Nourished Journal

Hoe creëer je balans in je dagelijkse routine

Jun 21, 2017

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

In onze moderne wereld is stress onze dagelijkse vijand geworden. We stressen zelf om het feit dat we niet gestrest willen zijn! Als gevolg hiervan hebben wij met Team Nourished Nederland onze dagelijks routine in een blogpost opgeschreven. Ik, als weegschaal, ben altijd op zoek naar balans, het is dus geen toeval dat ik dit artikel schrijf.

Stress wordt ook wel 'the silent killer' genoemd en dat is met een goede reden. Het is een goed idee om een dagelijkse routine te hebben om de stress van het leven iedere dag weer te tackelen. Eet gezond, probeer 8 uur per nacht te slapen, drink veel water en probeer iedere dag een rustmoment te creëren om nieuwe energie te krijgen.

Hieronder mijn routine waarmee ik een gezonde balans tussen stress, workmode, sporten en downtime heb gevonden:

 

Find your flow

Die 'Flow' heb ik gevonden in Yoga. Een goede vriendin heeft mij jaren geleden overtuigd om een keer een les met haar te volgen en vanaf dat moment was ik verkocht. Waarom? Gedurende die les van 1 uur had ik geen gedachten, mijn hoofd was kalm. Geen gedachten, geen stress, gewoon zijn.  

Ik heb veel verschillende lessen en stijlen uitgeprobeerd. Mijn perfecte match is met ashtanga vinyasa yoga, een intensieve les bestaande uit Asanas (houdingen) en Pranayama (ademhaling). De lessen hebben een ritme, een flow. Voel je het ritme, dan volgt de rest vanzelf. Als je ooit in Amsterdam bent en zin hebt in een lesje ga dan naar Svaha Yoga

Als je denkt dat yoga niet je ding is (think again ;) ), FIND YOUR JAM! Een wandeling in de natuur, een fietstocht of een hula-hoop sessie! Ben minstens 30 minuten fysiek actief. Je krijgt geen energie van tv kijken of computeren. Beweeg je lichaam!

 

Adem!

Als we druk voelen, hebben we de neiging om kort en snel te ademen. Terwijl diep inademen en rustig uitademen het lichaam rustig maken, de hersenen krijgen daardoor voldoende zuurstof en helpen ons daardoor om niet in die gestreste 'vecht-of-vlucht' staat, maar in een relaxte staat te komen. 

Ben je gehaast? Adem diep in door je neus voor 4 tellen en adem langzaam uit door je neus in 8 tellen. Herhaal dit een aantal ronden. Je zult het verschil voelen. Probeer altijd terug te gaan naar je ademhaling in stressvolle situaties. 

 

Eet Gezond

Onze nummer één energiebron is voeding. Wat je in je lichaam stopt, is waar je je cellen uit opbouwt. Je bouwt je lichaam letterlijk uit het voedsel dat je eet! Reden te meer om je dagelijkse voeding te laten bestaan uit: groenten, fruit, peulvruchten en granen. Get nature's energy in!  

Ben je gestrest en leef je gehaast, ditch de cafeïne voor een tijdje. Frisdrank en koffie, je hebt ze NIET nodig om jezelf fit te voelen. Hoewel koffie je misschien een directe energieboost geeft, is het meestal van korte duur en krijg je daarna juist een dip.

 

Sleep

Slaap zorgt dat het lichaam tijd heeft om te herstellen. Een goede nachtrust geeft je lichaam de kans om zichzelf te genezen, herstellen en weer op de laden.  

Heb je moeite met slapen? Zorg voor een avondroutine. Zet je telefoon op flight-modus minimaal twee uur voordat je naar bed gaat. Neem een warm bad met goede essentiële oliën en drink een kop Goodnight-thee. Zodra je thuis bent, vermijdt werk e-mails en telefoontjes, cafeïne, alcohol, luide muziek of een hectisch tv-programma. Over-stimuleer de hersenen niet voordat je naar bed gaat.

 

Get Adjusted!

De intelligentie die het lichaam bezit om je hart te laten kloppen, je longen te laten ademen en je lichaam te laten herstellen en regenereren is fantastisch. In je ruggenwervel vindt een groot deel van deze communicatie plaats. Door dagelijkse stressfactoren zoals een slechte houding, sport, computerwerk, verwondingen & ongelukken kan je ruggenwervel minder flexibel worden en daardoor kunnen de zenuwen minder goed werken. Dit kan zorgen voor miscommunicaties tussen hersenen en lichaam waardoor het lichaam minder goed hersteld en functioneert.

Een chiropractor is een fijne oplossing om deze klachten te verhelpen verminderen. Al enkele jaren bezoek ik mijn chiro iedere 2-6 weken.

 

Organiseer je leven

Maak een overzicht in je agenda met werktijd, tijd voor klusjes en tijd om te relaxen. Wanneer je vrije tijd inplant is het makkelijker om deze vrije tijd ook echt te nemen. Dit geeft je ook iets om naar uit te kijken in stressvolle tijden. 

Zet je wekker 15 minuten vroeger dan normaal. Hierdoor heb je net dat kwartiertje extra tijd waardoor die stressvolle ochtend opeens een rustig en aangenaam begin van de dag is. De manier waarop we onze dag beginnen zegt vaak iets over hoe de dag zich vervolgt en eindigt.  

Deze punten zorgen ervoor dat ik (meestal) in balans door het leven ga. Wil jij je dagelijkse feel-good routine met ons delen? We kijken er naar uit om door jullie geïnspireerd te worden. Liefs, Floor x