Nourished Journal

Feiten over natuurlijke deodorant

Jun 21, 2017

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

De huid is ons grootste orgaan en heeft verschillende functies zoals ontgifting en temperatuurregulatie. De huid is heel goed in het absorberen van wat je erop smeert, feit is dat de huid tot 70% van de creme's, lotions, sprays en pasta's absorbeert. Een duidelijk voorbeeld is wanneer rokers willen stoppen met deze slechte gewoonte. Ze gebruiken patches met nicotine die ze op de huid plakken, de huid absorbeert de nicotine en deze komt terecht in de bloedbaan. Dus je kunt wel raden… alles wat je op je huid smeert kan in je bloedbaan terecht komen. Ook de gifstoffen en chemicaliën die je in/op je oksel spuit of smeert in de vorm van deodorant.

Waarom transpireren we?

Om ons lichaam af te koelen. We zweten wanneer we sporten, als het warm is of wanneer we ziek zijn. We zweten ook als we angstig of gestrest zijn. Zweten is één van de natuurlijke manieren om het lichaam te ontgiften.

Waar komt die zweetgeur vandaan?

De geur van zweet komt niet van het zweet zelf, het is de interactie tussen levende bacteriën op de huid en zweet wat uit je klieren komt.

Waarom moet je GEEN anti-transpirant gebruiken?

Het is niet natuurlijk om niet te transpireren. Transpireren is een mechanisme wat het lichaam uitgevonden heeft met een reden, om je lichaamstemperatuur te reguleren en om je lichaam van toxische stoffen te ontdoen. Er bestaan geen anti-transpiranten in de natuur. Om echt te stoppen met transpireren heb je onnatuurlijke producten nodig.

Wat is deodorant?

In tegenstelling tot een anti-transparant werkt een deodorant op de huid. Een deo zorgt ervoor dat de interactie tussen de bacteriën op de huid en het zweet minimaal is. De meeste deodoranten hebben een geur die de zweetgeur maskeert. Als je een deodorant kiest zorg er dan voor dat deze GEEN parfum bevat. Parfum is een allergeen voor velen van ons en bevat vaak parabenen. Kies een deodorant die gegeurd wordt met een natuurlijke geur zoals lavendel, pepermunt of limoen.

Ingrediënten die je wilt vermijden zijn: propyleenglycol, parabenen, aluminiumchloorhydraat, parfum.

Hoe gebruik je deodorant?

  1. Gebruik niet teveel. Gebruik ongeveer de hoeveelheid van een erwt.
  2. Gebruik niet meteen deodorant na het scheren. Scheer je oksels voor het slapen gaan en smeer deodorant op in de ochtend. Als je scheert komen er kleine sneetjes in je huid die voor irritatie, kunnen zorgen. Hierdoor krijg je rode uitslag.
  3. Als je een rode huid krijgt als je overstapt naar een natuurlijke deodorant kan dit zijn omdat het lichaam moet wennen aan een minder agressief product. Het kan zijn dat je huid gaat ontgiften. Geef je lichaam twee weken pauze en start daarna weer. Het kan ook zo zijn dat je gevoelig bent voor bicarbonaat; een natuurlijk ingrediënt in deodorant. Bicarbonaat neutraliseert de geur van zweet in een natuurlijk deodorant. De pH van onze huid is niet hetzelfde als de pH van bicarbonaat, sommige huidtypen kunnen hier niet tegen. Hoor jij daarbij? Dan hebben we deodorants zonder bi-carb voor jou! Check de sensitive skin deodorant collectie. 
  4. Geef niet op! Als je naar een natuurlijke deodorant switcht, je lichaam gaat dan door een verandering heen. Het is niet gek dat je lichaam moet wennen en mogelijk stoffen van je vorige deodorant zal uitstoten. Ben je bewust dat je aan het begin van deze natuurlijke switch daardoor iets meer kunt gaan zweten. Eet gezond, drink veel water en blijf je deodorant gewoon gebruiken. Na de ontgifting periode zal je lichaam weer lekker fris ruiken. Vertrouw ons en bedank jezelf later!! 

Bekijk onze favorieten natuurlijke deodorant.