Nourished Journal

Hoe kom je van je schrale, droge lippen af?

Mar 20, 2024

How to get rid of dry, chapped lips

De échte koude maanden zijn gelukkig voorbij en het zonnetje begint weer lekker te schijnen. Maar er is altijd dat ene winterding dat blijft hangen; je lippen. Die droge, gebarsten lippen die maar niet lijken te genezen, zelfs na eindeloos smeren met lippenbalsem. Laten we eens kijken welke ingrediënten je moet vermijden in je huidige lipproducten en hoe je je lippen weer terug naar zacht kunt maken. 

De oorzaak van droge lippen

De huid van je lippen is super kwetsbaar en dun. Dagelijks worden je lippen blootgesteld aan verschillende invloeden van buitenaf, zoals verwarming, airco, zon, hitte en wind, die allemaal een impact kunnen hebben op je lippen. Het hebben van droge lippen kan een teken zijn dat je wat bent uitgedroogd, zorg goed voor jezelf en drink voldoende water om gezond en gehydrateerd te blijven. Soms kunnen zelfs bepaalde ingrediënten in producten je lippen droger maken.

Waarom genezen mijn lippen niet?

In je dagelijkse routine kunnen bepaalde producten je lippen droger maken. We raden je aan om even eerlijk naar je lip producten te kijken en op de achterkant te lezen welke ingrediënten hierin zitten, deze zouden namelijk kunnen bijdragen aan het uitdrogen van je lippen. Zie je de volgende ingrediënten staan; Parabenen, Alcohol, Sodium Laureth Sulfate en Menthol, dan adviseren we je toch echt om deze te gaan vermijden. Het kan ook zijn dat je een allergie hebt voor je tandpasta, wat de oorzaak is van je gebarsten lippen. Het zou je kunnen helpen om een natuurlijk alternatief te kiezen zonder menthol, zoals deze. Deze tandpasta is gemaakt op natuurlijke basis, waardoor het veel zachter is voor de lippen.

Hetzelfde geldt helaas voor lippenstift, bepaalde ingrediënten en kleurpigmenten in je favoriete lippenstift kunnen ervoor zorgen dat je lippen droger aanvoelen. Als je lippen al droog of gevoelig zijn, ga dan voor een natuurlijk alternatief. Vermijd matte lippenstiften en gebruik in plaats daarvan een lekkere balsem of lipgloss. Deze zijn veel zachter voor je lippen en laten je lippen ook gehydrateerd achter. 

De waarheid achter vaseline

Vaseline is een veelgebruikt product, maar het is belangrijk om te weten hoe het werkt en wat de mogelijke effecten op je lippen zijn. Hoewel het een relatief krachtig vochtinbrenger is, kan het ook een soort 'verslaving' aan lippenbalsem creëren. Het vormt een laagje op je lippen, waardoor ze tijdelijk zachter worden. Dit betekent echter niet altijd dat je lippen ook echt gehydrateerd worden. Als je wilt weten welke ingrediënten je moet vermijden in je vaseline, lees dan dit artikel. Door de switch te maken naar lip producten met natuurlijke ingrediënten, zul je merken dat je lippen een stuk zachter aanvoelen. 

Hoe genees ik mijn droge lippen?

Op de lippen ontbreekt er een beschermend laagje, maar gelukkig kunnen we dat zelf creëren met goede, natuurlijke lipverzorging. Zo blijven je lippen de hele dag beschermd. Hier zijn een paar van onze favorieten.

1. BL - Nourish Lip Serum
2. Sans - Lip Aid
3. Ipsum - Lip Oil Balm Tube