Nourished Journal

Ontdek Natuurlijke Parfum Met Lingua Planta

Apr 15, 2022

Lingua Planta, Natural Perfume, natuurlijke parfum, nourished, nourishedeu

De taal van planten is wat Merle Bergers, conceptueel designer & parfumeur van Utrechtse bodem in 2019 inspireerde om haar eigen parfum merk genaamd ‘Lingua Planta’ te lanceren. In dit artikel neemt Merle je mee in haar verhaal en hoe ze haar passie voor planten en hun geuren heeft vertaald naar haar prachtige parfums.

Lingua Planta, Natural Perfume, natuurlijke parfum, nourished, nourishedeu

Omringd door de natuur

De onderlinge verbondenheid van planten, bomen insecten en dieren is iets wat mij van jongs af aan al fascineert. Als jong meisje groeide ik op in een klein bos in het oosten van Nederland omringd door planten en bomen en wilde hier alles van weten. Ik begon me te verdiepen in natuurgeneeskunde, maakte mijn eigen brouwsels en tincturen en verzamelde zoveel mogelijk informatie die ik kon vinden over hoe planten ons kunnen genezen.

 

De Lingua Planta geuren zijn ontstaan na een onderzoek naar de intelligentie van planten waar ik meer en meer gefascineerd door raakte. De vluchtige stoffen die planten gebruiken om te communiceren, een taal die we allemaal kennen, denk aan het ruiken van de verse dennenbomen in interactie met mossen en microben tijdens een wandeling door het bos, of het ruiken aan een opengebloeide rozenstruik waar het krioelt van de bestuivers. Deze geuren hebben een betekenis die veel dieper gaat dan het plezier en het geluk die deze momenten ons brengen.

 

Lingua Planta, Natural Perfume, natuurlijke parfum, nourished, nourishedeu

Geurlandschappen

De Lingua Planta aroma's zijn zorgvuldig geselecteerd als een poort die je terugbrengt naar deze plantaardige 'geur' landschappen waar deze bijzondere interacties plaatsvinden. Het zijn natuurlijke parfums als middel om contact te maken met de natuur en om je even mee te nemen naar een andere plek, daar waar de schoonheid en magie van plantaardige intelligentie groeit & bloeit. 

 

Het maken van parfums kent een eeuwenoude traditie en essentiële oliën worden al sinds 3300 voor Chr. gebruikt als parfum. Het voortzetten van deze eeuwenoude tradities in het maken van parfums, verbindt mij niet alleen met de planten, maar ook met de mensen die mij zijn voorgegaan, de oorspronkelijke genezers, heksen, botanici en alchemisten. Ik voel de opwinding en inspiratie die mijn voorgangers, de ambachtelijke parfumeurs uit het verleden hebben doorstaan en de wijsheid die schuilt achter de materie van de geurige boodschappen van planten.

 

Geur heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Bij elke inhalatie van een parfum komen kleine deeltjes ons reukorgaan binnen en reizen via deze weg snel door naar het emotionele centrum van onze hersenen, het limbisch systeem. Dit is waar herinneringen en emoties worden opgeslagen. Het limbisch systeem speelt ook een rol bij het regelen van andere functies zoals hartslag en ademhaling en ons algemeen gevoel van welzijn. Geur kan levendige herinneringen oproepen, je geest opwekken, een energieboost geven of je kalm en gegrond laten voelen.

 

Lingua Planta, Natural Perfume, natuurlijke parfum, nourished, nourishedeu

Geur, de poort naar een ongeziene wereld...

Natuurlijke geuren en flora hebben een zeer diepe, gelaagde, rijke en genuanceerde schoonheid in zich. Als ik een parfum samenstel voel ik me vereerd dat ik met dat soort magie mag werken. Ik hou ervan parfums te maken die zich prachtig op de huid ontwikkelen, maar ook gebruik maken van de eigenschappen van planten en hun natuurlijke manieren, hoe ze synergetisch samenwerken en welke invloed ze op ons hebben.

 

Wij zijn geboren uit en verstrengeld met de wereld van planten. Ik adem de lucht in die wordt gemaakt door de plant naast me en geloof dat geuren een poort kunnen zijn naar deze ongeziene wereld en de kracht bezitten om ons bewust te maken van de natuur waar we deel van uitmaken en de natuur van wie we zijn, voor een meer onderling verbonden leven met planten in plaats van een leven dat los van de natuur wordt geleefd.

 

 

 Geschreven door Merle Berger, conceptueel designer & founder van Lingua Planta. Foto's gemaakt door @Marieke Verdenius.

Wil je de collectie ontdekken?

Bekijk het volledige aanbod Lingua Planta natuurlijke parfum bij Nourished.