Nourished Journal

Wat is het grote palmolie probleem?

Jun 24, 2018

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

Palmolie… de meesten van ons weten niet wat het is of waar het vandaan komt, maar bijna iedereen van ons consumeert dagelijks palmolie.

Palmolie is zo'n controversieel ingrediënt geworden. Aan de ene kant is het extraheren van palmolie één van de meest duurzame processen. Maar aan de andere kant is de vraag naar palmolie zo hoog geworden dat het te veel gebruikt wordt waardoor er grote gevolgen zijn voor het milieu, het land en de dieren die daarop leven. 

Palmolie is plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de Afrikaanse oliepalm en is de meest gebruikte plantaardige olie op aarde. Palmolie wordt zoveel gebruikt dat het ongeveer in 50% van alle voorverpakte producten verwerkt wordt, van chocolade tot wasmiddelen tot make-up. Door de groei van de economie en de wereldbevolking zal dit cijfer alleen maar blijven stijgen. De reden? Het is een heel betaalbaar product en kan op vele manieren gebruikt worden.

Waarom is het gebruik van palmolie een probleem?

Palmolie bomen worden gekweekt in een warm, vochtig klimaat, waardoor 85% van de palmolie wordt gekweekt en geproduceerd in Maleisië en Indonesië. Hoewel dit enerzijds aanzienlijk bijdraagt aan hun economieën, werkgelegenheid creëert en daardoor armoede vermindert, is de productie van palmolie anderzijds erg slecht voor het milieu en de omgeving.

De milieueffecten van palmolieproductie kunnen worden gecategoriseerd in drie belangrijke thema’s:

  • Verlies van woongebied - het grootschalige kappen van bomen om plaats te maken voor palmolieplantages is ongetwijfeld de grootste zorg van de productie van palmolie. Honderdduizenden bedreigde diersoorten worden ‘dakloos’, inclusief olifanten, orang-oetans, tijgers en Aziatische neushoorns. Meer dan 90% van het woongebied van de orang-oetan is de laatste 20 jaar vernietigd in Borneo en Sumatra. Naar schatting worden 1000-5000 orang-oetans elk jaar gedood door deze ontwikkeling. Dit wordt door de Verenigde Naties als een "noodsituatie voor instandhouding" beschouwd.
  • Lucht-, bodem- & waterverontreiniging - rook geproduceerd door 'verbranding' veroorzaakt o.a. luchtwegeninfecties en andere gezondheidsproblemen. Meststoffen en pesticiden die tijdens de landbouw worden gebruikt stromen vaak in de omliggende beekjes en rivieren waardoor zoetwaterbronnen verontreinigen en daardoor worden deze chemicaliën ook opgenomen in de bodem, waardoor bodem en grondwaterverontreiniging ontstaat. Zowel water- als bodemverontreiniging heeft invloed op de biodiversiteit wat voor zowel dieren als voor mensen gevolgen heeft voor het ecosysteem.
  • Broeikaseffect - het verbranden van een onschatbare waarden aan bos, planten en hout is de normaalste zaak van de wereld tijdens het kappen van inheemse bossen om plaats te maken voor palmolieplantages. Deze praktijken resulteren in een enorme uitstoot koolstofdioxide die in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Mede hierdoor heeft Indonesië op dit moment de op twee na hoogste uitstoot van broeikasgassen ter wereld.

Hoewel de productie van palmolie grote, desastreuze gevolgen heeft voor het milieu en het dierenrijk, mogen we de impact die het heeft op de bevolking niet vergeten. Hoewel de palmolie-industrie verantwoordelijk is voor economische ontwikkeling van veel arme gebieden en het scheppen van werkgelegenheid, is deze ook gekoppeld aan het schenden van mensenrechten, waaronder kinderarbeid, onveilige en vernederende arbeidsomstandigheden en onaanvaardbaar lage lonen. Grond van de inheemse bevolking wordt door overheden verkocht aan grote bedrijven waarbij winst een prioriteit is en niet de bevolking.


Wat kun je doen om te helpen?

1. Koop enkel producten van bedrijven die lid zijn van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) en Gecertificeerd Duurzame Palmolie (CSPO) gebruiken (Certified Sustainable Palm Oil)

2. Laat van je horen! Geef aan bij bedrijven die je favoriete producten maken dat je wil dat ze CSPO gecertificeerde palmolie gebruiken en lid worden van de RSPO. 

We mogen de kracht van de consument niet onderschatten! Consumenten kunnen bewust de keuze maken wat ze doen met hun geld en dus welke bedrijven en methodes ze daarmee ondersteunen.

Nourished verkoopt alleen producten van merken die verantwoorde palmolie gebruiken. Palmolie moet afkomstig zijn van een bewezen duurzame bron. De mascara’s van Ere Perez bevatten palmolie. Ere Perez is lid van de RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil en United Nations Global Compact.