Nourished Journal

Is Vitamine A in huidverzorging veilig?

Apr 15, 2020

Is Vitamin A safe in skincare?

Is Vitamine A in huidverzorging wel veilig? Een vraag die wij regelmatig via Instragram en tijdens onze Q&A rondes krijgen. Hoewel er veel verkeerde informatie rondgaat over deze essentiële vitamine, is veel van de beschikbare informatie niet gebaseerd op vitamine A in huidverzorging of toegankelijk voor de gemiddelde consument. En dat is jammer!

Het is namelijk zo dat Vitamine A fantastische resultaten laat zien in dermatologisch onderzoek en ook één van de veiligste stoffen (zelfs tijdens je zwangerschap!) is om te gebruiken in huidverzorging en daarnaast ook nog eens verbluffende resultaten oplevert.

Wanneer is Vitamine A veilig?

Regelmatig ontvangen we bezorgde berichten over Vitamine A en de discussies die zich momenteel online afspeelt over het feit dat dit ingrediënt kankerverwekkend zou zijn of niet veilig zou zijn tijdens de zwangerschap. Deze verkeerde informatie is ontstaan en verspreid nadat er een hele kleine studie is uitgevoerd op muizen, maar dit is inmiddels afgeschreven door dermatologen als de EU Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS). Andere gevallen van negatieve effecten zijn vastgesteld bij mensen die in contact kwamen met extreem hoge doseringen door hun beroep of dieet (ie hoeveelheden van 10kg).

Vitamine A is juist ontzettend goed voor ons en is van groot belang voor de functionering van veel interne processen. Maar, Vitamine A kan inderdaad giftig zijn als we er teveel van consumeren. Desondanks is het nog steeds één van de ingrediënten die bij dermatologen als 'meest veilig' uit de test komt en levert het ongelofelijke resultaten voor de huid. Dit is dan ook de reden dat Vitamine A het go-to ingrediënt is van veel dermatologen die behandelingen uitvoeren tegen huidveroudering. Onthoud dat de meest belangrijke bron van Vitamine A, die bijdraagt aan je dagelijkse ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), is uit je voeding en voedingssupplementen. Dit komt door de manier van opnamen door het lichaam. De hoeveelheid Vitamine A die opgenomen wordt door je lichaam uit huidverzorging is minimaal en hiervoor zijn strenge regels vastgesteld door - de WHO (world health organisation) en het SCCS.

Hoe werkt Vitamine A in huidverzorging precies?

Vitamine A stimuleert de huidcellen aan de oppervlakte om zich sneller te vernieuwen. Zo kunnen nieuwe huidcellen zich onder de huid ontwikkelen en naar het huidoppervlak bewegen. Daarnaast helpt Vitamine A de afbraak van collageen te voorkomen en verstevigt het de diepere huidlagen, waardoor rimpelvorming geremd wordt.

Door al deze eigenschappen, is Vitamine A perfect voor:

+ huidveroudering

+ acne

+ dermatitis & eczeem

+ huidproblemen met ontstekingen

+ voor de behandeling van littekens

Vitamine A helpt ook om donkere vlekjes en pigmentatie te voorkomen en remt de productie van melanine, wat resulteert in een helderdere huid en egale teint. Bewezen is dat Vitamine A helpt bij het herstel van huidschade aan het oppervlak veroorzaakt door UV licht.

'Ik ben zwanger en er is mij verteld dat ik geen Vitamine A zou moeten gebruiken, wat nu?'

Het EU Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) beschouwt Vitamine A (retinol, retinyl plamitate en retinyl acetate) veilig wanneer het wordt gebruikt als cosmetisch ingrediënt in de toegestane hoeveelheid, aangezien de opname van vitamine A door de huid extreem laag is en niet wordt beschouwd als een bijdrage aan Vitamine A-toxiciteit. Dit houdt in dat er een minuscule hoeveelheid de bloedbaan bereikt zolang het product in normale hoeveelheden wordt gebruikt. Alle merken die we bij Nourished verkopen en die Vitamine A bevatten, hebben hun producten geformuleerd volgens de FDA- en EU-richtlijnen.

