelijk kunnen zijn, zoals ethanol, methanol, butanol, pentanol of elk ander type eenvoudige stof die de groep alcohol bevat. Deze eenvoudige alcoholsoorten staan er om bekend dat ze behoorlijk uitdrogend zijn voor de huid omdat ze snel verdampen, waardoor snel waterverlies optreedt. Het zijn ook geweldige oplosmiddelen, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen binnendringen en zelfs je huid kunnen oplossen, waardoor ze je kostbare huidbarrière beschadigen.


‘In principe is alcohol gewoon de naam voor een groep van veel verschillende stoffen. Behenyl is een voorbeeld van een zeer complexe vette alcohol en het heeft een heleboel prachtige eigenschappen voor je huid & haar.’


Dan zijn er ook nog alcoholen zoals cetearyl-, myristyl- en behenylalcoholen. Deze alcoholen zijn vettig en doen precies het tegenovergestelde dan de eenvoudige, uitdrogende alcoholen. In plaats van water uit de opperhuid te onttrekken, wat leidt tot een droge huid, kunnen ze juist helpen water vast te houden, waardoor je huid en haar zacht en gehydrateerd worden.'Wanneer we het hebben over alcohol dan hebben we het meestal over het type alcohol in je gin-tonic of het type alcohol uit je nagellakremover. Maar alcoholen zoals cetearyl alcohol, of in dit geval behenyl alcohol, doen het compleet tegenovergestelde van wat de meeste mensen verwachten. Dit is dan precies de reden dat we het hebben opgenomen in de formule van onze Nourished x Romy Conditioner. Gecombineerd met behenyl betenaite mesylate, is deze vette alcohol ongelooflijk hydraterend en vochtinbrengend, waardoor een mooie synergie ontstaat voor alles wat je in een conditioner wilt hebben'.

Na bijna 12 maanden van formulering en herformulering, getest op veel verschillende soorten haar, zijn we ervan overtuigd dat we de beste natuurlijke conditioner op de markt hebben gebracht. Met 5-sterren reviews van testrondes op lang haar, dik haar, dun haar, kinderhaar, mannen haar, droog haar, beschadigd haar, gekleurd haar en zelfs krullend haar zijn we ervan overtuigd dat ook jij ervan gaat houden!

   

Ontdek Ons Natural Hair Care Duo in samenwerking met Romy Boomsma.