Nourished Journal

Het Voeden Van Je Vruchtbaarheid

May 10, 2022

Fortify: Nourishing our Fertility, Cycle Ceeds, Pregnancy, Zwangerschap, Birth Control, Hormonen, Hormones, Nourished, Nourisedeu

Als hormonale gezondheidscoach en functioneel hormoonspecialist zie ik veel mensen in mijn praktijk die zwanger willen worden en willen weten wat ze moeten doen om hen te helpen succesvol in verwachting te raken. Terwijl ik dit artikel schrijf, bevind ik mezelf ook in mijn pre-conceptie fase. Het ligt me dus dicht bij het hart om te schrijven over het versterken en voeden van vruchtbaarheid.

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is vruchtbaarheid meer dan alleen stoppen met hormonale voorbehoedsmiddelen en doorgaan met 'proberen'. Zoals met zoveel dingen in onze Westerse maatschappij, zijn we zo ver verwijderd geraakt van de cyclische aard van ons lichaam, en dus ook van het begrip dat we met ons lichaam in een cyclisch continuüm leven. Wat betekent dit? Het betekent dat alles wat we met ons lichaam doen in de jaren dat we niet zwanger willen worden, invloed heeft op hoe ons lichaam zal reageren in de jaren dat we wel zwanger willen worden.

Fortify: Nourishing our Fertility, Cycle Ceeds, Pregnancy, Zwangerschap, Birth Control, Hormonen, Hormones, Nourished, Nourisedeu

 

Het voeden van onze vruchtbaarheid gebeurt op verschillende niveaus, en één van de belangrijkste dingen die ik mijn cliënten vertel; is om zichzelf de tijd te gunnen. Heel vaak blijven veel vrouwen hormonale voorbehoedsmiddelen gebruiken tot het moment dat we zwanger willen worden. Ik haat het om je dit te vertellen, maar deze producten zijn de ultieme hormoonontregelaars; wat betekent dat ze onze natuurlijke eb en vloed van onze eigen hormonen meer dan wat dan ook verstoren. Ze onttrekken ook vitale voedingsstoffen aan ons lichaam. Dit is niet de meest vruchtbare bodem die we voor ons lichaam kunnen creëren. Daarom raad ik altijd aan: Neem. Je. Tijd. Ik adviseer een minimum van 3 maanden - maar idealiter 6 maanden tot een jaar - om je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap. Ik wil er ook aan toevoegen dat dit geldt voor zowel de vrouwelijke als de mannelijke vruchtbaarheid! Vaak ligt de focus op de vrouw, en lijken we mannen te vergeten in dit proces - maar zij dragen nog steeds voor 50% bij. Dus alle tips hieronder zijn ook voor hen (:

 

Mijn 5 gouden tips voor succesvolle vruchtbaarheid:

+ Ken je menstruatiecyclus
+ Genees mentaal, emotioneel en spiritueel
+ Pak fysieke problemen en onevenwichtigheden aan
+ Voed je lichaam van binnenuit
+ Dump hormoonverstorende stoffen 

Ken je menstruatiecyclus

In mijn werk als verloskundige (voordat ik hormonale gezondheidscoach werd) zag ik veel mensen die zich onveilig en onrustig voelden in hun zwangere lichaam omdat ze zich gewoon niet konden verplaatsen in alle hormonale veranderingen die hun lichaam doormaakte. Veel van deze onrust kan gemakkelijk worden weggenomen als we onszelf toestaan ons lichaam te leren kennen voordat we zwanger worden. Een van de manieren waarop ik mensen hierbij ondersteun, is door middel van menstruatiecyclusbewustzijn. Dit is een oefening waarbij we leren over de eb en vloed die het leven in een cyclisch lichaam met zich meebrengt - we leren over de vier fasen van de menstruatiecyclus en de emotionele/fysieke/mentale kenmerken die bij elke fase horen. Als we weten wat de gezonde basislijn is voor elke fase van de menstruatiecyclus, is het gemakkelijker om een symptoom of een probleem op te sporen dat misschien niet zo 'normaal' is voor die specifieke cyclusfase.

