Nourished Journal

Je Huid Onder De Microscoop

May 17, 2022

Skin care, skincare, natuurlijke huidverzorging, natural skin care, natural skincare, skin, skin barrier, barrier function, barrier repair

Wisten jullie dat de huid het grootste en snelst groeiende orgaan van het lichaam is? Je huid gezond houden is belangrijk, JAZEKER voor de looks maar ook omdat je huid verschillende belangrijke functies heeft. Onder de basisfuncties van de huid vallen onder andere bescherming tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen, het afvoeren van gifstoffen, het regelen van je lichaamstemperatuur en het waarnemen van de wereld via onze zenuwuiteinden. Vandaag de dag komen andere buitengewone functies van de huid nog steeds naar voren…

Om te begrijpen hoe je je huid gezond kunt houden, kan het nuttig zijn om iets meer te leren over de structuur van de huid. De huid bestaat uit drie basislagen die verschillende componenten bevatten die cruciaal zijn voor de structuur en de functies van de huid: de epidermis, de dermis en de hypodermis.

Epidermis

De epidermis, ook wel de opperhuid genoemd, is de buitenste laag van de huid, die weer bestaat uit vijf eigen lagen. Het is een waterdichte barrière die het lichaam beschermt tegen de externe omgeving. In de epidermis zijn verschillende soorten cellen te vinden, zoals melanocyten en keratinocyten.

Door de aanwezigheid van melanocyten, cellen die een pigment produceren dat "melanine" wordt genoemd, geeft de opperhuid de huid zijn kleur. Melanocyten beschermen de huid tegen UV-stralen. Keratinocyten, de meest voorkomende cellen in de opperhuid, produceren een eiwit dat "keratine" wordt genoemd. Keratine vormt het haar, de nagels en de oppervlaktelaag van de huid. Dit eiwit helpt bij de barrièrebescherming die de huid biedt.

Dermis

De middelste laag van de huid wordt de dermis of de lederhuid genoemd. Deze laag bevat bindweefsel, haarfollikels, olie- en zweetklieren, bloedvaten, lymfevaten en verschillende receptoren die warmte (thermoreceptoren), pijn (nociceptoren) en druk (mechanoreceptoren) waarnemen. De belangrijkste functie van deze huidlaag is de huid stevigheid en elasticiteit geven, haar te laten groeien, zweet en olie aan te maken en de huid van bloed en gevoel te voorzien.

 
De cellen die je in de lederhuid kunt vinden, worden fibroblasten genoemd. Deze cellen synthetiseren collageen en elastine, twee eiwitten die van cruciaal belang zijn voor de structuur van de huid. Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in de huid en zorgt voor de stevigheid van de huid. Elastine is het elastische bestanddeel van de huid en geeft je huid (en andere organen) het vermogen om terug te keren naar hun oorspronkelijke vorm nadat ze zijn uitgerekt. Samen zijn collageen en elastine verantwoordelijk voor het tegengaan van rimpels en fijne lijntjes.

Hypodermis

De diepste laag van de huid, de hypodermis of de subcutis, is het onderhuidse weefsel en bestaat uit vet en bindweefsel. Deze laag is verantwoordelijk voor het vasthouden van de lichaamswarmte, helpt de huid vast te hechten aan de botten en spieren. Zo beschermt deze laag je vitale inwendige organen.

Wij weten uit ervaring dat veel mensen pas aandacht aan hun huid besteden als er een probleem of een afwijking wordt geconstateerd, maar geloof ons als we zeggen dat er een basisregime nodig is om je huid gezond te houden. 

 

Ontdek de Nourished clean & green huidverzorging collectie voor een gezonde & glowy huid.

Dit artikel is geschreven door Coco Dekkers. Coco woont in Amsterdam en is afgestudeerd aan de geneeskundeopleiding en werkt op dit moment aan haar PhD voor de afdeling Dermatologie.

Literature


+ Losquadro WD. Anatomy of the Skin and the Pathogenesis of Nonmelanoma Skin Cancer. Facial Plast Surg Clin North Am. 2017 Aug;25(3):283-289.

+ Marzvanyan A. et al. Physiology and Sensory Receptors. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan.

+ Mohania D. et al. Ultraviolet Radiations: Skin Defense-Damage Mechanism. Adv Exp Med Biol. 2017;996:71-87. doi: 10.1007/978-3-319-56017-5_7

+ Asserin J. et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.

+ Loden M. Role of topical emollients and moisturizers in the treatment of dry skin barrier disorders. Am J Clin Dermatol. 2003;4(11):771-88. doi: 10.2165/00128071-200304110-00005.