Waarom voor Natuurlijk kiezen?

Dit is een verrassend feit: De gemiddelde vrouw gebruikt dagelijks 12 huidverzorgingsproducten. Dit stelt haar bloot aan (gemiddeld) 185 chemische stoffen die mogelijk door je bloedbaan opgenomen kunnen worden! (2) En dit zijn alleen nog maar de chemicaliën in onze beauty/ persoonlijke verzorgingsproducten… studies tonen aan dat vrouwen zichzelf gemiddeld aan 200 chemicaliën- en mannen zichzelf aan 100 chemicaliën per dag blootstellen en dit gebeurt allemaal nog voordat ze het huis uitgaan in de ochtend! (6) - The Environmental Working Group 

Nature, natural, green living, nourished nederland, natuurlijke makeup, natuurlijke haarverzorging, natuurlijke huidverzorging

Het zijn niet alleen de chemicaliën (zoals bijv. parabenen) die zorgwekkend zijn, maar ook de hoeveelheid die we ervan gebruiken. Onze blootstelling aan chemische stoffen is exponentieel gegroeid de laatste tientallen jaren, we gebruiken en brengen meer chemicaliën aan dan ooit tevoren!

Die mooie huid van jou is het grootste orgaan van je lichaam. Het is een levende, ademende jas die je helpt bij de warmteregulatie van het lichaam, gifstoffen en chemicaliën uitscheidt en maar liefst 60% van de ingrediënten die je erop aanbrengt absorbeert…..

Zoals je ziet is je lichaam een ecosysteem. Alles wat jij eet (verteert) en opsmeert (absorbeert) heeft impact op het vermogen van het lichaam om zichzelf te reguleren, aan te passen, herstellen en gezond te blijven!

Veel van de chemicaliën waaraan we blootgesteld worden door huidverzorgingsproducten, beauty producten maar ook schoonmaakmiddelen zijn gelinkt aan: 

+ Huidallergieën & irritaties,

+ Hormonale verstoringen & disbalans,

+ Verminderde vruchtbaarheid,

+ Ontwikkelingsproblematiek zowel voor ongeborenen als kinderen,

+ Abnormale cellulaire functies en reproductie,

+ Verslechterde weerstand, lever en andere organen.

(1, 2)

Hoe wij het zien: er zijn vele redenen om over te stappen op natuurlijke producten en ingrediënten.

1. Je Gezondheid & Welzijn: Als je iemand vraagt wat hun grootste wens is dan antwoordt de meerderheid: gezond oud worden. De meeste mensen zijn zich bewust van de schadelijke effecten van chemische stoffen/ gifstoffen in voeding en maken hierin steeds bewuster een keus. Men koopt sommige producten biologisch en leest vaker de labelen van voedingsmiddelen. Als we de gezondheid en welzijn van ons lichaam écht willen verbeteren dan zou dit voor huidverzorging, persoonlijke verzorging en cosmetica producten niet anders moeten zijn. Dit geldt niet alleen voor onszelf, maar ook voor diegene die we liefhebben!

2. Het Milieu: We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de vervuiling van onze aarde tegen te gaan. Kiezen voor eerlijk geproduceerde, natuurlijke huidverzorgingsproducten is ook een manier om je steentje bij te dragen. Die nare chemicaliën en gifstoffen worden niet alleen door onze huid geabsorbeerd in onze bloedbaan, maar komen ook terecht in onze waterwegen en op stortplaatsen. Hierdoor zijn er ook veel dieren die onbedoeld de dupe worden van badkamerkastjes. Het verminderen van het gebruik van chemisch beladen producten vermindert de noodzaak om deze te produceren en draagt daardoor bij aan een veiliger, schoner milieu voor de komende generaties.

3. Dierenleed: hoewel alternatieve testmethoden bestaan, zijn er nog steeds bedrijven die huidverzorgingsproducten en cosmetica testen op dieren. 'Deze dieren worden gedwongen om chemicaliën te inhaleren en door te slikken. Ze krijgen bijtende gifstoffen opgesmeerd rondom hun ogen en op hun huid. (4). Het gebruik van natuurlijke en diervriendelijke beautyproducten is beter voor onze harige vrienden en onszelf! Kies producten die niet getest zijn op dieren.

4. Globale verandering: De cosmetische industrie is één van de grootste en meest winstgevende industrieën in de wereld. 'Ondanks de economische problemen in de wereld, is de winstgevendheid van de cosmetische industrie gestaagd toegenomen met ongeveer 5% per jaar. (5) Geef je euro’s bewust uit en kies voor bedrijven die het beste met de consument en de wereld voor hebben.

Het is opwindend & aanmoedigend om te weten dat, WIJ de consument een stem hebben. We creëren zelf met zijn alle de wereld waarin we willen leven, maar ook kiezen we voor onze eigen gezondheid en welzijn. Door elke dag weer betere keuzes te maken en bijvoorbeeld voor meer natuurlijke, duurzame producten & bedrijven te kiezen kun je bijdragen aan een betere wereld! De euro’s die je uitgeeft en de keuzes die je maakt doen ertoe!

1. (Bijlsma, N, Cohen, M, Environmental Chemical Assessment in Clinical Practice: Unveiling the Elephant in the Room, International Journal of Environmental Research and Public Health, 2016 

2. Environmental Working Group (EWG),Healthcare Without Harm, and Womens Voices for the Earth (Houlihan, Brody, and Schwan) (2002). Not Too Pretty. Phthalates, beauty products, and the FDA. July 2002.

3. Environmental Working Group (2003). Body Burden. Pollution in People. January 2003. Available online at http://www.ewg.org/reports/bodyburden/index.php.

4. http://www.peta.nl

5. https://www.drdingle.com

6. https://www.buildingbiology.com.au