Nourished Journal

De vreselijke dingen die zijn gebeurd toen ik overstapte naar clean hair care

Nov 26, 2021

Nourished, Nourished Nederland, Ere Perez, Sans [ceuticals], {SIMPLE as that}, sans ceuticals, simple as that, eco tan, face tan water, hurraw, soapwalla, bondi wash, kester black, jack n jill, pure papaya, papaya, Biologi, Inika, Inika Organic, Jonny

Mijn haar zag er verschrikkelijk uit toen ik de overstap maakte naar clean hair care. Het was letterlijk één enorm lange nachtmerrie van bad-hair days... het duurde bijna twee maanden.  

Mijn haar was slap, het verloor alle krullen en volume, het was niet langer glanzend en er waren dagen dat het extreem droog aanvoelde en andere dagen waarop het vettig aanvoelde. Om nog maar te zwijgen van het feit dat mijn hoofdhuid jeukte en zelfs begon te schilferen. Ik kwam er gewoon niet uit! Was het niet de bedoeling dat als ik zou overstappen naar clean hair care mijn haar gezonder zou worden??!!  

Dus na tijd en onrust deed ik wat onderzoek en ik ontdekte dat ik volledig normale symptomen ervoer, en deze symptomen waren zelfs een goed teken dat mijn haar inderdaad gezonder werd! Ik gebruik al bijna mijn hele leven conventionele haarverzorging en als je stopt met het aanbrengen van die chemicaliën, agressieve oppervlakteactieve stoffen en siliconen op je haar is het bijna alsof je door een 'haarontgifting' gaat. Je haar en hoofdhuid moeten de maanden en jaren van zooi die je op je haar aanbracht verwijderen, inclusief plastic deeltjes, siliconen en chemicaliën.  

Een aantal dingen die je kunt ervaren wanneer je overstapt: 

Veranderingen in de vettigheid van je haar en hoofdhuid. 

De meeste conventionele shampoos zijn gemaakt met agressieve sulfaten zoals, sodium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate and sodium laureth sulfate die je haar en hoofdhuid letterlijk strippen van zijn natuurlijke oliën. Wanneer je de overstap naar natuurlijke shampoo maakt, moeten je haar en hoofdhuid opnieuw hun natuurlijke oliebalans vinden en dit kan betekenen dat je haar een beetje vettig of droog is tijdens de vroege stadia van de overstap.  

Minder schuim

Sulfaten zijn opgenomen in shampooformules als de primaire oppervlakteactieve stof. Dit is HET ingrediënt in bijna elke shampoo op de planeet en creëert de schuimende werking van je shampoo, helaas zijn veel van deze agressieve sulfaten ook een regelmatige dader voor het veroorzaken van huid- en hoofdhuidirritatie. Deze agressive sulfaten kunnen je haar uitdrogen, door het te ontdoen van zijn natuurlijke oliën. Dit creeert eentwaardoor een vicieuze cirkel ontstaat waarbij steeds meer haarproducten nodig zijn om je haar glad en zijdeachtig te laten aanvoelen. Clean hair care producten gebruiken milde, natuurlijk afgeleide sulfaten en andere zachte oppervlakteactieve stoffen. Deze low-poo shampoo's, zoals ze vaak worden genoemd, hebben misschien minder schuim, maar zijn desalniettemin net zo effectief in het reinigen van je haar. 

Veranderingen in haartextuur en volume  

Omdat je haar aan het detoxen is van de siliconen, agressieve sulfaten en waxen van conventionele shampoo's en haarproducten kan het tijdelijk een andere structuur en volume niveau hebben. Sommige mensen ervaren juist meer lift, volume of pluis en andere ervaren futloos en vet haar. Als je één van deze veranderingen ervaart: keep calm & carry on! Dit zal de komende weken verminderen en verdwijnen, omdat je haar deze 'nasties' elimineert en opnieuw zijn gezonde balans vindt.  

Op zoek naar de perfecte krul & meer volume? Lees dit artikel: 'How To Get Great Curls' 

Jeuk aan je hoofdhuid en schilfertjes 

Dit is vaak het geval in het begin. Doordat conventionele shampoo's alle vetten wegwassen is je hoofdhuid gestript van al zijn natuurlijke vetten en is de balans totaal verdwenen. Wanneer je de overstap maakt naar natuurlijke haarverzorging laat je deze agressieve sulfaten achter, samen met de siliconen die het haar en de hoofdhuid coaten waardoor ze 'gehydrateerd' aanvoelen. Deze siliconen bedekken het haar en de hoofdhuid, bijna zoals vershoudfolie en zorgt ervoor dat er geen voedingsstoffen, water en lucht geabsorbeerd kunnen worden. Zodra je dit afdeklaagje niet langer op je haar en hoofdhuid hebt, heeft je hoofdhuid wat tijd nodig om terug te keren naar zijn natuurlijke balans en productie van oliën.  

Hacks om de overstap makkelijker te maken:

Faseer shampoo uit 

Als je problemen hebt met de overstap, probeer je conventionele shampoo dan langzaam uit te faseren. Gebruik je oude shampoo elke tweede, derde of vierde wasbeurt en gebruik je schone natuurlijke shampoo tussendoor. Dit zorgt voor een langzamere detox met waarschijnlijk minder 'ernstige' detox-symptomen. Het kost je ook iets meer tijd om over te stappen, maar het is een duurzame optie.  

Heb geduld  

Zoals met iedere verandering in onze gezondheid of ons leven! Overstappen van conventionele shampoo naar een clean shampoo kost tijd & consistentie. Er zijn geen 'short cuts' maar als je lang genoeg volhoudt kun je de rest van je leven wassen met een schone shampoo. Join the gang :)  

Spoel goed uit 

Zorg ervoor dat op je vette hoofdhuid geen resten van shampoo achterblijven, spoel je haar echt goed uit! Vergeet niet dat je clean shampoo minder zal schuimen, dus het kan een aantal wasbeurten duren voordat je door hebt wanneer echt al de shampoo verwijderd is.  

Borstel je haar 

Door het borstelen van je haar met een goede borstel zorg je ervoor dat de oliën die je hoofdhuid produceert verspreiden over de rest van je haar, waardoor je haar niet droog aanvoelt. Het is een win win want je hoofdhuid is minder vet en je punten minder droog. Borstelen zorgt er ook voor dat je hoofdhuid nieuwe cellen aanmaakt waardoor je minder last hebt van schilfertjes en jeuk in je haar.  

Vind je perfecte match 

Het vinden van de perfecte match in haarverzorging is bijna zoals het vinden van je perfecte match in het leven ;). Je moet misschien eerst op een aantal dates gaan voordat je je match hebt gevonden. Ontdek onze collectie natuurlijke haarverzorging en stuur ons een bericht via onze chat, een insta DM of een e-mail als je hulp nodig hebt om te beslissen welk product het beste bij jouw haartype zal passen.  

Het kan ook zo zijn dat je haar verschillende behoeftes heeft tijdens verschillende seizoenen. Je haar heeft misschien extra hydratatie nodig in de winter en misschien een masker of infusion tijden de zomer door de zon, zee en het zout.  

Het goede nieuws is dat veel van onze shampoo's & conditioners verkrijgbaar zijn in sample verpakkingen, waardoor je ze kunt testen en je geen commitment hoeft af te leggen bij je eerste date ;)

Ontdek de complete collectie clean haarverzorging van Nourished.