Daarnaast leer ik mensen ook hoe ze hun vruchtbaarheid in kaart kunnen brengen: dit houdt in dat je je basale lichaamstemperatuur, je baarmoederhalsvocht en je baarmoederhalspositie bijhoudt. Deze drie worden primaire vruchtbaarheidsmeters genoemd en we kunnen ze opschrijven in een papieren grafiek of een app - na een hele cyclus is er een grafiek van je hele cyclus te zien en via deze grafiek kunnen we veel informatie krijgen over welke gebieden misschien extra aandacht nodig hebben.

Mentaal, emotioneel en spiritueel genezen

Wanneer er blokkades in het lichaam zijn op een van deze gebieden, kan dit de creatieve kracht van je lichaam verstoren of blokkeren. Ik raad ten zeerste aan om oude trauma's of pijn aan te pakken, en steun te krijgen om ze los te laten voor je systeem. Een van de grootste oefeningen hierbij is vergeving. Wanneer we vasthouden aan gekwetstheid en stijfheid, verhindert dit ons lichaam om in een staat van zachtheid te komen, waardoor het gemakkelijker kan ontvangen. Wanneer we gekwetst zijn of aan dingen vasthouden, kan dat ons lichaam ook veel energie kosten. In het ideale geval willen we in een staat van 'zijn' komen in plaats van 'doen' wanneer we zwanger willen worden. Ik raad mensen ook aan om toegang te krijgen tot een droomruimte waarin ze zich liefdevol kunnen gaan voorstellen hoe een zwangerschap en het leven met een kind eruit kunnen zien. Een moment waarop we van nature toegang hebben tot deze droomruimte is wanneer we ongesteld zijn, wanneer we van nature meer teruggetrokken zijn...

menstrual cycle, period, menstruatie, sanitary products, maandverband, tampons, cyclus, Nourished, Nourishedeu

Pak lichamelijke problemen en onevenwichtigheden aan

Onze menstruatiecyclus is een vitaal teken van gezondheid en een perfecte barometer die ons waardevolle informatie laat zien over onze algehele gezondheidstoestand. Als er iets mis is in onze menstruatiecyclus of hormonen, is dit vaak het laatste redmiddel als het gaat om onze symptomen. Voordat een hormonaal symptoom optreedt, zijn er al andere problemen aan de gang: leverproblemen, darmproblemen, bloedsuikerproblemen of andere problemen.

 

Het is van vitaal belang dat we, voordat we zelfs maar gaan denken aan zwanger worden, alle problemen in onze menstruatiecyclus aanpakken, want de kwaliteit en ervaring van onze menstruatiecyclus (en het belangrijkste: onze ovulatie! Wat de belangrijkste gebeurtenis van onze cyclus is) bepalen onze ervaring van conceptie, zwangerschap, geboorte en postpartum.

 

Zaken die ik aanraad om aan te pakken voordat je zwanger wordt zijn: menstruatiepijn of ongemakken, anovulatoire cycli, PCOS, schildklierproblemen, metabolische problemen zoals een onevenwichtige bloedsuikerspiegel, laag libido, enz.

Voed je lichaam van binnenuit

In onze Westerse maatschappij worden veel mensen zwanger terwijl ze eigenlijk al uitgeput zijn. Velen van ons hebben ook een vertekend beeld van wat ‘gezond’ eigenlijk betekent; omdat gezondheid met trends komt in plaats van simpelweg te kijken naar wat een lichaam fysiologisch nodig heeft om vitaal vruchtbaar te zijn. In veel gevallen wordt de status van micronutriënten (vitaminen en mineralen) nauwelijks gecontroleerd of aangepakt voor de zwangerschap; er is echter veel bewijs dat veel zwangerschapsgerelateerde problemen (ook miskramen) kunnen worden herleid tot iets simpels als een tekort aan voedingsstoffen. Daarom is het zo belangrijk om het lichaam te versterken (voldoende voedingsstoffen aan te maken) voordat we zwanger worden, zodat we het vermogen hebben om zwanger te worden en een zwangerschap te behouden.

