Nourished Journal

Is mijn zonnbrand veilig voor mij en mijn gezin?

May 13, 2024

Little Urchin, Natural Sunscreen, Natuurlijke Zonnebrand, Zon, Sunscreen, Natural, Natuurlijke, 100% natural sunscreen, sun protection, SPF, SPF30, SPF50, water-resistant sunscreen, Nourished, SIMPLE as that, children sunscreen, baby sunscreen

We weten allemaal dat zonnebrandcrème met een SPF-factor van 15+ of hoger een effectieve manier is om je huid tegen de zon te beschermen en verbranding door de zon te voorkomen. Vele van ons weten ook dat zonnebrand chemische ingrediënten kan bevatten die nadelige effecten op je huid & gezondheid kunnen hebben. Hierdoor kan het kiezen van de juiste zonnebrandcrème ingewikkeld zijn! Aan de ene kant wil je jezelf beschermen tegen de zon en anderzijds wil je schadelijke ingrediënten en giftige stoffen, die mogelijk negatieve reacties kunnen veroorzaken, zo veel mogelijk vermijden.  

Actieve ingrediënten in zonnebrandcrème komen in twee vormen voor: chemische & minerale/fysische filters. De meest voorkomende en vaak de minst dure zonnebrandcrèmes op de markt bevatten chemische filters. Zonnebrand wordt over het hele lichaam gebruikt, vaak meerdere malen per dag en de ingrediënten van chemische zonnebrand wordt opgenomen door onze huid en absorberen de UV-straling. Chemische zonnebrand wordt teruggevonden in bloed-, urine- en zelfs in moedermelk. Laboratoriumonderzoek toont aan dat UV-filters hormonen kunnen blokkeren of nabootsen en kunnen leiden tot huidallergieën bij frequent gebruik (Environmental Working Group). 

De Australische Dermatoloog Dr. Natasha Cook zegt dat vandaag de dag de belangrijkste schadelijke chemische stoffen in zonnebrandcrèmes de benzofenon groep lijkt te zijn. De stoffen die hierbij horen zijn o.a.:

+ Salicylaat, kan in de vorm van octylsalicylaat, ethylhexyl salicylate, homomenthylsalicylaat, triethanolamine-salicylaat

+ Benzofenon en benzoaat, gemeenschappelijke vormen omvatten aminobenzoëzuur, glyceryl aminobenzoaat, ethyl-4-bis aminobenzoaat, avobenzon, butylmethoxyl-dibenzoylmethaan

+ PABA, waaronder amyldimethyl PABA, glyceryl PABA, ethyldihydroxypropyl PABA, octyldimethyl PABA

+ Cinnamate, & alle andere stoffen die hierop eindigen

+ Eusolex, helioplex, meradimate, parsol 1789, sunzerse OT

Aan de andere kant van het spectrum heb je zonnebrand waarvan de actieve ingrediënten fysische of minerale filters zijn, deze gebruiken mineralen deeltjes zoals titaniumdioxide en zinkoxide als beschermend ingredient. Deze deeltjes blijven boven op de huid liggen ipv dat ze geabsorbeerd worden. Zo komen er geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht. Ze vormen een schild op je huid & weerkaatsen UV straling zodat de zon niet door de huid dringt. Dr. Cook raadt een fysische zonnebrandcrème aan omdat deze volledig beschermt, de huid niet irriteert en geen effect lijkt te hebben op de hormonale gezondheid. 

 Onze favoriete natuurlijke zonnebrandcrèmes met fysieke filters zijn: 

Naïf Sun Lotion Baby & Kids SPF50 - Perfume Free, Naif natuurlijke zonnebrand, Natuurlijke zonnebrand


Zonnebrand Lotion Voor Baby & Kids SPF50 - Parfumvrij

Deze gemakkelijk aan te brengen zonnebrand lotion met SPF 50 bevat non-nano zinkoxide als actief ingredient om de gevoelige huid van baby's en kinderen intensief te verzorgen en tegelijkertijd optimale bescherming te bieden tegen UVA- en UVB-straling. Naïf Sun Lotion Baby & Kids SPF50 is vrij van parfum en ingrediënten zoals oxybenzone en octinoxate of microplastics, waardoor het niet schadelijk is voor onze kostbare oceaan(leven) en het zacht genoeg is voor zelfs de meest gevoelige huidtypes. Voel je vrij om rond te zwemmen met je kleintje terwijl je nog steeds beschermd bent, want deze zachte zonnebrandcrème is waterbestendig. Verpakt in een bioplastic tube op basis van suikerriet om CO2 te besparen!

