Nourished Journal

Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

Sep 12, 2023

menstruation cup | yoni | Nourished

De menstruatiecup is de afgelopen jaren steeds een bekender alternatief geworden voor maandverband of tampons. Maar wat is het eigenlijk? Hoe wordt de menstruatiecup precies gebruikt en welke cup past het beste bij jou? Don’t worry! Wij zijn hier om jou te helpen.

Wat is een menstruatiecup?

De menstruatiecup heeft de vorm van een trechter en is gemaakt van medische kwaliteit siliconen die tijdens de menstruatie, net zoals een tampon, in de vagina wordt gebracht. De cup vangt het menstruatiebloed op en zodra deze vol zit, verwijder je de cup en leeg je het in het toilet en spoel je hem af om vervolgens weer opnieuw te gebruiken. 

De menstruatiecup is in tegenstelling tot maandverband en tampons herbruikbaar en daarom een milieuvriendelijk alternatief. Wist je dat een vrouw in haar leven zo’n 11.000 maandverbanden of tampons weggooit? Een menstruatiecup gaat tot wel 10 jaar mee en zorgt daarom voor veel minder afval!

menstruation cup | Yoni | Nourished

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Waarbij maandverband en tampons vocht absorberen, vangt de menstruatiecup bloed op. De cup kan zowel overdag als ’s nachts gedragen worden en moet tussen de 8-12 uur geleegd en schoongemaakt worden.

Het inbrengen van de menstruatie cup kan zeker in het begin even wennen zijn, het is een kwestie van oefenen. Om het inbrengen wat gemakkelijker te maken, kan je een glijmiddel op waterbasis gebruiken. De Vegan Glijmiddel op waterbasis van MyLubie is perfect hiervoor. 


Als je de cup inbrengt, is het van belang dat je ontspannen bent in een comfortabele positie. De ene vrouw zit liever op het toilet, terwijl de ander staat. Ontdek wat jij het fijnst vindt! De menstruatiecup is te groot om net zoals een tampon meteen in te brengen, daarom moet je de cup vouwen. 

Het vouwen doe je ook zodat de cup automatisch open klapt als hij op goede hoogte is ingebracht en vervolgens vacuüm zuigt, waardoor die goed blijft zitten. Het vacuüm wordt verbroken als je in de onderkant van de cup knijpt, zodat je de cup weer kunt verwijderen.

Hoe maak je een menstruatiecup schoon?

Het schoonmaken is belangrijk, want zo voorkom je bacteriën en irritaties. Aan het begin van je menstruatie is het van belang om de cup uit te koken en dit is heel gemakkelijk om te doen! Leg de cup in kokend water en kook het voor 3-5 minuten. Laat het daarna goed drogen en you're good to go! 

Pro Tip: kook de cup in een garde, zodat het de bodem van het pannetje niet raakt. Het uitkoken hoeft niet bij ieder gebruik, het advies is om het aan het begin en einde van je menstruatie te doen. Bij iedere verschoning is het natuurlijk goed om de cup om te spoelen met water.

menstruation cup | Yoni | Nourished

Welke menstruatiecup is geschikt?

Bij het kiezen van een menstruatiecup moet je op drie dingen letten: de maat, vorm en flexibiliteit. Welke maat geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, lichaamsbouw en de hevigheid van je menstruatie. Bij de vorm en flexibiliteit van de cup wordt er gekeken naar je spierspanning.

Op Nourished hebben we verschillende menstruatiecups. Wil je advies over welke cup het beste bij jou past? neem dan contact met ons op via de web chat, Instagram of email, we helpen je graag!