Nourished Journal

​7 Tips Om Jezelf Minder Vaak Bloot Te Stellen Aan Chemische Stoffen

Jan 24, 2018

nourished, nourishednederland, ereperez, sansceuticals, cedarandstone, simpleasthat, soapwalla, hurraw, bondiwash, soleoorganics, natuurlijk, duurzaam

Inmiddels begint de buzz rondom chemische stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen en het effect ervan op onze gezondheid en welzijn tot meer en meer mensen door te dringen. Wanneer je besluit Clean & Green te gaan kan dit verwarrend en overweldigend zijn. Het goede nieuws is dat switchen niet moeilijk hoeft te zijn! Bioloog, Endocrinoloog & Professor aan het Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek van het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs, Barbara Demeneix suggereert 7 eenvoudige stappen die we kunnen nemen om onze blootstelling aan chemicaliën en gifstoffen in het dagelijks leven te verminderen.

  1. Eet waar mogelijk biologisch voedsel. Wij begrijpen helemaal dat biologisch eten vaak duurder is. Daarom raden we aan prioriteit te geven aan een aantal voedingsmiddelen. Ook wel de ‘dirty dozen’ genaamd. Bekijk hier de Dirty Dozen lijst van de Environmental Working Group.  En let op voedselverspilling (!). Doe je inkopen slim en gebruik restjes en leftovers.
  2. Verminder het gebruik van bestrijdingsmiddelen in je huis. Waarom zouden we ons huis schoonmaken met chemicaliën en "onnodige antibiotica"? Als we een schoon huis willen, moeten we kijken naar effectieve natuurlijke reinigingsmiddelen die veilige reststoffen achterlaten op oppervlakken waar we voedsel snijden of in de kleren die we aantrekken in plaats van giftige chemicaliën die de gezondheid van onszelf en onze familie nadelig beïnvloeden. Ons favoriete natuurlijke schoonmaakmerk?? Bondi Wash, verkrijgbaar bij Nourished Nederland. Bekijk de collectie hier.
  3. Lucht je huis en werkplek! De stoffen en het textiel in onze huizen & werkplek, zitten vol met vlamvertragers, oppervlakte-actieve stoffen en andere giftige chemicaliën. Deze stoffen bevinden zich ook in de elektronische apparatuur die we in huis hebben staan. We raden je aan om reguliere luchtverfrissers & plug-ins te vermijden als het 'frisse lucht' is waar je naar op zoek bent. Vervuil de lucht niet met chemicaliën uit een spuitbus! Open in plaats daarvan het raam en gebruik een natuurlijke luchtverfrisser zoals de Bondi Wash Mist Spray.
  4. Maak regelmatig schoon en verminder stof. Ronddwarrelend stof is een grote bron van toxische contaminatie. Een meta-analyse uitgevoerd in 2016 door een groep milieuwetenschappers heeft aangetoond dat 90 procent van de stofmonsters van huizen, genomen op meerdere locaties, schadelijke chemicaliën bevatten. Waaronder een aantal chemicaliën die bekend staan als kankerverwekkende stoffen. Houd hier rekening mee, zeker als je baby's en jonge kinderen hebt die rondkruipen op de vloer.
  5. Verwarm & bewaar eten niet in plastic bakjes. Sommige zijn beter dan andere, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, raadt Demeneix aan over te schakelen op glas of keramiek. Verwissel je plastic waterfles voor een roestvrijstalen versie. Vul je fles met vers water i.p.v. het herhaaldelijk kopen van water in plastic flessen. Dit scheelt geld en plastic!
  6. Verminder het gebruik van cosmetica. Cosmetica bevat een cocktail (normaal heel lekker, maar in dit geval niet!) van chemicaliën en toxines, waaronder ftalaten en parabenen, dit zijn goed gedocumenteerde hormoonontregelaars. Vermijd producten met ellenlange ingrediëntenlijsten, kies producten met slechts een paar ingrediënten. Gebruik de meest natuurlijke producten die je kunt vinden. Ontdek het aanbod Natuurlijke Cosmetica producten & Persoonlijke Verzorging op Nourished Nederland.  
  7. Gebruik niet te veel zonnebrand. Je reguliere zonnebrand bevat chemische ingrediënten die mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Draag een hoed en shirt, vermijd de zon wanneer deze op zijn heetst is, zoek de schaduw op! We raden je aan een natuurlijk zonnebrand te gebruiken zoals Little Urchin Natuurlijke Zonnebrand SPF30. Deze zonnebrand, zoals de naam al aangeeft bevat 100% natuurlijke ingrediënten, heeft een SPF 30+ factor en is tot 3 uur waterbestendig. Veilige en effectieve zonbescherming voor het hele gezin, min de toxische stoffen. Bekijk ons complete assortiment natuurlijke zonnebrand in de zonnebrand collectie. 

Iedere dag worden er meer dan 15.000 nieuwe chemische stoffen gelanceerd, er is dus nog nooit een beter moment geweest om over te stappen naar natuurlijk ingrediënten. Jouw gezondheid en de gezondheid van de planeet hebben hier baat bij! 

Ga voor meer informatie naar de volgende referenties & websites:

https://bdemeneix.wordpress.com

http://pubs.acs.org/doi/pdfplus/10.1021/acs.est.6b02023

https://www.ewg.org

https://www.nicnas.gov.au