Nourished Journal

De 'Forever Chemicals'': wat je moet weten over PFAS in cosmetica

Apr 16, 2024

PFAS in Cosmetics

PFAS wordt veel gebruikt in conventionele cosmetica omdat het een superheld is in het afstoten van vet, vuil en water. Klinkt geweldig, toch? Nou, dit is de adder onder het gras: terwijl PFAS perfect is voor het waterproof maken van je mascara, is het niet bepaald een vriendelijk ingrediënt voor je dagelijkse make-up routine. En helaas is PFAS niet alleen te vinden in waterproof mascara's; recente studies tonen aan dat PFAS ook aanwezig is in foundation, oogmake-up, lippenstiften en andere conventionele cosmetica. Yikes!


PFAS begrijpen: de 'eeuwige chemicaliën'

Dus, wat zijn die 'PFAS' eigenlijk? PFAS is de afkorting voor per- en polyfluoralkylstoffen, een groep niet-zo-vriendelijke chemicaliën met gemeenschappelijke (chemische) kenmerken.
Je hebt misschien gehoord over PFAS-waarschuwingen in je anti aanbak pannen, maar deze geniepige stoffen vinden hun weg ook naar allerlei conventionele cosmetische producten.
PFAS heeft daar ook een behoorlijke bijnaam aan overgehouden: de eeuwige chemicaliën. In tegenstelling tot veel andere stoffen die na verloop van tijd afbreken, blijft PFAS hangen. Ook heeft PFAS de eigenschap om zowel in het milieu als in het menselijk lichaam te blijven hangen voor ,wat voelt als, een eeuwigheid. En weet je wat dat betekent? Ja, wij maken ons ook een beetje zorgen over hun langetermijneffect op onze gezondheid en de wereld om ons heen.

Waarom PFAS in cosmetica verwerken?

PFAS, afgeleid van fluor, heeft de geweldige eigenschap om vet, vuil en water af te stoten. Het is alsof ze de superhelden zijn van de chemische wereld, waardoor het mogelijk is om anti-aanbakpannen en waterdichte mascara's te maken. Maar,het dagelijks gebruiken van producten met PFAS kan wat niet-zo-fijne gezondheidsrisico's met zich meebrengen.


De risico's van PFAS in cosmetica

Maar hoe zorgwekkend zijn deze risico's eigenlijk? Dagelijkse gebruik van make-up en andere cosmetica met PFAS betekent direct contact met deze schadelijke stoffen.
In tegenstelling tot voedsel, waar PFAS-gehalten worden gereguleerd, ontbreekt toezicht en regelgeving op PFAS in make-up. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft richtlijnen opgesteld voor de maximale hoeveelheid PFAS die toelaatbaar is in voedsel of drinkwater. Ze hebben echter nog geen richtlijnen vastgesteld voor PFAS die via de huid worden opgenomen. Hierdoor wordt het overschrijden van vastgestelde PFAS-limieten een plausibel scenario, met gevolgen voor je immuunsysteem en erger.


De impact van PFAS op jouw gezondheid

PFAS brengen niet alleen je immuunsysteem in gevaar, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes en ontstekingen, maar ze bemoeien zich ook met essentiële lichaamsfuncties. Naast het belemmeren van de verdediging van je lichaam, kunnen PFAS de effectiviteit van vaccinaties belemmeren, waardoor je onvoldoende beschermd bent tegen ,voorkombare, ziekten. Bovendien worden PFAS geassocieerd met verstoringen in cholesterol niveaus, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Ze kunnen ook de delicate balans van je lever en schildklier verstoren, wat de algehele gezondheid beïnvloedt. En dit zijn slechts de risico's geassocieerd met een laag percentage PFAS in je systeem. Stel je de potentiële gevolgen voor met een hogere concentratie PFAS in jouw lichaam


Waarom PFAS lang blijft hangen

Het zorgwekkende van PFAS is dat ze niet snel uit ons lichaam verdwijnen. Na het aanbrengen van cosmetica duurt het vijf jaar voordat het lichaam de helft van de opgenomen hoeveelheid PFAS heeft afgebroken. Vervolgens duurt het weer 5 jaar voordat de helft daarvan is afgebroken. Dit proces staat bekend als de halfwaardetijd. Door deze herhaalde cyclus behoudt PFAS een langdurige aanwezigheid in ons systeem. Als je elke dag PFAS door cosmetica of andere producten in je lichaam laat doordringen, blijven de bestaande PFAS-niveaus zich ophopen. Dit betekent dat het langer kan duren voordat het lichaam PFAS afbreekt dan je misschien had gedacht.


Het opsporen van PFAS in je cosmetica

Met meer dan 4000 soorten PFAS kan het uitzoeken van PFAS in cosmetica behoorlijk ontmoedigend zijn. Daarom hebben we onze producten zorgvuldig uitgekozen om ervoor te zorgen dat ze allemaal vrij zijn van PFAS. Laat wetenschap onze taal zijn, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over het ontcijferen van PFAS in jouw cosmetica. Met bijvoorbeeld onze PFAS vrije mascara of PFAS vrije lippenstift verzorg en creëer jij jouw mooiste look zonder PFAS in jouw cosmetica.