Nourished Journal

Het Basisregime Voor Een Gezonde & Glowy Huid

May 17, 2022

Skin care, skincare, natuurlijke huidverzorging, natural skin care, natural skincare, skin, skin barrier, barrier function, barrier repair

Wisten jullie dat de huid het grootste en snelst groeiende orgaan van het lichaam is? Het is heel belangrijk om je huid gezond te houden, aangezien je huid verschillende functies heeft. Onder de basisfuncties van de huid vallen onder andere bescherming tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen, het afvoeren van gifstoffen, het regelen van je lichaamstemperatuur en het waarnemen van de wereld via onze zenuwuiteinden. Vandaag de dag komen andere buitengewone functies van de huid nog steeds naar voren…

Wij weten uit ervaring dat veel mensen pas aandacht aan hun huid besteden als er een probleem of een afwijking wordt geconstateerd, maar geloof ons als we zeggen dat er een basisregime nodig is om je huid gezond te houden. Lees verder om te weten te komen waar dit basisregime tenminste uit zou moeten bestaan:

 

Voeding

Door uitgebalanceerde en gevarieerde voeding tot je te nemen krijg je een gezonder en beter uitziende huid. Vul je bord met kleur, fruit en groenten en laat de vitaminen en antioxidanten je huid verbeteren, dit zorgt voor die mooie, gezonde gloed!

Wist je dat na verloop van tijd, de omgeving en het ouder worden het vermogen van je lichaam om collageen en elastine aan te maken verminderen? Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in je huid en zorgt voor de stevigheid van de huid. Elastine is het elastische bestanddeel van de huid en geeft je huid (en andere organen) het vermogen om terug te keren naar hun oorspronkelijke vorm nadat ze zijn uitgerekt. Samen zijn collageen en elastine verantwoordelijk voor het tegengaan van rimpels en fijne lijntjes.

Elk jaar na de volwassenheid (ongeveer op 21-jarige leeftijd) neemt de collageenproductie met ongeveer 1% af. Dit leidt tot een verlies aan stevigheid en elasticiteit van de huid. Het goede nieuws is, als je je huidtextuur wilt verbeteren en de hydratatie van de huid een boost wilt geven, dan kan dat! Het maakt niet uit wat je leeftijd is, het dagelijks gebruik van hoge kwaliteit marine collageen geeft je collageen levels een boost. Nourished favoriete collageen supplement is:

 

 

+ Optima Nutricosmetics – Complete Skin Food Elixer TM

Een magische mix van ingrediënten waaronder collageen, vitaminen en mineralen die je darmen gelukkig maakt en je huid er stralend en gezond uit laat zien.

 

Natuurlijke Zonnebrandcrème

Wanneer je huid wordt blootgesteld aan UV-licht van de zon, beginnen de melanocyten het pigment "melanine" te produceren. Melanocyten zijn cellen die zich in de epidermis bevinden, de buitenste laag van de huid. Melanine heeft als voornaamste taak ons te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht, zoals de ontwikkeling van huidkanker. Melanine alleen biedt echter niet genoeg zonbescherming. Melanine heeft een zonbeschermingsfactor (SPF) van ongeveer 1.5 tot 2, dus het is noodzakelijk om je huid in te smeren met een natuurlijke zonnebrandcrème.

 

Bovendien beschadigt de zon de huidcellen in de dermis. Blootstelling aan de zon is verantwoordelijk voor tot 80% van de tekenen van veroudering in het gezicht, zoals lijntjes en rimpels. Dus als iemand ons vraagt wat het belangrijkste huidverzorgingsproduct tegen huidveroudering is, zeggen wij zeker een natuurlijke zonnebrandcrème! Vergeet niet elke dag zonnecrème aan te brengen, zelfs als het bewolkt is!

 

 

Twee van onze favoriete natuurlijke zonnebrandcrèmes die beschermen tegen zowel zonnebrand (UV-B) als vroegtijdige huidveroudering (UV-A):

Little Urchin Natural Sunscreen SPF30

+ Little Urchin Natural Clear Zinc Sunscreen SPF 50+

 

Als je op zoek bent naar een BB cream of foundation met SPF stop dan met zoeken, wij hebben twee favorieten Aussie opties voor je:

+ Little Urchin – Natuurlijke Getinte Zonnebrand SPF 30

+ INIKA Organic – Loose Mineral Foundation SPF 25

 

 

Versterk je huidbarrière

Je huidbarrière moet worden beschermd om goed te kunnen functioneren. Om een gezonde huidbarrière te behouden, adviseren wij producten te gebruiken die antioxidanten en niacinamide bevatten, die toekomstige schade kunnen helpen voorkomen. Rijke crèmes kunnen het beste worden gebruikt om een beschadigde barrière te herstellen. Absolute Nourished favorieten zijn:

+ {SIMPLE as that} Moisturiser

+ Ere Perez SOS Papaya Marmalade

+ Biologi Bf - Hydration Serum

+ Sans [Ceuticals] Cellular Repair

En vergeet niet dat een gezonde huid een weerspiegeling is van een gezond lichaam. Dit betekent dat je huid baat heeft bij hetzelfde algemene advies dat de rest van je lichaam nodig heeft om gezond te blijven: zorg goed voor jezelf en verwen jezelf zo nu en dan eens. Blijf bewegen, zorg dat je voldoende slaap krijgt, eet gezond en ontspan! In de komende zomermaanden en in de maanden daarna!

Lees meer over de structuur & opbouw van je huid en hoe je een gezonde huid kunt ondersteunen in het volgende artikel 'Je Huid Onder De Microscoop'

Ontdek de volledige Nourished natuurlijke 
huidverzorging collectie. 

 

Dit artikel is geschreven door Coco Dekkers. Coco woont in Amsterdam en is afgestudeerd aan de geneeskundeopleiding en werkt op dit moment aan haar PhD voor de afdeling Dermatologie.


References:

+ Losquadro WD. Anatomy of the Skin and the Pathogenesis of Nonmelanoma Skin Cancer. Facial Plast Surg Clin North Am. 2017 Aug;25(3):283-289.

+ Marzvanyan A. et al. Physiology and Sensory Receptors. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan.

+ Mohania D. et al. Ultraviolet Radiations: Skin Defense-Damage Mechanism. Adv Exp Med Biol. 2017;996:71-87. doi: 10.1007/978-3-319-56017-5_7

+ Asserin J. et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.

+ Loden M. Role of topical emollients and moisturizers in the treatment of dry skin barrier disorders. Am J Clin Dermatol. 2003;4(11):771-88. doi: 10.2165/00128071-200304110-00005.