 

Ik ben een groot voorstander van functionele voeding en voorouderlijke eetwijze - dit betekent dat ik voorstander ben van voedingsrijke eetwijze waarbij ook dierlijke producten worden gebruikt. Mijn leidraad hierbij is om onszelf af te vragen: ‘Denk ik dat ik een gezond lichaam heb? Of heb ik een vruchtbaar lichaam?’. Wat gezond betekent, heeft de laatste 20-30 jaar zo veel veranderingen ondergaan. En ik denk dat het belangrijk is om terug te gaan naar de basis: wat zorgde ervoor dat onze voorouders zich konden voortplanten en welke wijsheid schuilt er in de behoeften van onze fysiologie als het gaat om het versterken van ons lichaam voor vruchtbaarheid? Dit is misschien in strijd met wat vaak wordt gedacht, maar in mijn praktijk zie ik de beste resultaten voor conceptie wanneer mensen terugkeren naar de voorouderlijke eenvoudige manieren om zichzelf te voeden.

Weg met hormoonontregelaars

Het laatste waar ik het over wil hebben is dat veel dingen in ons milieu en de producten die we gebruiken vol zitten met hormoonontregelende chemicaliën. Dit betekent simpelweg dat deze chemicaliën een negatief effect hebben op hoe onze fysiologie met betrekking tot onze hormonen zich uitdrukt. Ik zou willen dat iedereen die zwanger probeert te worden of zwanger wil worden, kritisch kijkt naar zijn kasten, shampoo, zeep, wasmiddel, make-up, huidverzorgingsproducten, menstruatieverzorgingsproducten en het gebruik van plastic. Veel hormoonvriendelijke producten zijn hier bij Nourished te vinden.

Een paar van mijn favorieten bij Nourished:

+ alle make-up van Ere Perez
+ alle huidverzorgingsproducten van Ere Perez
+ alle producten van Weleda
+ alle Yoni menstruatie producten

Fortify: Nourishing our Fertility, Cycle Ceeds, Pregnancy, Zwangerschap, Birth Control, Hormonen, Hormones, Nourished, Nourisedeu

Over Iris

Iris is gecertificeerd Holistisch Cyclusbegeleider, Hormonale Gezondheidscoach en Verloskundige met een academische achtergrond in medische antropologie & vrouwenstudies. Ze is ook gekwalificeerd in holistische vrouwengeneeskunde, traditionele vroedvrouwen praktijken, en trauma geïnformeerde coaching. Haar werk draait om onze menstruatie en levenscycli van menstruatie tot postpartum. In al haar werk ligt de nadruk op het leren kennen van ons lichaam (het verkrijgen van lichaamskennis), het delen van tools om weloverwogen lichaamskeuzes te maken en het cultiveren van een gevoel van lichaamssamenhorigheid gedurende alle veranderingen en cycli waar ons lichaam doorheen beweegt.

 

Ze biedt mensen de ruimte om thuis te komen in zichzelf door hun lichaam en cyclus te omarmen, onevenwichtigheden in je cyclus te helen door middel van bewezen veranderingen in voeding en levensstijl, cyclisch leven te beoefenen en in flow te zijn met hun cyclus in plaats van er tegenin te gaan. Iris ondersteunt door middel van online coaching, cursussen & lessen, cirkels en retraites.

Je kunt meer over Iris en haar werk vinden op www.cycleseeds.com // @cycleseeds 

 

Bronnen:

 

+ Awakening Fertility: The Essential Art of Preparing for Pregnancy by Heng Ou, Amely Greeven and Marisa Belger 

+ https://www.healthline.com/health-news/pregnant-wo...

+ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC49273...

+ https://www.endocrine.org/topics/edc/what-edcs-are...