 

Little Urchin Natural Sunscreen SPF 30, Natural Tinted Sunscreen, Tinted Sunscreen, Natural Sunscreen, Natuurlijke Zonnebrand

Little Urchin
Little Urchin Natuurlijke Zonnebrand SPF30

We zijn dol op deze Australische natuurlijke zonnebrand! Little Urchin Natural Sunscreen SPF30 biedt een breed spectrum UVA- en UVB-bescherming tegen schadelijke zonnestralen en is tot 3 uur lang waterbestendig, zodat jij en je gezin worden beschermd tijdens het zwemmen, sporten, plezier maken in de zon of in het dagelijks leven. Little Urchin heeft ook een Natuurlijke Getinte Zonnebrand SPF30 in een medium tint ontwikkeld die je niet alleen tegen de zon beschermt, maar ook je natuurlijke huidskleur egaliseert. Deze multifunctionele zonnebrandcrème is maar liefst 3 uur waterbestendig, hydrateert je huid dankzij de antioxidantrijke formule EN vervangt je foundation door een prachtige warme tint aan te brengen op je huid.


Naïf, Little Urchin, Natural Sunscreen, Natuurlijke Zonnebrand, Zon, Sunscreen, Natural, Natuurlijke, 100% natural sunscreen, sun protection, SPF, SPF50,Nourished, Nourishedeu

Little Urchin Natuurlijke Zink Zonnebrand SPF 50+

Dankzij de innovatieve nieuwe en super cleane formule van Little Urchin zijn ze erin geslaagd om een breed spectrum UVA + UVB zonnebrandcrème te creëren die zowel natuurlijk als vegan is! Deze mooie, gemakkelijk aan te brengen Natuurlijk Zink Zonnebrand SPF 50+ van Little Urchin laat je er niet wit uitzien en bevat Non-Nano Zinc Oxide als het actieve ingrediënt, volledig vrij van onnodige chemicaliën, UV-absorberende middelen, titaniumdioxide, parabenen, synthetische conserveringsmiddelen of synthetische geurstoffen, waardoor het veilig is voor jou (vanaf +6 maanden) mensen met een gevoelige huid, de vissen, de riffen en de rest van het milieu. Geniet van het plezier in de zon wanneer je zwemt in de oceaan of in het zwembad van je buren, want deze zonnebrandcrème is tot 4 uur waterbestendig! Verkrijgbaar in zowel een tube van 100 gr als een stick in zakformaat (20 gr) om overal mee naartoe te nemen.

LEKKER zonnebrand, LEKKER natural sunscreen, LEKKER, Zonnebrand, Natuurlijke zonnebrand, SPF50

Lekker Natuurlijke Zonnebrand spf 30 - Eucalyptus

Ben je op zoek naar een compacte, zero waste zonnebrandcrème? Dan is de Natuurlijke Zonnebrand SPF 30 - Eucalyptus van The Lekker Company je absolute summer go-to. Verrijkt met de verfrissende geur van Eucalyptus, Vitamine E, C en 100% natuurlijk, vegan en volledig plastic vrij geproduceerd, werkt deze zonnebrandcrème om UVA & UVB stralen te blokkeren voor een gezonde huid tijdens de zomer, terwijl het onze omgeving beschermt tegen het vrijkomen van schadelijke chemicaliën of plastic deeltjes. Goed voor jou EN voor de planeet! De voedende ingrediënten zorgen voor een boost aan hydratatie en maakt deze natuurlijke zonnebrand goed smeerbaar voor een fijne applicatie en een zachte en gladde teint. 

Cool nieuws? Nourished Daily, ons eigen merk heeft net een zonnebrandcrème SPF50 gelanceerd: The Daily Face + Body Sunscreen Lotion SPF50. Deze heerlijke zonnebrandcrème met non-nano Zinc Oxide & Marine Algae is veilig voor het rif en je huid. Het fijne aan deze zonnebrandcrème is dat hij geschikt is voor het hele gezin en je hem zowel op het lichaam als op het gezicht kunt smeren.

Ontdek alle natuurlijke zonnebrand in onze zonnebrand collectie. 

Referenties:

http://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/#.WWnYmjN7FE4