En zoals altijd: als je je toch zorgen maakt over het gebruik van deze producten tijdens je zwangerschap, raden we je aan om te wachten tot het tweede trimester of bespreek het met je arts.

De SCCS heeft ook besloten dat Vitamine A in huidverzorgingsproducten voor baby's, denk aan bodylotions en crémes, veilig is voor kinderen van 1-3 jaar oud. Het gebruik van Vitamine A bij kinderen jonger dan 1 jaar wordt niet aanbevolen omdat het nog niet goed onderzocht is.

Waar je rekening mee kunt houden wanneer je huidverzorging met Vitamine A gebruikt

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de primaire functie van Vitamine het versnellen van de celvernieuwing is, zodat de buitenste huidlaag aangevuld wordt met nieuwe, verse cellen. Dit is waar het om draait als we het hebben over de esthetische voordelen voor onze huid. Je kunt deze nieuwe jeugdige cellen beschouwen als een soort 'baby cellen', die net zoals de huid van een baby jong, fris en gevoelig zijn. Om deze reden raden wij aan de Aussie 'Slip, Slop, Slap' guidelines te volgen. Dit houdt in: draag beschermende kleding (slip it on), smeer jezelf goed in met zonnebrand (slop) en draag een hoed wanneer je in de zon bent (slap) om je nieuwe baby huidje te beschermen! Het is ook slim de zon zoveel mogelijk te vermijden tijdens het warmste gedeelte van de dag, tussen 10 uur 's ochtends en 2 uur 's middags. Dan is de UV straling namelijk het meest schadelijk en intens.

Ons favoriete Vitamine A huidverzorgingsproduct

We kunnen uiteraard niet om de Activator 7 Oil in combinatie met de Barrier Restore van Sans [ceuticals] heen.

Activator 7 Oil is een fantastische lichaam + gezicht + haar olie en is door experts uit de beauty industrie bekroond tot 'Miracle In A Bottle', dankzij de hoge dosis vitamines en herstellende eigenschappen.

De Activator 7 Oil bevat actief Vitamine A, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het huidherstel stimuleert, de collageenproductie- en de huidsterkte- en elasticiteit verhoogt. De unieke mix van biologische oliën van farmaceutische kwaliteit met sterke antibacteriële eigenschappen maakt dat dit product ook perfect is voor dermatitis en eczeem. Doordat het zo multifunctioneel is, bespaar je ruimte in je badkamer, portemonnee en in afval ;) Deze Miracle In A Bottle kan worden gebruikt als:

+ Lichaamsolie

+ Littekenolie

+ Gezichtsserum

+ Haar serum

+ Scheerolie

+ Make-up remover

Voor de beste resultaten: reinig eerst je huid met de Sans [ceuticals] Goji Cleansing Oil voordat je de Activator 7 olie aanbrengt. Zie hier het Complexion Perfection Duo!

Op zoek naar een luxe treatment voor jezelf? Dan heeft Sans [ceuticals] iets om jezelf te verwennen, namelijk het Sleep Infusion Masque

Dit natuurlijke gezichtsmasker kan op verschillende manieren worden gebruikt. De eerste mogelijkheid is om het masker aan te brengen op een droog en schoon gezicht. Laat het masker zitten en breng het bij voorkeur 30 minuten voor het slapen gaan aan. Zo kan het masker goed in de huid trekken. Laat het masker 's nachts zitten en reinig je gezicht 's ochtends. Als je het masker liever snel gebruikt, kun je voor optie twee gaan. Breng het masker aan op een droge schone huid en laat het 5 minuten zitten. Reinig je gezicht met water en dep je gezicht droog met een schone handdoek. 

Geformuleerd om:

+ De ontstoken en geïrriteerde huid te kalmeren

+ De huid te genezen na een behandeling 

+ Puistjes te bestrijden 

+ Roodheid te verminderen 

+ Een vette en naar acne huid in balans te brengen

+ De huid intens te hydrateren.

Referenties:

https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_199.pdf