Nourished Journal

Biologi's tips tegen Periorale Dermatitis

Jan 23, 2023

Biologi Natural Skincare tips

Om met de deur in huis te vallen: wist je dat je epidermale barrière meerdere functies vervult? Deze beschermende barrière houdt ziekteverwekkers tegen, fungeert als immuniteitsbarriere, zorgt ervoor dat vocht en lipiden de huid niet verlaten en helpt beschermen tegen blootstelling aan UV-straling. Je barrière kan gemakkelijk worden verstoord door zowel interne als externe factoren en als je gevoelig bent of neigt naar eczeem, kan blootstelling aan bepaalde 'triggers' ertoe leiden dat jouw huid er droog, schilferig, rood en geïrriteerd uitziet. De huid kan uitgedroogd, "dorstig" en ruw aanvoelen.

Een veel voorkomende vorm van eczeem is periorale dermatitis, een ontstekingsziekte die zich voordoet als uitslag rond de mond en die interessant genoeg meer vrouwen dan mannen treft.

Hoe ziet Periorale Dermatitis eruit?

Huiduitslag - rood, schilferig, en soms als puistjes en/of kleine bultjes.

Hoe voelt het aan?

Je huid kan jeuken, strak aanvoelen, oncomfortabel zijn of zelfs branderig aanvoelen.

Wat veroorzaakt periorale dermatitis?

Langdurig gebruik van topische steroïde medicatie is een veel voorkomende oorzaak van dit type huidaandoening; samen met andere uitlokkende factoren zoals hormonale veranderingen, stress, zwakke epidermale barrière, aangetast immuunsysteem, zware crèmes, astma-inhalatoren, tandpasta, kauwgom en overmatig dragen van mondkapjes!

Hoe weet ik of ik P. O. D heb?

Vraag jezelf het volgende af....
Heb je ergens anders op je huid uitslag en aan welke triggers ben je blootgesteld? Periorale Dermatitis blijft beperkt tot rond de mond.

Wat kan ik doen om het te verbeteren?

De barrièrefunctie is van vitaal belang voor een gezonde huid, omdat de huid ons beschermt tegen ziekteverwekkers. Een huid met een gebrekkige huidbarrière vertoont 'kleine scheurtjes' in de structuur van de opperhuid, waardoor micro-organismen de opperhuid kunnen binnendringen en een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. Helaas is er geen wondermiddel om een ontstekingsreactie zoals periorale dermatitis te behandelen. Het is voor iedereen anders om de juiste oplossing te vinden om de symptomen te verlichten, maar hier zijn Biologi's beste tips.

Verbeter de barrierefunctie van je huid 

Begin met het herstellen van de barrièrefunctie van je huid. Gebruik voedende en verzachtende huidverzorging, die de huid beschermt en hydrateert. Vermijd irriterende ingrediënten of producten zoals steroïden, schuimende reinigingsmiddelen of zepen, harde scrubs of hydroxyzuren, die een al gesensibiliseerde en gevoelige huid kunnen aantasten. Deze producten zijn uit den boze!

Biologi Natural Skincare Bf Restore serum

Maak de overstap

Vereenvoudig je huidverzorgingsroutine. Stap over van producten met mogelijke allergenen, zoals kunstmatige geur- en kleurstoffen, minerale oliën, zepen, synthetische irriterende stoffen of vulstoffen, op producten die je huid voeden, hydrateren en beschermen, en vermijd tegelijkertijd (overmatig) scrubben. Vermijd hitte en zet je gezicht niet direct onder een hete douche.

Onze favoriete super simpele huidverzorgingsroutine bevat pure Biologi producten waaronder de Bc Refresh Cleanser, Bf Restore Face & Body Serum, en BL Nourish Lip Serum.

Drink Water Nourished Perioral Dermatitis

Kijk kritisch naar je levensstijl

Eet vers, neem voedsel dat essentiële vetzuren bevat, drink veel water, vermijd alcohol en zorg voor voldoende slaap. Probeer stressverminderende middelen zoals meditatie, lichaamsbeweging, of maak tijd vrij voor een hobby waar jij van houdt. Ontspan! 

Vraag advies aan een deskundige

Je huid weerspiegelt wat er intern gebeurt, dus een bezoek aan een natuurgeneeskundige of herbalist om de algemene gezondheid en het welzijn te ondersteunen met supplementen kan helpen. Dit noemen we inside out filosofie! Advies inwinnen bij een professionele huidtherapeut door enkele regelmatige LED-behandelingen te introduceren die het genezingsproces van de huid versnellen, roodheid verminderen en de algemene conditie van je huid versterken.

Hopelijk heb je wat aan de tips van de huidspecialisten van Biologi. Ontdek meer van de iconische huidverzorgingscollectie van Biologi. Wil je meer lezen en leren over periorale dermatitis? We hebben nog een blogpost geschreven over dit onderwerp met tips hoe je periorale dermatitis kunt behandelen met natuurlijke huidverzorgingsproducten.