Nourished Journal

Natuurlijke dermatitis perioralis behandeling

Nov 03, 2021

 Nourished, Natuurlijke huidverzorging, natuurlijke make-up, Perioral dermatitis, dermatitis, eczema, eczeem
Dermatitis perioralis is een veelvoorkomend en vaak pijnlijk huidprobleem in het gezicht dat vooral voorkomt bij vrouwen in de leeftijdsgroep 16-45 jaar. Sommigen van jullie zullen dit probleem kennen als ‘clownseczeem’. Het is een van de meest voorkomende huiduitslagen in het gezicht en hoewel het vaak voorkomt, kan het zeer oncomfortabel zijn. In dit artikel bespreken we wat het is, wat de oorzaak is en hoe het behandeld kan worden. 

Wat is het?

Dermatitis perioralis is een gevoelige, rode, schilferende huiduitslag die rond de mond optreedt. Hoewel de uitslag – zoals de naam ook doet vermoeden – met name perioraal (rondom de mond) voorkomt, kan de huiduitslag ook rond de neus en soms rond de ogen voorkomen. Deze aandoening komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 16 en 45 jaar, maar kan ook voorkomen bij oudere mensen, mannen en kinderen.

Dermatitis perioralis bestaat uit kleine, jeukende of gevoelige, ontstoken bultjes die sterk op acne kunnen lijken. Daarom kan de aandoening soms verward worden met acne. Echter, in tegenstelling tot acne, zie je bij dermatitis perioralis geen mee-eters.

Blog, Treating Perioral Dermatitis Naturally, Dermatitis, Eczema, Dry Skin, Nourished, Nourishedeu

Waardoor wordt het veroorzaakt?

De precieze oorzaak is onbekend, maar er is een welbekende factor die de ontwikkeling van dermatitis perioralis kan uitlokken:

+ Het gebruik van lokale corticosteroïden (hormoonzalven)

Vaak hebben mensen hormoonzalven gebruikt om de aandoening te behandelen (of de hormoonzalf is voorgeschreven voor een ander huidprobleem, zoals eczeem). Dit kan een tijdelijke verbetering geven, maar helaas is het zo dat hoe langer de hormoonzalf voor dermatitis perioralis wordt gebruikt, hoe erger de aandoening neigt te worden.

Bovendien kan dermatitis perioralis getriggerd worden door:

+ Tandpasta met fluoride

Het is niet precies duidelijk hoe fluoriden de ontwikkeling van de aandoening kunnen beïnvloeden, maar het lijkt erop dat een al bestaande lichte ontsteking door de fluoriden wordt versterkt. . 

+ Overmatig gebruik van cosmetische producten, make-up en zonnebrand

De ontwikkeling van dermatitis perioralis kan worden getriggerd door het verstoppende mechanisme van producten.

Het is bekend dat een verstoorde functie van de huidbarrière een rol speelt bij periorale dermatitis. De verstoorde functie van de huidbarrière zorgt ervoor dat mensen meer vatbaar zijn voor verschillende interne en externe factoren die bijdragen aan het ontstaan van huidontsteking en uiteindelijk periorale dermatitis.

Sans[ceuticals], Barrier Restore Body + Hand Butter, 5 % Niacinamide, dry skin, sensitive skin, skin barrier, nourished, nourishedeu

Hoe kan het op een natuurlijke manier behandeld worden?

+ Stop met het smeren van hormoonzalven

Als je stopt met het smeren van hormoonzalf, kan de huiduitslag in eerste instantie verergeren voordat er verbetering optreedt. Bovendien kan het stoppen van hormoonzalf ervoor zorgen dat het huidprobleem waar de hormoonzalf voor was voorgeschreven, zoals bijvoorbeeld eczeem, kan opvlammen. Als dit het geval is, kijk dan even naar ons artikel “Tips Voor Een Eczeem En Dermatitis Gevoelige Huid” waarin we tips met jullie delen die zullen helpen om eczeem onder controle te krijgen.

+ Probeer niet aan de bultjes/puistjes te pulken of ze uit te knijpen

+ Milde huidverzorging

Natuurlijke & milde producten 

Omdat de huid van mensen met dermatitis perioralis erg gevoelig is, is het heel belangrijk om voorzichtig met je huid om te gaan en milde producten te gebruiken die kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.  

De volgende producten bevatten krachtige ingrediënten die ontstekingen, irritatie en roodheid verminderen:

+ Biologi – Bc Refresh Cleanser

+ Vela Days - Lipid Complex Cleansing Balm

+ Biologi - Bd Luminosity Face Serum

+ Vela Days - Active Compound Multi-Active Facial Serum

+ Wildcrafted Organics - Wild Rose Botanical Mist 

Wees voorzichtig met verstoppende huidproducten

Producten kunnen verstoppend werken en een opvlamming van de huid veroorzaken. Probeer daarom zware producten te vermijden. Onze aanbevelingen voor lichte moisturizers, make-up producten en zonnebrand:

+ Ere Perez – Moringa All Beauty Cream

+ Little Urchin – Natural Daily Moisturiser

+ Ere Perez – Quinoa Water Foundation 

+ INIKA Organic – Loose Mineral Foundation SPF25

+ Little Urchin - Natuurlijke Zink Zonnebrand SPF 50+

+ Eye Of Horus - Triple C Concealer

 

Sans[ceuticals], Cellular Repair Body + Face Lotion, 5% Niacinamide, Hydrating Lotion, Pigmentation, Perioral Dermatitis, nourished, nourishedeu

Herstel je huidbarrière

Tijdens het behandelen van periorale dermatitis is het herstel van de beschadigde huidbarrière belangrijk. Op die manier is de gevoeligheid en de huidontsteking te minimaliseren. Onze absolute favorieten:

+ Sans [Ceuticals] Barrier Restore Body + Hand Butter

Dit product helpt de geïrriteerde huid te kalmeren en te genezen dankzij de toegevoegde 5% Niacinamide in combinatie met haverextracten en Mãnuka honing.

+ Sans [Ceuticals] Cellular Repair Body + Face Lotion

Met 5% Niacinamide en een combinatie van voedende vetten, is deze lotion perfect voor het herstellen en versterken van de huidbarrière.

Ter afsluiting van dit artikel: houd er rekening mee dat het enkele weken tot maanden kan duren voordat een product of behandeling optimaal resultaat oplevert. Wees geduldig, blijf consequent en zorg ook voor alle andere belangrijke aspecten die bijdragen aan de gezondheid van je huid! 

Ontdek meer producten voor een Gevoelige Huid bij Nourished. 

References

+ Tolaymat, L. and Hall, M.R. Perioral Dermatitis. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing: 2021 Jul 26. 

+ Melette, J.R., Aeling, J.L, Nuss, D.D. Fluoride & perioral dermatitis. Journal of the Association of Military Dermatologists. 1983; Volume 9; Pages 3-8. 

+ (British Association of Dermatologists). Peri-oral dermatitis [Internet]. Available via: https://www.bad.org.uk

+ Malik, R. and Quirk C.J. Topical applications and perioral dermatitis. Australian Journal of Dermatology. 2000 Feb;41(1):34-8. 


+ Balic, A. et al. The role of the skin barrier in periorificial dermatitis. Acta Dermatovenerologica Croatica. 2019 Sep; 27(3):169-179.